Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2021

Εκδήλωση για το Αρχείο Αγωνιστών της Εθνικής Βιβλιοθήκης

 


Με μία πολύ σημαντική εκδήλωση συνεχίζεται το πρόγραμμα του Δήμου Ιωαννιτών και του Πνευματικού Κέντρου για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.
Σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη θα παρουσιαστεί στην αίθουσα του Πολιτιστικού Πολυχώρου «Δημήτρης Χατζής» το Αρχείο των Αγωνιστών της Επανάστασης και θα αναλυθεί η συμβολή του στην έρευνα.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται αύριο Σάββατο στις 8:30 μ.μ.
Τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021». Συντονίζει ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, Πρόεδρος Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης.
Ομιλητές:
Εύη Καπώλη, ιστορικός, ΕΒΕ
Γιώργος Σταυράτης, αρχειονόμος – βιβλιοθηκονόμος, ΕΒΕ
Το Αρχείο Αγωνιστών, το οποίο φυλάσσεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, παραχωρήθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών το 1903 μετά από ενέργειες του τότε Επιμελητή Χειρογράφων Δημητρίου Γρ. Καμπούρογλου.
Στο αρχείο αποτυπώνεται η δράση της Επιτροπής Θυσιών και Εκδουλεύσεων του Ιερού Αγώνος, η οποία ανέλαβε το 1865 να εξετάσει τα αιτήματα συνταξιοδότησης και αποζημίωσης των αγωνιστών της Επανάστασης του 1821.
Εκτός από τις αιτήσεις με τα συνημμένα έγγραφα (π.χ. βεβαιώσεις οπλαρχηγών, διπλώματα απονομής βαθμών, αποδείξεις εισφορών σε χρήμα ή είδος για τον αγώνα, ομολογίες δημοσίου και πιστοποιητικά δημοτικών αρχών) στο αρχείο περιλαμβάνονται ποικίλα άλλα τεκμήρια σχετικά με την εσωτερική οργάνωση της Επιτροπής. Ειδικότερα, υπάρχουν βιβλία μητρώων των αγωνιστών χωρισμένα ανά ειδικότητα (στρατιωτικοί, ναυτικοί, πολιτικοί), πρακτικά των Συνεδριάσεων της Επιτροπής Θυσιών και Εκδουλεύσεων του Ιερού Αγώνος, σχέδια και αντίγραφα πρακτικών, επιστολές, μισθοδοτικές καταστάσεις προσωπικού, διάφορες αποδείξεις κ.ά..
Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ υπογράμμισε ότι πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις που γίνονται στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση και απηύθυνε πρόσκληση στους πολίτες να την παρακολουθήσουν με τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου