Πέμπτη 11 Ιουλίου 2019

Κινηματογραφική Λέσχη Άρτας - ΚΛΑΡΤ: Προβολή Της Ταινίας «Ριφιφί» Του Ζυλ Ντασέν






ΚΛΑΡΤ: Προβολή της ταινίας «Ριφιφί» του Ζυλ Ντασέν (1955)

Βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του AugustLeBreton, η ταινία μας τοποθετεί στη στιγμή όπου



 ο Τόνι Στεφανουά (Ζαν Ζερβέ) αποφυλακίζεται μετά από πέντε χρόνια κράτησης χωρίς, όμως, το μικρόβιο της παρανομίας να έχει εξαλειφθεί από μέσα του.
Ο λόγος; Η πρόταση των δύο καλύτερών του φίλων και συνεργών του στο έγκλημα, Τζο και Μάριο, να ληστέψουν τη βιτρίνα ενός κοσμηματοπωλείου, μια ιδέα που, παρά τον αρχικό δισταγμό, μεγαλώνει στο μυαλό του πρωταγωνιστή στήνοντας ο ίδιοςένα φιλόδοξο και μεγαλεπήβολο σχέδιο όπου με τη βοήθεια του Σεζάρ (Ζυλ Ντασέν), θα επιδιώξουν να διαρρήξουν το χρηματοκιβώτιο του καταστήματος αψηφώντας κάθε κίνδυνο.

Ο τρόπος με τον οποίο επιλέγουν να το κάνουν εντείνουν το ενδιαφέρον του όλου εγχειρήματος, καθώς θα προσπαθήσουν να εισέλθουν στο πολυτελές μαγαζί από μια τρύπα που θα ανοίξουν στο ταβάνι του.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑΜετά από τέσσερα χρόνια κινηματογραφικής απουσίας, ο Ζυλ Ντασέν αποφασίζει να γυρίσει μία νέα ταινία χωρίς κάποιο ιδιαίτερο κίνητρο παρά μόνο για βιοποριστικούς λόγους. Το γεγονός αυτό δεν τον εμποδίζει να σκηνοθετήσει ένα από τα κλασσικότερα φιλμ - νουάρ στην ιστορία του κινηματογράφου, ένα έργο που γέννησε τις heistmoviesκαι δημιούργησε σχολή γύρω από το είδος με επιρροή τέτοια, που γίνεται διακριτή ακόμη και στη σύγχρονη εποχή της 7ης Τέχνης.

Ο Ντασέν πρωτοτυπεί ως προς το χτίσιμο της ταινίας καθώς, ενώ τα περισσότερα φιλμ του είδους στηρίζουν την κορύφωσή τους στη μεγάλη ληστεία τοποθετώντας τη χρονικά στο τέλος του έργου, ο Γάλλος σκηνοθέτης επιλέγει τη μέση του «Ριφιφί» για να ξεδιπλώσει με μαεστρικό τρόπο τη διάρρηξη. Μισή ώρα βωβού μεγαλείου καθηλώνει το θεατή και τον αφήνει να αναρωτιέται για το τι θα μπορούσε να ακολουθήσει στην ανατρεπτική συνέχεια.

Από τα "Bonnie and Clyde" και "The Italian Job", μέχρι τους "Συνήθεις Υπόπτους", το σινεμά του Tarantino και το προσφιλές στις μέρες "La Casa de Papel", τίποτα δεν θα ήταν το ίδιο χωρίς το εξαιρετικό δημιούργημα του ιδιαίτερα αγαπητού στη χώρα μας, Ζυλ Ντασέν. Ραντεβού στις 9:30 το βράδυ της Παρασκευής12 Ιουλίου στον κήπο του Ξενοδοχείο «Βυζαντινό», πάντα με είσοδο ελεύθερη.
Γράφει ο Βασίλης Γκορόγιας

ΡΙΦΙΦΙ (DuRififichezlesHommes, 1955)
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΖυλΝτασέν
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: JeanServais, CarlMöhner, RobertManuel
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 118’
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12 ΙΟΥΛΙΟΥ
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ
ΩΡΑ ΠΡΟΒΟΗΣ: 21:30
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου