Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019

Χρεώνουν τα πάντα: Οι τράπεζες προσπαθούν να βγάλουν χρήμα σε κάθε επαφή μαζί μας




Την επιβολή μίας σειράς νέων χρεώσεων σχεδιάζουν οι ελληνικές τράπεζες σε απλές καθημερινές συναλλαγές και υπηρεσίες, δημιουργώντας μεγάλη αναταραχή σε καταναλωτές και επιχειρήσεις.


Οι επιβαρύνσεις αυτές μάλιστα, σύμφωνα με τα αρχικά πλάνα, θα επιβάλλονταν από σήμερα.


Η δημοσιοποίηση των προθέσεων των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων για τις αυξήσεις προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις, καθώς όλοι οι Έλληνες – ακόμα και αυτοί με τα πολύ χαμηλά εισοδήματα – θα αναγκάζονταν να πληρώνουν υπηρεσίες για τις οποίες πριν δεν υπήρχε χρέωση, αλλά είναι απαραίτητες σε αρκετούς, όπως για παράδειγμα η ερώτηση υπολοίπου, οι τελευταίες κινήσεις λογαριασμού, η αλλαγή PIN κ.λπ.
Οι σφοδρές αντιδράσεις για τα νέα «χαράτσια» ανάγκασαν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να ζητήσει ανάκληση των αυξήσεων από τους εκπροσώπους της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε μαζί τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τους εκπροσώπους των τραπεζών να μην προχωρήσουν στις αυξήσεις που ανακοίνωσαν λέγοντας: «Έχετε αναγγείλει αυξήσεις. Αυτό δεν μπορούμε να το δεχθούμε. Είναι εξαιρετικά αρνητικό. Δεν δικαιολογούνται οι αυξήσεις, όταν μάλιστα γίνονται σε ένα οικονομικό περιβάλλον πολύ καλύτερο. Πρέπει να μείνουμε στο προηγούμενο πλαίσιο».
Ενδεικτική μάλιστα ήταν και η δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη για το ίδιο θέμα σε τραπεζικό συνέδριο, ο οποίος άφησε αιχμές για την πολιτική των τραπεζών λέγοντας ότι «υπάρχει η αίσθηση στον κόσμο πως συνεννοηθήκατε για τις προμήθειες στις κάρτες».

Οι τραπεζίτες από την πλευρά τους δεν δεσμεύτηκαν για το τι τελικά θα πράξουν και απάντησαν ότι «στόχος είναι η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών στις οποίες οι τράπεζες έχουν επενδύσει ιδιαίτερα».
Συμφώνησαν όμως να επανεξετάσουν ειδικά τις χρεώσεις σε περιοχές που υπάρχει ένα μόνο ΑΤΜ.

Χρεώνουν τα πάντα

Σύμφωνα με πληροφορίες, μερικές από τις νέες χρεώσεις που εξετάζουν οι τράπεζες είναι οι εξής:
• Ετήσια χρέωση για χρήση web banking.
• Χρέωση για εφαρμογές «έξυπνων» τηλεφώνων.
• Προμήθεια για συναλλαγές μέσω ίντερνετ (μεταφορές ποσών, πληρωμές).
Επίσης, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, θέλοντας να αυξήσουν τα κέρδη τους, επιθυμούν:
• Εφάπαξ συνδρομή επανέκδοσης κατόπιν δήλωσης απώλειας/κλοπής/φθοράς/μη αυτοματοποιημένης ανανέωσης: 6 ευρώ με ισχύ από 31.10.
• Ερώτηση υπολοίπου σε ΑΤΜ εντός ευρωζώνης: 0,20 ευρώ με ισχύ από 31.10.
• Ερώτηση υπολοίπου σε ΑΤΜ εκτός ευρωζώνης: 0,30 ευρώ με ισχύ από 31.10.
• Αντίγραφο επτά τελευταίων κινήσεων σε ΑΤΜ ΕΤΕ (mini statement): 0,15 ευρώ με ισχύ από 31.10.
• Επανέκδοση PIN ανεξαρτήτως τρόπου παραλαβής του: 3 ευρώ με ισχύ από 30.10.
• Εφάπαξ συνδρομή ανανέωσης: 6 ευρώ με ισχύ από 31.12.

Οι χρεώσεις που ισχύουν σήμερα

Όλες οι τράπεζες έχουν προχωρήσει από το καλοκαίρι και μετά στην επιβολή προμήθειας 2 έως 3 ευρώ στους κατόχους χρεωστικών καρτών όταν κάνουν ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας, διευρύνοντας με τον τρόπο αυτό τη συγκεκριμένη χρέωση όχι μόνο για τους κατόχους καρτών ξένων τραπεζών, αλλά και για τους Έλληνες. Οι συναλλαγές σε ΑΤΜs της τράπεζάς τους παραμένουν χωρίς προμήθεια.

Επίσης, τραπεζικές χρεώσεις επιβάλλονται πλέον και σε συναλλαγές όπως για επανέκδοση χρεωστικών καρτών μέχρι και 5-6 ευρώ, είτε αυτή οφείλεται σε υπαιτιότητα του πελάτη (απώλεια κάρτας) είτε όχι, εάν π.χ. η κάρτα εκλάπη ή, απλώς, έληξε, για αλλαγή/απεμπλοκή PIN, με τη νέα χρέωση να έχει ενσωματωθεί ήδη στους τιμοκαταλόγους κάποιων τραπεζών, για μεταφορές χρημάτων μέσω κινητού καθώς και για πληρωμές εισφορών ΕΦΚΑ από κάποιες τράπεζες, που κυμαίνονται μέχρι και 50 λεπτά. Προμήθειες υπάρχουν και σε άλλες συναλλαγές μέσω ψηφιακών εναλλακτικών δικτύων, τις οποίες οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να δημοσιεύουν στην τιμολογιακή τους πολιτική, που είναι προσβάσιμη στην πελατεία τους.

Επίσης, ανάλογα με την τράπεζα οι πιστωτικές κάρτες επιβαρύνονται με ετήσια προμήθεια - συνδρομή, που κυμαίνεται γύρω στα 30 ευρώ και παραπάνω, κάτι που ισχύει εδώ και χρόνια.
Από την πλευρά των τραπεζών, ωστόσο, παραμένει σαφές πως τα έσοδα από τις υπάρχουσες προμήθειες και χρεώσεις έχουν προϋπολογιστεί για το τρέχον έτος και θα παραμείνουν τα ίδια στο σύνολο, ενώ διαφοροποιήσεις θα υπάρξουν σε επιμέρους τιμολόγια.

Πεδία διαφοροποίησης

Έτσι οι βελτιώσεις που μελετούν ήδη οι τράπεζες – και που δεν είναι ίδιες για όλες – κινούνται στα εξής πεδία:

• Να μην επιβάλλονται διατραπεζικές χρεώσεις για συναλλαγές που διενεργούνται από ATMs τα οποία βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές και όπου γενικότερα δεν είναι εύκολη η πρόσβαση των πελατών σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα.
• Να διαφοροποιηθούν οι χρεώσεις τους σε ό,τι αφορά λογαριασμούς φοιτητών, αγροτών, ανέργων, υπερηλίκων κ.λπ.
• Να καταργηθεί μια σειρά χρεώσεων, όπως αυτή για το χαρτί του ATM στην εκτύπωση.
• Να λειτουργήσουν με κλιμακωτά τιμολόγια και κίνητρα προκειμένου να επιτυγχάνεται μεγάλο πλήθος ηλεκτρονικών συναλλαγών, οι οποίες θα αφήνουν περιθώρια για μη χρέωση των συναλλασσόμενων όταν σπανίως τούτοι εμφανίζονται να συναλλάσσονται σε γκισέ και σε ATMs.
• Να μετακυλίσουν ένα κομμάτι χρεώσεων στις επιχειρήσεις, απαλλάσσοντας τους ιδιώτες.

Τι υποστηρίζουν οι τράπεζες

Από την πλευρά των τραπεζών, όπως ανέφεραν και υψηλόβαθμα διοικητικά στελέχη τραπεζών σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο του ετήσιου τραπεζικού συνεδρίου για τη διαχείριση κινδύνων, οι χρεώσεις και οι προμήθειες αυτές επιβάλλονται προκειμένου οι τράπεζες να καλύψουν μέρος των πολύ μεγάλων επενδύσεων που πραγματοποιούν στη διαδικασία του ψηφιακού τους μετασχηματισμού, που θα ανέλθει και θα ξεπεράσει το ένα δισ. ευρώ στην τριετία μέχρι το 2021. Επίσης διότι εναλλακτικά δίκτυα, όπως τα ΑΤΜs, έχουν αυξημένο κόστος συντήρησης και λειτουργίας. Προκειμένου το τραπεζικό σύστημα να είναι υγιές και κερδοφόρο και να μπορεί να χρηματοδοτήσει την πραγματική οικονομία, θα πρέπει να βρει και νέες πηγές εσόδων, επισημάνθηκε από διοικητικά στελέχη.
Επίσης τα τραπεζικά στελέχη αρνούνται κατηγορηματικά ότι έχει υπάρξει κοινή γραμμή και συνεννόηση στις πρόσφατες νέες χρεώσεις, επισημαίνοντας ότι οι προμήθειες παρουσιάζουν διακυμάνσεις ανάμεσα στις τράπεζες και κάποιες από αυτές δεν υπάρχουν καν σε όλες.

Επισημαίνουν, επίσης, ότι κάποιες προμήθειες συνδέονται με τη γενικότερη σχέση του πελάτη με την τράπεζά του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ετήσια συνδρομή των περίπου 30 ευρώ που επιβάλλεται από κάποιες τράπεζες στις πιστωτικές κάρτες. Για παράδειγμα σε πελάτες που διατηρούν μισθοδοτικούς λογαριασμούς στην ίδια τράπεζα δεν επιβάλλεται αυτή η προμήθεια. Επίσης σε πελάτες που κάνουν χρήση της κάρτας τους δίνεται η δυνατότητα αντιλογισμού με μια αίτηση, ώστε να πάρουν πίσω τη χρέωση των 30 ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση τραπεζικά στελέχη επισημαίνουν ότι οι τράπεζες είναι πρόθυμες για μια εποικοδομητική συζήτηση για το θέμα των προμηθειών προς όφελος όλων των πλευρών.



fonaklas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου