Παρασκευή 12 Ιουλίου 2019

Προς ενεργειακή αναβάθμιση και οι εκτός «Χατζηκώστα» δομές






Στην ενεργειακή αναβάθμιση τεσσάρων ακόμη κτιρίων, που έχει στην αρμοδιότητά του, θα προχωρήσει το νοσοκομείο «Γ. Χατζηκώστα», μετά την υποβολή της σχετικής πρότασης στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020».



Πρόκειται για τα κτίρια όπου στεγάζονται το Κέντρο Προεπαγγελματικής Κατάρτισης – Ξενώνας, ο Ξενώνας – Ψυχαργώς Β και οι Ιατρικός, Οδοντιατρικός και Φαρμακευτικός Σύλλογοι στο παλιό «Χατζηκώστα» στην οδό Παπανδρέου, καθώς και το Κέντρο Ψυχικής Υγείας, στην οδό Βαλαωρίτου.

Το έργο αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, με στόχο τη μείωση του ενεργειακού, περιβαλλοντικού και οικονομικού αποτυπώματος δομών του νοσοκομείου, στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου για τις επόμενες δεκαετίες.


Δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη συνολική βελτίωση του Ψυχιατρικού Τομέα και των αντίστοιχων δομών του νοσοκομείου, η διοίκηση προχώρησε επιτυχώς στην υποβολή πρότασης «Ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων ψυχικής Υγείας και λοιπών δομών Γ. Χατζηκώστα» προς χρηματοδότηση.

Το προτεινόμενο από τη διοίκηση του νοσοκομείου έργο, με προτεινόμενο προϋπολογισμό πάνω από 500.000 ευρώ, αφορά την εγκατάσταση ημικεντρικών συστημάτων κλιματισμού και στα τέσσερα κτίρια, που θα καλύπτουν τις ανάγκες των κτιρίων σε θέρμανση, ψύξη και ζεστό νερό.

Επίσης, προβλέπει και στα τέσσερα κτίρια την αντικατάσταση συστήματος φωτισμού με νέα φωτιστικά τεχνολογίας LED, με συνολικό αριθμό φωτιστικών 553 και συνολική ισχύ 35.371, την αντικατάσταση κουφωμάτων, με συνολικό αριθμό κουφωμάτων 204 και συνολική επιφάνεια 518,15 τ.μ., και τη θερμομόνωση στέγης, συνολικής επιφάνειας 2.017,29 τ.μ..

Ειδικά για τον Ξενώνα – Ψυχαργώς Β θα γίνει εγκατάσταση συστήματος εξωτερικής θερμομόνωσης, συνολικής επιφάνειας 390,60 τ.μ. Θα γίνει επίσης έκδοση πιστοποιητικών ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων πριν και μετά την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων για κάθε κτίριο.

«Η προσφορά του Τομέα αδιαμφισβήτητη. Η υποχρέωση υποστήριξης από την πλευρά της διοίκησης και του νοσοκομείου των ευαίσθητων δομών μας αδιαπραγμάτευτη», αναφέρει σε ανάρτησή του ο διοικητής του νοσοκομείου Βαγγέλης Καρβούνης.

Υπενθυμίζεται πως και τα κτίρια του νοσοκομείου «Χατζηκώστα» πρόκειται να αναβαθμιστούν ενεργειακά, μέσα από τον μηχανισμό ELENA, που υλοποιεί η περιφέρεια Ηπείρου με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στο ίδιο έργο έχουν ενταχθεί, με συνολικό προϋπολογισμό 11 εκ. ευρώ περίπου, τα νοσοκομεία Άρτας και Πρέβεζας, το κτίριο της Περιφερειακής Διοίκησης Αστυνομίας στα Γιάννενα και το κτίριο της Αστυνομικής Διοίκησης Άρτας.

Για τα έργα αυτά, έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες, αδειοδοτήσεις, εγκρίσεις, η σύναψη των αντίστοιχων Προγραμματικών Συμβάσεων καθώς και ο έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο.


agon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου