Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022

ΑΙΤΗΜΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΗ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ



Αίτημα και κοινή εισήγηση για συζήτηση της περιβαλλοντικής καταστροφή στο Λούρο, κατέθεσαν σήμερα με πρωτοβουλία της «Λαϊκής Συσπείρωσης Περιφέρειας Ηπείρου», οι περιφερειακοί σύμβουλοι των παρατάξεων «Κοινό των Ηπειρωτών» (Γ Ζάψας, Ρ. Γκίζα, Θ. Κορωναίος, Χρ. Λέκκα, Δ. Σακαρέλης, Α. Σπέγγος και Δ. Τρομπούκης) , «Ήπειρος Όλον» (Δ. Δημήτριος, Μ. Κιτσανού, Χ. Λιούρης, Π. Φραγκούλης) «Λαϊκή Συσπείρωση» (Γ. Πρέντζας, Τ. Ζέκα, Κ. Κωτσαντής), «Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο» Ζ. Γαλατάς και «Ανυπότακτη Ήπειρος» Κ. Νουτσόπουλος.

Στην εισήγηση αναφέρονται τα προβλήματα που δημιουργούνται στα ποτάμια της Ηπείρου εξαιτίας της ασθένειας των πλατάνων τα οποία εμφανίζονταν σε μεγάλη έκταση και στον ποταμό Λούρο. Στην περίπτωση όμως του Λούρου, με βάση το πόρισμα των ελεγκτών περιβάλλοντος, τα έργα της Περιφέρειας διατάραξαν το αδιαπέρατο στρώμα του πυθμένα του ποταμού με αποτέλεσμα στην διακοπή της ροής και την πλήρη εξαφάνιση της βιοποικιλότητας.

Όπως αναφέρεται χαρακτηστικά στην εισήγηση : ενώ τα δεδομένα καθιστούν απολύτως απαραίτητη τη σύνταξη μελετών και γενικευμένες παρεμβάσεις που θα εξετάζουν ολόκληρη τη λεκάνη απορροής και όχι μόνο ένα τμήμα του ποταμού το οποίο είναι ευάλωτο, η περιβαλλοντική καταστροφή του ποταμού Λούρου εξαιτίας των έργων της Περιφέρειας αποκάλυψε ότι δεν υπήρχε καμία απολύτως μελέτη ή αδειοδότηση.

Άλλη πλευρά του ίδιου νομίσματος είναι η ανεξέλεγκτη αμμοληψία με τον τίτλο της απομάκρυνσης φερτών υλικών από τις κοίτες των ποταμών η οποία σε αρκετές περιπτώσεις μέχρι σήμερα έχει σαν αποτέλεσμα την εκβάθρωση γεφυρών μέχρι και την πλήρη κατάρρευση όπως στην περίπτωση της Αρτοπούλας, της Γότιστας κ.α. με τον λαό να πληρώνει και για τις αμμοληψίες που δημιουργούν τα προβλήματα και για την επανακατασκευή των γεφυρών ή την αποκατάσταση των βάθρων τους.

Η ανάγκη για αντιπλημμυρική προστασία δεν έχει επενδυτικό ενδιαφέρον και τα έργα κατατέμνονται και «βαφτίζονται» ως υπηρεσίες για να αποφευχθούν ακόμα και υποτυπώδεις μελέτες και επιβλέψεις. Έτσι για παράδειγμα για το ίδιο ποτάμι, ο ίδιος εργολάβος ανέλαβε τέσσερις (4) απευθείας αναθέσεις για τον καθαρισμό συνεχόμενων τμημάτων της ίδιας κοίτης και συνολικά δέκα (10) έργα με απευθείας ανάθεση για την αποκατάσταση με ογκόλιθους και την εν γένει προστασία του ποταμού Λούρου μέσα σε ένα χρόνο τα οποία παρατίθενται αναλυτικά στην εισήγηση. Την ίδια στιγμή όμως, για την περιοχή, υπάρχουν και εργασίες για την απομάκρυνση των πλατάνων σε διαφορετικούς αυτή τη φορά εργολάβους», τα οποία ομοίως παρατίθενται αναλυτικά στην εισήγηση .

Οι παρατάξεις καλούν την περιφερειακή αρχή :

1_ να συντάξει μελέτες για την αντιπλημμυρική προστασία ολόκληρης της λεκάνης απορροής του Λούρου κατά προτεραιότητα καθώς και όλων των ποταμών της Ηπείρου.

2_ να υποβάλει προτάσεις για την αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημιάς που προξένησε χωρίς φυσικά να επιβαρύνει το λαό με επιπλέον κόστος, και νέες απευθείας αναθέσεις σε τεχνικά γραφεία.

3_ να συστήσει και να στελεχώσει Διεύθυνση Έργων Αντιπλημμυρικής Προστασίας κατά το παράδειγμα της Περιφέρειας Αττικής για την σύνταξη μελετών και εκπόνηση έργων για την αντιπλημμυρική προστασία της Ηπείρου

4_Να αναλάβει πρωτοβουλίες (χρηματοδότηση έρευνας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων , διοργάνωση συνεδρίων κλπ) για εξεύρεση λύσεων για την αντιμετώπιση της ασθένειας των πλατάνων.

Σε σχέση με τη διαδικασία : Όλες οι παρατάξεις που συνυπέγραψαν το αίτημα είχαν επιμέρους πλευρές να προσθέσουν, για τις οποίες θα τοποθετηθούν αναλυτικά στη συνεδρίαση. Αντίθετα η παράταξη «Ορίζοντες Ηπείρου» με επικεφαλής τον κ. Ριζόπουλο δεν αποδέχτηκε την εισήγηση, γιατί δεν είχε το αίτημα να παραιτηθεί ο Περιφερειάρχης Ηπείρου .

Την ίδια στιγμή όμως που κατά την άποψή του κ. Ριζόπουλου, αυτό συνιστά αντιπολιτευτική πρακτική υπερ του ηπειρώτικου λαού, ο εκπρόσωπος της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» στην Οικονομική Επιτροπή, έχει ψηφίσει όλες τις απευθείας αναθέσεις για τα αποσπασματικά έργα στο Λούρο που είχαν σαν αποτέλεσμα την περιβαλλοντική καταστροφή.

Ο κ. Ριζόπουλος είναι στην ίδια πλευρά με τον κ. Καχριμάνη. Συμφωνεί με τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης και του κεφαλαίου στην περιοχή και δίνει «χήρα βοηθείας» στα δύσκολα, όπως η περίπτωση της περιβαλλοντικής καταστροφής στο Λούρο, όπου τα αποσπασματικά έργα της Περιφέρειας γίνονται εν γνώση της κυβέρνησης και σε αρκετές περιπτώσεις αξιοποιούνταν προς άγραν ψήφων.

Αν θέλει να μας πείσει ο κ. Ριζόπουλος για την πολιτική των παραιτήσεων ας ξεκινήσει με την παραίτηση του κ. Παππά, του εκπροσώπου του στην Οικονομική Επιτροπή, που ψήφισε όλα τα εγκληματικά έργα της Περιφέρειας στο Λούρο.


Κοινή εισήγηση για την προστασία των ποταμών και την αντιπλημμυρική προστασία της Ηπείρου


Η προστασία της λαϊκής περιουσίας από τις πλημμύρες και τα έντονα καιρικά φαινόμενα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής είναι παράγοντες που επιβάλλουν τη σοβαρή αντιμετώπιση των αντιπλημμυρικών έργων.


Η ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους των πλατάνων η οποία τείνει να αφανίσει το σύνολο των πλατάνων της Ηπείρου, έχει σαν αποτέλεσμα οι κοίτες των ποταμών να γεμίζουν με ξερούς κορμούς δέντρων οι οποίοι δημιουργούν προσωρινά φράγματα εκτρέποντας τα ποτάμια σε σημεία που παλιότερα υπήρχε φυσιολογική ροή. Σε άλλες περιπτώσεις η αφαίρεση των νεκρών δέντρων που αποτελούσαν το φυσικό παράγοντα οριοθέτησης της κοίτης δημιουργεί νέα δεδομένα για την ταχύτητα του νερού σε σχέση με την μέχρι πρότινος φυσιολογική ροή.


Παρα το γεγονός ότι τα χιλιάδες ξερά πλατάνια επιβαρύνουν τις κοίτες των ποταμών, ο καθαρισμός από φερτά υλικά και η αποκατάσταση της κοίτης, είναι έργα τα οποία η Περιφέρεια Ηπείρου ουδέποτε είδε με ολοκληρωμένο τρόπο, βάζοντας σε κίνδυνο παρακείμενες λαϊκές περιουσίες αλλά και ευαίσθητα οικοσυστήματα όπως αυτό του Λούρου. Ενδεικτικά αναφέρονται περιπτώσεις όπου οι απευθείας αναθέσεις για την κοπή ξερών πλατάνων δεν συνοδεύονταν με απομάκρυνση ή επιτόπου καύση τους. Στην πράξη οι εμβαλωματικές λύσεις προσέθεταν προβλήματα αντί να λύνουν.


Σε σχέση με την περιβαλλοντική καταστροφή στον ποταμό Λούρο εξαιτίας των έργων της Περιφέρειας, το φως της δημοσιότητας είδαν αποσπάσματα της έκθεσης αυτοψίας των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος στα οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται πως «σε μήκος περίπου 10km διαπιστώθηκε η πλήρης διακοπή της ροής των υδάτων και η πλήρης εξαφάνιση της βιοποικιλότητας στο τμήμα αυτό. Έγιναν επεμβάσεις που είχαν σαν αποτέλεσμα τη διατάραξη του αδιαπέρατου στρώματος του πυθμένα με την επιπεδοποίησή του». Η δε ενημέρωση των Επιθεωρητών προς τον Εισαγγελέα αναφέρει μεταξύ άλλων: «Ειδικά στα τμήματα που έγιναν επεμβάσεις η εικόνα του ποταμού παραπέμπει σε τεχνητή τάφρο διαστρωμένη με χαλίκι, παρά σε ποτάμι, με αποτέλεσμα να έχει απωλεσθεί η λειτουργία του υδάτινου οικοσυστήματος. Στο τμήμα των 10 km του ποταμού όπου διαπιστώθηκε η ολοκληρωτική διακοπή της ροής των υδάτων διαπιστώθηκε και πλήρης εξαφάνιση της βιοποικιλότητας (ψάρια, μακρόφυτα, πουλιά, βενθικά μακροασπόνδυλα, πλαγκτόν κ.ά.) και ειδικά απώλεια των ενδιαιτημάτων της υδροχαρούς βλάστησης, της πανίδας και ιχθυοπανίδας του ποταμού, πλήρης αλλοίωση της φυσικής διατομής της κοίτης του ποταμού όπου έγιναν επεμβάσεις, γεγονός που συνιστά υποβάθμιση του περιβάλλοντος και περιβαλλοντική ζημία, σύμφωνα με το ΠΔ 148/2009».


Κι ενώ τα παραπάνω δεδομένα καθιστούν απολύτως απαραίτητη τη σύνταξη μελετών και γενικευμένες παρεμβάσεις που θα εξετάζουν ολόκληρη τη λεκάνη απορροής και όχι μόνο ένα τμήμα του ποταμού το οποίο είναι ευάλωτο, η περιβαλλοντική καταστροφή του ποταμού Λούρου εξαιτίας των έργων της Περιφέρειας αποκάλυψε ότι δεν υπήρχε καμία απολύτως μελέτη ή αδειοδότηση.

Η πάγια τακτική της Περιφέρειας Ηπείρου να κάνει έργα καθαρισμού της κοίτης χωρίς προδιαγραφές, άδειες ή γνωμοδοτήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες είναι ενδεικτική της αδιαφορίας για ένα τόσο σημαντικό θέμα. Σε άλλες περιπτώσεις μαζί με τον καθαρισμό της κοίτης γίνονται – ομοίως χωρίς μελέτες- και εργασίες διευθέτησής της κοίτης παρά το γεγονός ότι η περιβαλλοντική νομοθεσία απαιτεί την οριοθέτηση ποταμών και την περιβαλλοντική αδειοδότηση για εργασίες διευθέτησης.

Η κυνική γραπτή απάντηση (Δ.Υ./ 19-10-2022) του Αναπληρωτή Προϊσταμένου του Τμήματος Συγκοινωνιακών Έργων της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Ιωαννίνων, σε αίτηση κατάθεσης εγγράφων για τους καθαρισμούς των ποταμών της «Λαϊκής Συσπείρωσης Περιφέρειας Ηπείρου» αναφέρει κατά λέξη ότι : «Η Περιφέρεια προβαίνει μονάχα σε απαραίτητους καθαρισμούς και διευθετήσεις όπου απαιτείται». Ο λαός δηλαδή πληρώνει και για τα εμβαλωματικά έργα, αφού με τη βούλα του κράτους δεν υπάρχει καμία μέριμνα, και για τις καταστροφές στην περιούσια του την κρίσιμη ώρα.

Άλλη πλευρά του ίδιου νομίσματος είναι η ανεξέλεγκτη αμμοληψία με τον τίτλο της απομάκρυνσης φερτών υλικών από τις κοίτες των ποταμών η οποία σε αρκετές περιπτώσεις μέχρι σήμερα έχει σαν αποτέλεσμα την εκβάθρωση γεφυρών μέχρι και την πλήρη κατάρρευση όπως στην περίπτωση της Αρτοπούλας, της Γότιστας κ.α. με τον λαό να πληρώνει και για τις αμμοληψίες που δημιουργούν τα προβλήματα και για την επανακατασκευή των γεφυρών ή την αποκατάσταση των βάθρων τους.

Η ανάγκη για αντιπλημμυρική προστασία δεν έχει επενδυτικό ενδιαφέρον και τα έργα κατατέμνονται και «βαφτίζονται» ως υπηρεσίες για να αποφευχθούν ακόμα και υποτυπώδεις μελέτες και επιβλέψεις. Έτσι για παράδειγμα για το ίδιο ποτάμι, ο ίδιος εργολάβος ανέλαβε τέσσερις (4) απευθείας αναθέσεις για τον καθαρισμό συνεχόμενων τμημάτων της ίδιας κοίτης και συνολικά δέκα (10) έργα με απευθείας ανάθεση για την αποκατάσταση με ογκόλιθους και την εν γένει προστασία του ποταμού Λούρου μέσα σε ένα χρόνο. Συγκεκριμένα:


«Αποκατάσταση με ογκόλιθους τμήματος του ποταμού Λούρου στην περιοχή Μπαλαμπάνη-Καλαμαρά μετά τις πλημμύρες του χειμώνα (παροχή υπηρεσιών)» συνολικού ύψους 24.800,00€, µε Φ.Π.Α (αριθμ.πρωτ: οικ 118194/11188/28-7-2022)


«Στερέωση και αποκατάσταση βάθρων και φορέα υλοποίησης υφιστάµενη πεζογέφυρας στον Λούρο ποταµό (παροχή υπηρεσιών)», συνολικού ύψους 24.800,00€, µε Φ.Π.Α. (αριθμ.πρωτ:107368/10439/07-07-2022)


«Προστασία κοίτης Λούρου στα όρια του ∆. Φιλιππιάδας (παροχή υπηρεσιών)», συνολικού ύψους 24.800,00€, µε Φ.Π.Α (αριθμ.πρωτ: 84421/8245/01-06-2022)


«Καθαρισμός, μόρφωση και απομάκρυνση φερτών υλικών από την κοίτη του ποταμού Λούρου από την γέφυρα Ζήτα μέχρι την μεταλλική γέφυρα Κουκλεσίου (παροχή υπηρεσιών)» προϋπολογισμού 24.800,00€ (με ΦΠΑ) (αριθμ.πρωτ: 85526/8373/02-06-2022)


«Αποκατάσταση κοίτης Λούρου ποταμού και προστασία παραγωγικών μονάδων στα όρια του Δ.Δ. Τσαγκαρόπουλου» προϋπολογισμού 65.720,00€ με ΦΠΑ (Απόφαση 10/628/18-4-2022 της Οικονομικής Επιτροπής με ΑΔΑ : ΨΕ0Σ7Λ9-ΣΝ6)


«Προστασία παραγωγικών μονάδων µε κατασκευή τοίχου από ογκόλιθους κατά µήκος του Λούρου ποταμού μετά το ∆.∆. Μουσιωτίτσας (παροχή υπηρεσιών)», συνολικού ύψους 24.800,00€, (αριθμ.πρωτ:36959/3533/11-03-2022)


«Αποκατάσταση προσβάσεων παραγωγικών μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας στο ∆.∆. Μουσιωτίτσας (παροχή υπηρεσιών)», συνολικού ύψους 24.800,00€, µε Φ.Π.Α. (αριθμ.πρωτ:14846/1524/02-02-2022)


«Καθαρισμός Λούρου ποταμού και προστασία ιδιοκτησιών κατά μήκος του στα όρια της Βουλιάστας (παροχή υπηρεσιών)», συνολικού ύψους 24.800,00€, µε Φ.Π.Α. (αριθμ.πρωτ. 14849/1525/02-02-2022)


«Προστασία πρανών ποταμού Λούρου στη θέση «Μπέλκος» (παροχή υπηρεσιών)», συνολικού ύψους 24.800,00€, µε Φ.Π.Α., (αριθμ.πρωτ:209923/20262/29-12-2021)


«Εργασίες καθαρισμού, διευθέτησης και προστασίας πρανών Λούρου ποταμού στη θέση ‘’Γωνιά’’ (παροχή υπηρεσιών)», συνολικού ύψους 24.800,00€, µε Φ.Π.Α (αριθμ.πρωτ:181570/17828/15-11-2021)

Την ίδια στιγμή όμως, για την περιοχή, υπάρχουν και εργασίες για την απομάκρυνση των πλατάνων σε διαφορετικούς αυτή τη φορά εργολάβους:


«Καθαρισμός ποταμού Λούρου από ξερούς κορμούς δέντρων και φερτών υλικών μετά τις πρόσφατες πλημμύρες (παροχή υπηρεσιών)» 24.800,00 € με τον ΦΠΑ (αριθμ. Πρωτ. 7341/633/20-01-2022)


«Εργασίες κοπής και απομάκρυνσης ξερών πλατάνων εκατέρωθεν του ποταμού Λούρου από Τέροβο έως Κουκλέσι (παροχή υπηρεσιών) προϋπολογισμού 24.800,00€ με ΦΠΑ, (αριθμ.πρωτ. 195650/19021/06-12-2021)


«Κατασκευή βάθρων γέφυρας ποταμού Λούρου µετά από κατάρρευση (παροχή υπηρεσιών)», συνολικού ύψους 24.800,00€ (αριθμ. Πρωτ. 182794/17934/16-11-2021)


«Καθαρισμός Λούρου ποταμού» (Παροχή υπηρεσιών) 24.800,00 € με τον ΦΠΑ (αριθμ. Πρωτ. 54621/22-04-2021)


«Κοπή ξερών πλατάνων προσβεβληµένων από την ασθένεια του µεταχρωµατικού έλκους δίπλα στο ποτάµι στις Τ.Κ. Μουσιωτίτσας και Βουλιάστας (παροχή υπηρεσιών)» προϋπολογισμού 24.800,00€ με ΦΠΑ, (αριθμ.πρωτ 1956/2165/11-02-2021)


Η αξία των έργων στο Λούρο μόνο για ένα χρόνο είναι ενδεικτική για το συνολικό ποσό που έχει δαπανηθεί μόνο στην τελευταία θητεία για το σύνολο των ποταμών της Ηπείρου χωρίς σχεδιασμό για ουσιαστική αντιπλημμυρική προστασία. Εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ δαπανώνται για έργα που γίνονται «με υπόδειξη» του υπαλλήλου και «προφορικές οδηγίες για τον τρόπο εκτέλεσης του έργου» σαν αυτές που δόθηκαν και στα έργα του Λούρου.

Συμπληρωματικά αν όχι ενθαρρυντικά στην ασυδοσία της Περιφέρειας Ηπείρου δρα η αδιαφορία όλων των εμπλεκόμενων ελεγκτικών μηχανισμών (Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου, Διεύθυνση Δασών κοκ) που δεν έβλεπαν τα εκατοντάδες έργα της Περιφέρειας Ηπείρου τόσα χρόνια σε μια περιοχή γνωστή για τους ορεινούς όγκους και τα ποτάμια οικοσυστήματα, μέχρι που οδηγηθήκαμε στην περιβαλλοντική καταστροφή του ποταμού Λούρου .


Η Περιφερειακή Αρχή καλείται

1_ να συντάξει μελέτες για την αντιπλημμυρική προστασία ολόκληρης της λεκάνης απορροής του Λούρου κατά προτεραιότητα καθώς και όλων των ποταμών της Ηπείρου.

2_ να υποβάλει προτάσεις για την αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημιάς που προξένησε χωρίς φυσικά να επιβαρύνει το λαό με επιπλέον κόστος, και νέες απευθείας αναθέσεις σε τεχνικά γραφεία.

3_ να συστήσει και να στελεχώσει Διεύθυνση Έργων Αντιπλημμυρικής Προστασίας κατά το παράδειγμα της Περιφέρειας Αττικής για την σύνταξη μελετών και εκπόνηση έργων για την αντιπλημμυρική προστασία της Ηπείρου

4_Να αναλάβει πρωτοβουλίες (χρηματοδότηση έρευνας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων , διοργάνωση συνεδρίων κλπ) για εξεύρεση λύσεων για την αντιμετώπιση της ασθένειας των πλατάνων


Οι συνδυασμοί που συνυπογράφουμε και καταθέτουμε το παρόν, θεωρούμε ευνόητο ότι κατά τη συζήτηση του υπόψη θέματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο καθένας από τους συνυπογράφοντες συνδυασμούς θα αναπτύξει τη θέση του για το συνολικότερο πλαίσιο της προστασίας των ποταμών και της αντιπλημμυρικής προστασίας της Ηπείρου .


ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ



ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

ΠΡΕΝΤΖΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΖΕΚΑ - ΠΑΣΧΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ

ΚΩΤΣΑΝΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ

ΖΑΨΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΓΚΙΖΑ ΟΥΡΑΝΙΑ (ΡΑΝΙΑ)

ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

ΛΕΚΚΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

ΣΑΚΑΡΕΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΣΠΕΓΓΟΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (ΑΡΗΣ)

ΤΡΟΜΠΟΥΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΗΠΕΙΡΟΣ ΟΛΟΝ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΚΙΤΣΑΝΟΥ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ

ΛΙΟΥΡΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ (ΧΑΡΗΣ)

ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ ΠΑΥΛΟΣ

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΣΗ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ

ΓΑΛΑΤΑΣ ΖΩΗΣ

ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΗΠΕΙΡΟΣ

ΝΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου