Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2021

Υπαρχει και ο κρυφός φόρος πίσω από τις e-αποδείξεις!



Με έξτρα ποινή κινδυνεύουν όσοι δεν πραγματοποιήσουν ηλεκτρονικές πληρωμές που αντιστοιχούν στο 30% του εισοδήματός τους..

Η πανδημία μπορεί να δείχνει ξανά τα «δόντια» της, ωστόσο το οικονομικό επιτελείο λειτουργεί σαν ο κύκλος της υγειονομικής κρίσης να έχει ήδη ολοκληρωθεί. Ηδη, εντελώς «αθόρυβα», επιστρέφουν μέτρα τα οποία είχαν «παγώσει» λόγω του κορωνοϊού και κρύβουν… φόρους εκατοντάδων ή και χιλιάδων ευρώ για εκατομμύρια φορολογουμένους.

Από την αρχή του έτους έχει επανέλθει η υποχρέωση κάλυψης του 30% του εισοδήματος με ηλεκτρονικές αποδείξεις. Υπενθυμίζεται πως, κατά τη διάρκεια του 2020, είχαν ανακοινωθεί έκτακτες εξαιρέσεις από το μέτρο, κυρίως για όσους είχαν τεθεί σε αναστολή εργασίας και είχαν πληγεί τα εισοδήματά τους από την υγειονομική κρίση. Ωστόσο, το προσωρινό μέτρο δεν επεκτάθηκε και το 2021, κάτι που σημαίνει πως όλοι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώνουν το 30% του εισοδήματός τους με κάρτα, e- banking ή διατραπεζικά. Πρόκειται για πολίτες που απέκτησαν το τρέχον έτος εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, επιχειρηματικές δραστηριότητες και εκμετάλλευση ακινήτων, και θα πρέπει να καλύψουν το 30% του εισοδήματός του με ηλεκτρονικές δαπάνες έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν την επιστροφή της συγκεκριμένης υποχρέωσης, αγνοώντας ότι έχουν διορία μόλις… 54 ημερών για να συλλέξουν ηλεκτρονικές αποδείξεις, προκειμένου να καλύψουν το αφορολόγητο όριό τους. Σημειώνεται ότι, κατά το περσινό έτος, από την επιβολή προστίμου εξαιρέθηκαν όσοι αποδεδειγμένα είχαν πληγεί από την πανδημία, ωστόσο ακόμα και όσοι φορολογούμενοι κάλυψαν πάνω από το 20%- 29% του εισοδήματός τους με πλαστικό χρήμα επιβαρύνθηκαν με επιπλέον φόρο ίσο με το 11% του ποσού που δεν κάλυψαν. Ομως, τα ποσά για την κάλυψη του αφορολογήτου είναι σχεδόν διπλάσια σε σχέση με το 2019, καθώς τα ποσοστά ήταν πολύ χαμηλότερα.

Για παράδειγμα, για εισόδημα 10.000 ευρώ, ένας φορολογούμενος θα έπρεπε να συλλέξει
e-αποδείξεις 1.000 ευρώ το 2019 και φέτος θα πρέπει να μαζέψει 3.000 ευρώ από ηλεκτρονικές δαπάνες. Ο συγκεκριμένος φορολογούμενος, αν εμφανίσει λιγότερες δαπάνες κατά 1.000 ευρώ, θα του επιβληθεί φόρος 22% για κάθε ευρώ που λείπει, δηλαδή θα κληθεί να πληρώσει φόρο 220 ευρώ.




newsbreak.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου