Ο Ντόντικ κατηγόρησε τις αμερικανικές και βρετανικές πρεσβείες στη Βοσνία, τις οποίες αποκάλεσε «απατεώνες»-Η βοσνιακή κυβέρνηση στο Σεράγεβο θέλει την πλήρη ενσωμάτωση των Σερβοβόσνιων με τον έλεγχο της γης κάτι που δεν αποδέχονται οι Σέρβοι...
Ο Σερβοβόσνιος ηγέτης και ο Πούτιν ετοιμάζουν ανεξαρτησία του σερβικού τμήματος και ενσωμάτωση στο κράτος της Σερβίας.
Ο υπουργός Άμυνας της Βοσνίας Ζουκάν Χέλεζ προκάλεσε σάλο αναφέροντας την ύπαρξη πεδίων εκπαίδευσης όπου, σύμφωνα με τον ίδιο, εκπαιδεύονταν σερβικοί παραστρατιωτικοί σχηματισμοί.
Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι υπήρχει ένα πεδίο εκπαίδευσης στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη όπου εκπαιδεύονταν παραστρατιωτικοί σχηματισμοί και το οποίο έκλεισε και πρόσθεσε ότι τέτοια πεδία εκπαίδευσης υπήρχαν και στην Σερβία.
Ο Βόσνιος υπουργός είπε επίσης ότι συμφώνησε με τον διοικητή της EUFOR ότι οι δυνάμεις της ειρηνευτικής δυνάμεως θα μεταφερθούν στους στρατώνες σε Bijeljina και Orašje.
Ο Σέρβος υπουργός Άμυνας Μίλος Βούτσεβιτς αντέδρασε αμέσως στους ισχυρισμούς του, λέγοντας ότι όλοι όσοι έχουν κρατικό αξίωμα πρέπει να φροντίζουν για τα λόγια και τις δηλώσεις που λέγονται δημόσια.
“Συνάντησα τον Βόσνιο υπουργό κατά τη διάρκεια του Φόρουμ στις Βρυξέλλες και είχαμε μια δίκαιη συζήτηση, είδα τη δήλωσή του χθες, ειλικρινά δεν καταλαβαίνω περί τίνος πρόκειται. Είναι σαν να μιλάμε για τηλεπαιχνίδια”, επεσήμανε ο Σέρβος υπουργός.
Υπενθυμίζοντας ότι η Σερβία είναι ο εγγυητής της Συμφωνίας του Ντέιτον, ο Βούτσεβιτς επεσήμανε ότι αν κάποιος θέλει να προστατεύσει τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τότε πρέπει να σεβαστεί τη Δημοκρατία της Σέρπσκα.
«Εάν δεν σέβεστε την σερβοβοσνιακή Δημοκρατία, δεν καταλαβαίνω πώς μπορείτε να προστατέψετε τη Βοσνία και τι είδους μήνυμα είναι αυτό.
Μιλάω για τον σερβικό λαό και δεν κατάλαβα τι είδους μήνυμα ήταν αυτό, τι είδους στρατός είναι στον ποταμό Ντρίνα, πραγματικά δεν καταλαβαίνω», πρόσθεσε ο ίδιος.
Χθες, η EUFOR ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί προσεκτικά όλες τις δραστηριότητες που ενδέχεται να επηρεάσουν την κατάσταση ασφαλείας.
"Στη βάση της εντολής μας, η EUFOR συνεχίζει να υποστηρίζει προληπτικά τους εταίρους μας στους θεσμούς της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης για τη διατήρηση ενός ασφαλούς περιβάλλοντος σε αυτή τη χώρα", ανακοίνωσε η EUFOR.
"Διατηρούμε την επαφή μας με τις τοπικές κοινότητες μέσω του δικτύου μας ομάδων συνδέσμων και παρατήρησης. Η EUFOR επιδεικνύει ευέλικτη παρουσία σε ολόκληρη τη χώρα και θα διεξάγει περιπολίες ρουτίνας σε ολόκληρη τη Βοσνία για να διασφαλίσει όλες τις κοινότητες για την παρουσία μας και να βελτιώσει την επίγνωση μας για την κατάσταση", κατέληξε η ίδια.
Όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και “φωτιά”-Ο Ντόντικ ετοιμάζει ανεξαρτησία των Σερβοβόσνιων και ενσωμάτωση με το σερβικό κράτος
Υπάρχει η συμφωνία του Ντέιτον, που καθορίζει την σημερινή κατάσταση και τα σύνορα στην Βοσνία. Πρόκειται για μια συμφωνία που βάφτηκε με πολύ αίμα και πόλεμο, αλλά με πόλεμο καταργείται, για να είμαστε δίκαιοι.
Οι Σερβοβόσνιοι θέλουν να ενσωματωθούν στην Σερβία, και αυτό σε συνδυασμό με μια παρόμοια κατάσταση στο Βόρειο Κοσσυφοπέδιο, θα επιφέρει αναπόφευκτες εξελίξεις, ότι και να δηλώνουν πολλοί ειδικοί και ξένοι Αξιωματούχοι.
Ο Πρόεδρος της Σερβοβοσνιακής Δημοκρατίας Μίλοραντ Ντόντικ έδωσε στους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων της οντότητας, ένα νέο έγγραφο με στόχο την ενοποίηση της ανεξαρτησίας των Σέρβων εντός της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.
Ο ίδιος είπε ότι αυτό το έγγραφο συνεπάγεται την απόρριψη όλων των πράξεων που έχουν εγκριθεί από την υπογραφή της Συμφωνίας του Ντέιτον με βάση τις αποφάσεις των ανώτατων εκπροσώπων ή του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, κάτι που πρακτικά σημαίνει επιστροφή στο Σύνταγμα της Βοσνίας και της Ερζεγοβίνης.
Πρόσθεσε ότι η υποχρέωσή του ως πρόεδρος των Σερβοβόσνιων είναι να απαντήσει στην κοινή δήλωση για την κρατική περιουσία, την οποία υπέγραψαν όλα τα βοσνιακά και φιλοβοσνιακά κόμματα της χώρας, που είναι σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση.
Κοινή δήλωση υπογράφθηκε στις 20 Απριλίου στο Σεράγεβο, από τους ηγέτες βοσνιακών και φιλοβοσνιακών κοινοβουλευτικών κομμάτων, σύμφωνα με την οποία η κρατική περιουσία βρίσκεται στην αποκλειστική δικαιοδοσία του κράτους της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Ντόντικ, το ζήτημα της κρατικής περιουσίας επιλύθηκε με τη Συμφωνία του Ντέιτον, επομένως η Σερβοβοσνιακή Δημοκρατία ελέγχει ό,τι βρίσκεται στην επικράτειά της.
Ο Ντόντικ κατηγόρησε τις αμερικανικές και βρετανικές πρεσβείες στη Βοσνία, τις οποίες αποκάλεσε «απατεώνες».
Πρόκειται για σοβαρότατη διαφωνία που οδηγεί σε ρήξη τις δύο πλευρές, ενώ δεν είναι απίθανο να δούμε να ξεσπάει ένας νέος πόλεμος στην περιοχή, ακόμα πιο άγριος από αυτόν του 1995, με την συμμετοχή Ρώσων και Αμερικανών.
Η Βοσνία μπορεί να γίνει το εφαλτήριο για πιθανή κρίση στα Βαλκάνια, ανάμεσα σε Ρωσία και ΗΠΑ, δημιουργώντας μια άκρως επικίνδυνη κατάσταση πάνω από τα Βόρεια ελληνικά σύνορα.
pentapostagma.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου