Κυριακή 30 Απριλίου 2023

Ο πανίσχυρος OLAF των Βρυξελλών ψάχνει σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. που πήγαν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης




Η Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή η OLAF, ερευνά ενδεχόμενη απάτη με τα χρήματα για το λεγόμενο Ταμείο Ανάκαμψης, μετά την πανδημία του κορονοϊού, σε διάφορες χώρες-μέλη του μπλοκ.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει...το «Politico», η Διευκόλυνση Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), η οποία συμφωνήθηκε στο αποκορύφωμα της πανδημίας της νόσου COVID-19, είναι ένα ταμείο ύψους 724 δισεκατομμυρίων ευρώ που χρηματοδοτείται από το κοινό χρέος της Ε.Ε., το οποίο εκταμιεύει κεφάλαια μέσω επιχορηγήσεων και δανείων σε χώρες-μέλη του μπλοκ, με αντάλλαγμα επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις.

The EU's anti-fraud office is investigating potential fraud using the bloc’s post-pandemic recovery cash in a number of EU countries.https://t.co/2lPIxvvgLC— POLITICOEurope (@POLITICOEurope) April 28, 2023

Μέχρι στιγμής, 150 δισ. ευρώ έχουν εκταμιευθεί στο πλαίσιο της διευκόλυνσης, με την Ιταλία και την Ισπανία να είναι οι μεγαλύτεροι αποδέκτες, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το ένα τέταρτο του συνολικού ποσού μέχρι σήμερα.

«Η OLAF εξετάζει τη χρήση των κονδυλίων [RRF] στα κράτη-μέλη. Επί του παρόντος, βρίσκονται σε εξέλιξη ορισμένες έρευνες σχετικά με ισχυρισμούς για παρατυπίες με κεφάλαια [RRF] που αφορούν σε διάφορα κράτη μέλη», δήλωσε εκπρόσωπος Τύπου της OLAF στο «Politico» και στο βελγικό εβδομαδιαίο ειδησεογραφικό περιοδικό «Knack». Μάλιστα, ο εν λόγω εκπρόσωπος αρνήθηκε να απαντήσει σε περαιτέρω ερωτήσεις σχετικά με το πόσες και ποιες χώρες εμπλέκονται ή πόσα χρήματα δυνητικά κινδυνεύουν.

Η εντολή της OLAF είναι να διερευνά απάτες και διαφθορά που αφορούν κονδύλια της Ε.Ε. Εάν η OLAF έχει λόγους να πιστεύει ότι έχει συντελεστεί εγκληματική συμπεριφορά, διαβιβάζει τις υποθέσεις στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO).

Στο τέλος του περασμένου έτους, η EPPO είχε 15 ενεργές έρευνες σε εξέλιξη σχετικά με απάτη δαπανών που αφορούσε σε κονδύλια του RRF, εκ των οποίων οι εννέα αφορούσαν στην Ιταλία, τρεις στη Ρουμανία, δύο στην Πορτογαλία και μία στην Κροατία. Ένας εκπρόσωπος, μάλιστα, δήλωσε ότι μία από αυτές τις υποθέσεις προερχόταν από την OLAF.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου