Δευτέρα 24 Απριλίου 2023

Μπιλ Γκέιτς: Οι δάσκαλοι θα αντικατασταθούν σύντομα απο την τεχνητή νοημοσύνη




Μακροπρόθεσμα, η τεχνολογία μπορεί είτε να ωφελήσει είτε να βλάψει την ανθρωπότητα αυτοί είναι η άποψη όλων όσων ασχολούνται με την τεχνολογία ΑΙ. Οι μηχανές τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να «ελέγχουν τους ανθρώπους» και να λαμβάνουν αποφάσεις για εμάς, αν δεν ενεργήσουμε τώρα.

Ο δισεκατομμυριούχος παγκοσμιοποιητής Μπιλ Γκέιτς έκανε μια πρόβλεψη, λέγοντας ότι οι δάσκαλοι στα σχολεία θα αντικατασταθούν σύντομα με ρομπότ Τεχνητής Νοημοσύνης (AI), τα οποία, όπως λέει, είναι πολύ καλύτερα από τους ανθρώπους.

«Η τεχνητή νοημοσύνη, από τότε που το επίκεντρο έγινε η μηχανική της μάθηση, έχει επιτύχει μερικά απίστευτα ορόσημα», είπε ο Γκέιτς στην CEO της DreamBox Learning Jessie Woolley-Wilson.

«Ξέρετε, μπορεί να ακούει την ομιλία και να αναγνωρίζει την ομιλία καλύτερα από τους ανθρώπους. Μπορεί να αναγνωρίσει εικόνες και βίντεο καλύτερα από τους ανθρώπους. Ο τομέας στον οποίο ήταν ουσιαστικά άχρηστος ήταν στην ανάγνωση και τη γραφή. Δεν μπορούσες να πάρεις, ας πούμε, ένα βιβλίο βιολογίας και να το διαβάσεις και να περάσεις τις εξετάσεις AP».

Αν και ακόμα η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι αρκετά καλή για να «διδάξει» την ανθρωπότητα, ο Γκέιτς λέει ότι αυτό δεν είναι μακριά. «Έχουμε αρκετά δείγματα σε αυτόν τον τομέα ώστε να μπορούμε να πούμε ότι η εκπαίδευση μπορεί να γίνει», πρόσθεσε. «Λοιπόν, θα έλεγα ότι είναι ένα πολύ σημαντικό ορόσημο, μπορούμε να συμμετάσουμε σε έναν διάλογο όπου θα βοηθάμε να καταλάβουν τι τους λείπει. Και δεν είμαστε τόσο μακριά».



Η τεχνητή νοημοσύνη είναι μια ολισθηρή πλαγιά που όλοι πέφτουμε γρήγορα αυτή τη στιγμή. Ο όρος «Πρόσεχε τι εύχεσαι, γιατί μπορεί να γίνει» έρχεται στο μυαλό όλων μας. Το να σε κυβερνούν άλλοι άνθρωποι είναι αρκετά κακό. Ένας κυβερνήτης τεχνητής νοημοσύνης που θα ελέγχει πλήρως τους πάντες και τα πάντα σε αυτόν τον πλανήτη θα είναι όμως η χειρότερη σκλαβιά που έχουμε γνωρίσει.
Απειλή για την Ανθρωπότητα

Στην πραγματικότητα, οι ειδικοί του κλάδου έχουν επισημάνει τους κινδύνους, στις πρόσφατες εξελίξεις της τεχνητής νοημοσύνης, φοβούμενοι τις επιπτώσεις μιας τέτοιας τεχνολογίας στην κοινωνία.

«Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης με ανθρώπινη-ανταγωνιστική νοημοσύνη μπορούν να θέτουν σοβαρούς κινδύνους για την κοινωνία και την ανθρωπότητα, όπως φαίνεται από εκτεταμένη έρευνα και αναγνωρίζεται από κορυφαία εργαστήρια τεχνητής νοημοσύνης», προειδοποιεί μια επιστολή της 22ας Μαρτίου που έχει περισσότερες από 27.500 υπογραφές, με δεκάδες ειδικούς της τεχνητής νοημοσύνης ανάμεσά τους.

Αυτοί οι ειδικοί κατηγορούν τους δημιουργούς τεχνητής νοημοσύνης ότι συμμετείχαν σε έναν «διαγωνισμό εκτός ελέγχου» για την ανάπτυξη «ολοένα και πιο ισχυρών ψηφιακών μυαλών που κανείς —ακόμη και οι δημιουργοί τους— δεν μπορούν να κατανοήσουν, να προβλέψουν ή να ελέγξουν αξιόπιστα», οι υπογράφοντες της επιστολής ζήτησαν την άμεση διακοπή έξι μηνών στην εκπαίδευση προηγμένων συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης με σκοπό να διασφαλίσουν την ασφάλειά τους.

Ένας από αυτούς τους υπογράφοντες ήταν ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla, Έλον Μασκ, ένας άλλος μεγιστάνας της τεχνολογίας που έχει εκφράσει τις ανησυχίες του σχετικά με τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης.




anazitiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου