Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019

Πραγματοποίηση Ενημερωτικών Εκδηλώσεων για το έργο MeDInno«Η τοπική γαλακτοκομική και κρεοπαραγωγική παράδοση ως μοχλόςανάπτυξης για την Ήπειρο και την Απουλία»12 Νοεμβρίου 2019


Με γνώμονα την ευρύτερη διάδοση των τοπικών αγροδιατροφικών προϊόντων και τηνπαραγωγή νέων προϊόντων τυριού και κρέατος υλοποιήθηκαν από την Περιφέρεια Ηπείρου στις 5 & 6 Νοεμβρίου 2019 στα Ιωάννινα και την Πρέβεζα αντίστοιχα,ενημερωτικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο του έργου MeDInno.Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων έγινε παρουσίαση της στόχευσης και 



τωνδράσεων του έργου MeDInno ενώ οργανώθηκαν Παράλληλες Ομάδες Εστίασης με θέμα τον καθορισμό των απαιτήσεων νέων τυροκομικών προϊόντων και προϊόντωνκρέατος στην Ήπειρο., Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν εκπρόσωποι συνεταιρισμών,κτηνοτρόφων, τυροκόμων καθώς και φορείς που σχετίζονται με τον τουρισμό και τηνεστίαση.
Ειδικότερα, στην εκδήλωση των Ιωαννίνων παρευρέθηκε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ.Καχριμάνης Αλέξανδρος ο οποίος και απεύθυνε χαιρετισμό.
Ο κ. Καχριμάνηςαναφέρθηκε στην ανάγκη ενδυνάμωσης των παραγωγών μέσω έργων υποδομών,κυρίως του οδικού δικτύου, αξιοποίησης ευκαιριών της ευρωπαϊκής και διεθνούςαγοράς, παραγωγής ποιοτικού κρέατος, και δημιουργίας αγοράς παραγωγών.
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Ένωσης Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Ηπείρου κ. ΙωάννηςΔεκόλης αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί και τηνανάγκη δημιουργίας νέων τοπικών προϊόντων άμεσα συνδεδεμένων με τον τουρισμό.
Η κα. Αλεξάνδρα Μέγα, διευθύντρια της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνωναναφέρθηκε στην ανάγκη ανάπτυξης της παραδοσιακής κουλτούρας της τυροκομίαςμε σύγχρονες τεχνικές, και τη συσχέτισή της με τον τουρισμό και την τοπικήκοινωνία.
Τέλος ο κ Αναστάσιος Τσίνας, Καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας της Σχολής Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων επισήμανε το πόσο σημαντικό είναι ναεπαναφέρουμε τις παραδοσιακές διαδικασίες τυροκόμησης ώστε να γίνει αναβίωσηπαλιών συνταγών και προϊόντων και τόνισε τα πλεονεκτήματά της εκπαίδευσης τωνκτηνοτρόφων μέσω του φορητού τυροκομείου που θα αποκτηθεί στα πλαίσια τουέργου.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγινε παρουσίαση τυριών από τους σπουδαστές της της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων .
Το έργο MeDInno συγχρηματοδοτείται με προϋπολογισμό ύψους περίπου 850.000ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και ΕθνικούςΠόρους της Ελλάδας και της Ιταλίας στο πλαίσιο του Προγράμματος ΣυνεργασίαςInterreg V-A «Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020». 
Περιφέρεια ΗπείρουΒίκυ Ηγουμενίδου, 2651087115, v.igoumenidou@php.gov.gr Περιφέρεια Απουλίας - Στέλεχος Επικοινωνίας Κοινής Γραμματείας Carmela Sfregola +39 3493916007 c.sfregola@regione.puglia.it; press@greece-italy.eu
www.medinno-interreg.eu | www.greece-italy.eu
To Πρόγραμμα Interreg V-A Ελλάδα-Ιταλία είναι ένα Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας που στοχεύει να βοηθήσει δημόσιους οργανισμούς και τοπικούς φορείς να αναπτύξουν διασυνοριακά έργα και πιλοτικές δράσεις και να δημιουργήσει νέεςπολιτικές, προϊόντα και υπηρεσίες, με απώτερο σκοπό να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των πολιτών.
Στρατηγικά, το πρόγραμμα θα ενισχύσει την καινοτομία σε έναναριθμό πεδίων όπως η γαλάζια ανάπτυξη, ο τουρισμός και ο πολιτισμός, ηαγροδιατροφή και οι πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες.
Το ΠρόγραμμαInterreg V-A Ελλάδα-Ιταλία στοχεύει να πάρει τη μέγιστη απόδοση από τονπροϋπολογισμό του ύψους 123 εκατομμυρίων, χρηματοδοτούμενο σε ποσοστό 85%από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και σε ποσοστό 15% από τα δύοκράτη-μέλη μέσω εθνικής συγχρηματοδότησης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου