Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2021

ΟΟΣΑ: Θεσπίζεται διεθνώς ελάχιστος φορολογικός συντελεστής 15% για τις πολυεθνικές!



Μια εξαιρετικά πολυαναμενόμενη οικονομική συμφωνία σε παγκόσμιο επίπεδο επετεύχθη σήμερα, με τον ΟΟΣΑ να ανακοινώνει πως, στο εξής, οι πολυεθνικές θα καλούνται να καταβάλουν σε τρίτες χώρες ελάχιστο φορολογικό συντελεστή 15%.
Με την συγκεκριμένη συμφωνία διασφαλίζεται πως θα είναι, πλέον, πολύ πιο δύσκολο για τις εταιρίες – κολοσσούς να αποφύγουν τη φορολογία. Συνολικά 136 ήταν χώρες που κατέληξαν στο εν λόγωπλάνο, με τον ΟΟΣΑ να ανακοινώνει, επίσης, πως η Κένυα, η Νιγηρία, το Πακιστάν και η Σρι Λάνκα δεν προσχώρησαν στη συμφωνία.



Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρουσίασε την Πέμπτη ψήφισμα με τις προτάσεις του για τη μεταρρύθμιση των ευρωπαϊκών πολιτικών που αφορούν στις επιζήμιες φορολογικές πρακτικές, καθώς και για ένα σύστημα αξιολόγησης των εθνικών πολιτικών. Το ψήφισμα έρχεται στον απόηχο των Pandora Papers, αλλά και άλλων σκανδάλων, όπως Lux Leaks, Panama Papers, Paradise Papers, κ.ά.

«Η Ε.Ε. πρέπει να επανεξετάσει και να εντείνει τις προσπάθειές της για την καταπολέμηση των φορολογικών πρακτικών που στερούν από τα κράτη μέλη σημαντικά έσοδα, οδηγούν σε αθέμιτο ανταγωνισμό και υπονομεύουν την εμπιστοσύνη των πολιτών», αναφέρει μεταξύ άλλων το ψήφισμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου