Τρίτη 9 Ιουλίου 2019

Όλες οι φυλακές της χώρας και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη





Στην αρμοδιότητα του Λευτέρη Οικονόμου, πρώην αρχηγού της ΕΛΑΣ (είχε διατελέσει και υπηρεσιακός υπουργός) υφυπουργού αντεγκληματικής πολιτικής του Υπουργείου Προστασίας τουΠολίτη, μεταφέρονται όλες οι φυλακές της χώρας και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού από τη νέα κυβέρνηση.



Η εξέλιξη είχε εξαγγελθεί από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη και η πρώτη ανάγνωσή της ήταν θετική από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους με την επισήμανση πως δεν επιθυμούν βέβαια τον ρόλο «του χωροφύλακα».
Επισήμαναν ωστόσο, πως τη θεωρούν «ενδιαφέρουσα πρόταση γιατί θα αντικαταστήσει ένα κατεστραμμένο σύστημα, το οποίο το μόνο που δίνει πλέον είναι αφορμές και νεκρούς. Φύλακες και κρατούμενους. Αλλά προσοχή. Δεν θα γίνουμε στρατιωτικό σώμα. Θα είμαστε πολιτικοί υπάλληλοι ενός υπουργείου».
Το προεδρικό διάταγμα
Συγκεκριμένα η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής (μέσα στην οποία συμπεριλαμβάνονται οι φυλακές) που μέχρι πρότινος υπάγονταν στο υπουργείο Δικαιοσύνης μεταφέρθηκαν στη νέα δομή του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Υπάγεται δε στον υφυπουργό Αντεγκληματικής Πολιτικής, έχει δηλαδή αναβαθμισμένο ρόλο.
Ειδικότερα όπως αναφέρεται στο υπ’ αριθμόν 81 Προεδρικό Διάταγμα (8 Ιουλίου 2019/ ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ/Αρ. Φύλλου 119) «Σύσταση, συγχώνευση, μετονομασία και κατάργηση Υπουργείων και καθορισμός των αρμοδιοτήτων τους – Μεταφορά υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων μεταξύ Υπουργείων» μεταφέρεται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ….. «Από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής του άρθρου 17 του π.δ. 96/2017 (Α’ 136) όπως ισχύει, συμπεριλαμβανομένου του συνόλου των υπαγομένων σε αυτή οργανικών μονάδων, το Σώμα Επιθεώρησης και Ελέγχου Καταστημάτων Κράτησης, η Ιατροδικαστική Υπηρεσία, τα Καταστήματα Κράτησης, Σωφρονιστικά και Θεραπευτικά Καταστήματα, τα Ειδικά Θεραπευτικά Καταστήματα και η Κεντρική Αποθήκη Υλικού Φυλακών (ΚΑΥΦ), το Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Αρρένων Βόλου και οι Υπηρεσίες Επιμελητών Ανηλίκων και Κοινωνικής Αρωγής των άρθρων 19, 26, 27, 28 και 29 του π.δ. 96/2017, όπως ισχύει.»
Ακόμη «οι δαπάνες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη βαρύνουν έως 31.12.2019 τους προϋπολογισμούς που έχουν εγκριθεί για όλα τα υπουργεία, οι πιστώσεις των οποίων μεταφέρονται στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη κατά το μέρος που αφορούν τις υπαγόμενες σε αυτό υπηρεσίες και τους εποπτευόμενους φορείς.»
Κατακερματισμός
Πηγές των φυλακών εξηγούσαν πως ο κατακερματισμός στην ασφάλεια και στις αρμόδιες αρχές, μόνο κακό κάνει και θυμίζουν πως χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία έχουν εκχωρήσει τις αρμοδιότητες των φυλακών στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Θεωρούν δηλαδή πως ουσιαστικά οι αστυνομικές υπηρεσίες είναι πάντα πιο οργανωμένες και αποδέχονται με μεγαλύτερη ευκολία (χωρίς αγκυλώσεις δηλαδή) την έννοια της πειθαρχίας, η οποία, εκτιμούν, ότι απουσιάζει πλέον πλήρως από τις ελληνικές φυλακές. Επί της ουσίας θεωρούν πως το «δόγμα» που έφερε η σημερινή κυβέρνηση στις φυλακές, απέτυχε και μάλιστα το έχουν στηλιτεύσει κατ επανάληψη.
Ουσιαστικά δηλαδή (προφανώς υπάρχουν και αυτοί που έχουν αντίλογο) θεωρούν πως το υπάρχον σύστημα έχει κάνει τον κύκλο του και πρέπει να αντικατασταθεί από άλλη δομή. Επ’ ουδενί όμως δεν θέλουν να γίνουν «χωροφύλακες» όπως λένε…




dikastiko.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου