Αναστάσιος Σ. Βέντζης Α.Ε

Αναστάσιος Σ. Βέντζης Α.Ε
Αναστάσιος Σ. Βέντζης Α.Ε - Λεωφόρος Ιωνίας Μεγ. Βαθεία Ανατολή Ιωάννινα - τηλ : 26510 46955 - 26510 47897 - EMAIL : ventzissa@hotmail.com - Οικοδομικά Εργαλεία και Υλικά Ξυλεία Σίδηρος Οικοδομών Σίδηρος Εμπορίου Θερμοπροσόψεις Παραγωγή Αδρανών Υλικών Δόμηση - Κατοικία.

Most Popular

Τρίτη, 5 Νοεμβρίου 2019

Με κράνη και εξαρτύσεις προδιαγραφών Β´ Παγκοσμίου Πολέμου οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας




Κώστας Σαρικάς

Και ενώ τις τελευταίες δεκαετίες ξοδεύτηκαν δισεκατομμύρια για πανάκριβα οπλικά συστήματα, σχεδόν τίποτα δεν άλλαξε στα υλικά καθημερινής χρήσης και προστασίας του Έλληνα στρατιώτηαλλά και των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. 



Με κράνη και εξαρτύσεις προδιαγραφών Β´ Παγκοσμίου Πολέμου ή Πολέμου Βιετνάμ αλλά και αρκετά ακόμη απαρχαιωμένα υλικά οι Έλληνες στρατιώτες και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων σε εκπαίδευση, σκοπιές, ασκήσεις και υπηρεσίες.

Πατέρας, γιος και εγγονός στη σκοπιά με το ίδιο κράνος και τις ίδιες εξαρτύσεις.
’Άμεση η ανάγκη εκσυγχρονισμού την ώρα που οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις χορηγούν στο προσωπικό τους υλικά προστασίας σύγχρονων προδιαγραφών.


Και ενώ τις τελευταίες δεκαετίες ξοδεύτηκαν δισεκατομμύρια για πανάκριβα οπλικά συστήματα-απαραίτητα και λιγότερο απαραίτητα- σχεδόν τίποτα δεν άλλαξε στα υλικά καθημερινής χρήσης και προστασίας του Έλληνα στρατιώτη αλλά και των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ο Ελληνικός Στρατός χρησιμοποιεί εδώ και πολλά χρόνια το Αμερικανικής κατασκευής κράνος M1-“κατσαρόλα’’ όπως αποκαλείται στις Μονάδες- με προδιαγραφές εποχής Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και βελτιώσεις στις αρχές της δεκαετίας του 60 πριν δηλαδή από την περίοδο του πολέμου στο Βιετνάμ.


Ένα κράνος δυσλειτουργικό πλέον με μεγάλο βάρος που απέχει κατά πολύ από τις απαιτήσεις στο σύγχρονο πεδίο της μάχης. Και ποιος μπορεί να ξεχάσει από τη θητεία του, την εικόνα με τον εκπαιδευτή να κρατά το κράνος όταν ο στρατιώτης από θέση πρηνηδόν να προσπαθεί να κάνει βολή.
Ανάλογο αν όχι μεγαλύτερο πρόβλημα προκύπτει και με την απαρχαιωμένη εξάρτυση μάχης Μ71 που χρησιμοποιεί ο Έλληνας οπλίτης. Πρόσφατη μελέτη που πραγματοποίησε η 1η Ταξιαρχία Καταδρομών-Αλεξιπτωτιστών έπειτα από εξαντλητικές δοκιμές αναφέρει ξεκάθαρα ότι τόσο η εξάρτηση τύπου Η M71 κρίνεται ως απογοητευτική όσο και ότι οι εξαρτήσεις τύπου ΕΤΑ και Chest Rig oι οποίες δοκιμάστηκαν υστερούν. Προτεινόμενος τύπος εξάρτυσης τουλάχιστον για τις Ειδικές Δυνάμεις είναι το γιλέκο-φορέας θωράκισης Plate Carrier το οποίο παρέχει προστασία στον μαχητή με χρήση μεταλλικών πλακών και επιπλέον η χρήση ζώνης μάχης για μεταφορά υλικών.
Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν υπάρχει μέριμνα για χορήγηση ειδικής εξάρτυσης στους χειριστές πολυβόλων Minimi απαραίτητη προκειμένου να μεταφέρουν τα απαραίτητα πυρομαχικά μάχης.



newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου