Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019

Να μην εφαρμοστεί η απαράδεκτη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την αύξηση της φορολογίας στο τσίπουρο


Οι μικρομεσαίοι καζανάρηδες και αμπελοκαλλιεργητές του Δήμου Ζίτσας, δεν φτάνει που βλέπουν να συρρικνώνεται όλο και πιο πολύ το πενιχρό αγροτικό εισόδημα τους, τώρα βρίσκονται μπροστά 



σε μια άλλη απόφαση της ΕΕ και συγκεκριμένα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που επιβάλλει με την απειλή προστίμων την αύξηση της φορολογίας του τσίπουρου αντιστοιχίζοντας με την φορολογία που πληρώνουν οι ποτοβιομήχανοι άλλων αλκοολούχων ποτών όπως το ουίσκι.
Μια φορολογία που μεταφέρεται στην κατανάλωση και θα οδηγήσει στην εξαφάνιση της παραδοσιακής απόσταξης από τους διήμερους αμβυκούχους και μικροκαλλιεργητές ενώ θα ευνοήσει τους ποτοβιομήχανους. Η απόφαση αυτή ουσιαστικά σπρώχνει τους μικρομεσαίους καζανάρηδες και αμπελοκαλλιεργητές στο να κλείσουν τα «καζάνια» για την παραγωγή του παραδοσιακού προϊόντος, του τσίπουρου, που αποτελεί το οικονομικό στήριγμα του αγρότη της περιοχής.

Οι ευθύνες τόσο της σημερινής όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων είναι μεγάλες αφού διαχρονικά διαμορφώνουν και εφαρμόζουν πιστά την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της ΕΕ που στόχο έχει να συγκεντρωθεί η παραγωγή, η εμπορία και της αμπελοκαλλιέργειας σε όλο και λιγότερα χέρια μεγαλοπαραγωγών αλλά και σε μεγαλεμπόρους και βιομηχάνους που έχουν εισβάλει στο χώρο της ποτοποιίας.

Στο πλαίσιο αυτό μόνο ως υποκριτική μπορεί να χαρακτηριστεί η στάση του Προέδρου της ZOINOS WINERY κ. Βαγγέλη Αργύρη που μέσω των δηλώσεων του φέρεται κατά της συγκεκριμένης απόφασης του Ευρωπαϊκου δικαστηρίου όταν ως υπουργός Γεωργίας επι ΠΑΣΟΚ εφάρμοσε πιστά την ΚΑΠ και τώρα την στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις και ενέργειες του.

Όσο για την πρόταση που κάνει και καλεί να κάτσουν «στο ίδιο τραπέζι η ελληνική πολιτεία οι παραδοσιακοί παραγωγοί αλλά και οι μεταποιητικές μονάδες για να βρεθεί ένα ενιαίο καθεστώς» ουσιαστικά βάζει «τους λύκους μαζί με τα πρόβατα».

Εξ΄αλλου δεν ξεχνάμε ότι σε πρόσφατη ημερίδα που οργάνωσε η Περιφέρεια Ηπείρου, μαζί με τον Δήμο Ιωαννιτών και τον ΓΑΣ Ενωση Αγροτών στην οποία συμμετείχε ο κ. Αργύρης είπε χαρακτηριστικά «Υπάρχουν εταιρείες κολοσσοί στην περιοχή όπως η Πίνδος και ο Νιτσιάκος, το κτήμα Γκλίβανος και η Ζοινος, η Δωδώνη … που μπορούν να αξιοποιηθούν». Τα συμφέροντα αυτών των εταιρειών στηρίζει ο κ. Αργύρης και όχι των μικρομεσαίων καζανάρηδων και αμπελοκαλλιεργητών του Δήμου Ζίτσας.

Αυτό όμως το παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης είναι εκείνο που έχει οδηγήσει στο μεγάλο κόστος παραγωγής και ταυτόχρονα στις εξευτελιστικές τιμές των αγροτικών προϊόντων με αποτέλεσμα χιλιάδες αγροτικά νοικοκυριά να έχουν ξεκληριστεί. Η «ανάπτυξή τους» τελικά δεν χωράει ούτε τις ανάγκες της μικρομεσαίας αγροτιάς που στενάζει, ούτε των εργαζόμενων για εργασία με ικανοποιητικό μισθό και δικαιώματα, ούτε τις ανάγκες του λαού για φτηνά και ποιοτικά προϊόντα.

Οι μικρομεσαίοι καζανάρηδες και αμπελοκαλλιεργητές του Δήμου Ζίτσας που βλέπουν κάθε μέρα το εισόδημά τους να μειώνεται, να ορθώσουν το ανάστημά τους ενάντια στην πολιτική εξαθλίωσης κυβέρνησης - ΕΕ – ΚΑΠ και να βγάλουν τα αναγκαία συμπεράσματα. Να οργανώσουν την πάλη τους μέσα από τον αμπελουργικό σύλλογο Δήμου Ζίτσας, να συντονίσουν τον αγώνα τους και με άλλους αγροτικούς – αμπελουργικούς συλλόγους διεκδικώντας:

· Να μην εφαρμοστεί η απαράδεκτη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

· Σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή.

· Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ 2015-2020 της ΕΕ

· Κατώτερες εγγυημένες τιμές για το σταφύλι, ώστε να καλύπτουν το κόστος παραγωγής για να επιβιώσουν οι μικρομεσαίοι καζανάρηδες-αμπελοκαλλιεργητές και να συνεχίζουν να παράγουν τσίπουρο με υψηλά ποιοτικά στοιχεία και προσιτή για το λαό τιμή.

ΖΙΤΣΑ 18/7/2019

ΚΟΒ ΖΙΤΣΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου