Πέμπτη 27 Απριλίου 2023

Περίεργα παιχνίδια του ΠΟΥ: Εκμεταλεύεται την κατάσταση στο Σουδάν για να απειλεί τον πλανήτη με νέα πανδημία;




Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι αξιολογεί μια νέα απειλή για τη δημόσια υγεία αφού μαχητές στο Σουδάν κατέλαβαν ένα εθνικό εργαστήριο που κρατούσε δείγματα θανατηφόρων ασθενειών.

«Ανησυχούμε ότι όσοι καταλαμβάνουν το εργαστήριο θα μπορούσαν να εκτεθούν κατά λάθος σε παθογόνα που είναι αποθηκευμένα εκεί», δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

«Ο ΠΟΥ αναζητά περισσότερες πληροφορίες και διενεργεί αξιολόγηση κινδύνου».

Οι σχεδόν δύο εβδομάδες αστικής μάχης σκότωσαν εκατοντάδες, τραυματίστηκαν χιλιάδες και πυροδότησε μαζική έξοδο αλλοδαπών, ενώ ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει ότι μια γιγάντια νέα προσφυγική κρίση μπορεί να ετοιμάζεται.

Ωστόσο, ο ΠΟΥ φαίνεται να εκμεταλεύεται την κατάσταση για μια πρόσθετη απειλή νέας πανδημίας, αφού είπε ότι μαχητές είχαν καταλάβει ένα εθνικό δημόσιο εργαστήριο στο Χαρτούμ, κρατώντας δείγματα ασθενειών όπως η πολιομυελίτιδα, η ιλαρά και η χολέρα.

Την Τρίτη, ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ στο Σουδάν Nima Saeed Abid είπε στους δημοσιογράφους ότι αυτό είχε δημιουργήσει μια «εξαιρετικά, εξαιρετικά επικίνδυνη» κατάσταση.

«Υπάρχει τεράστιος βιολογικός κίνδυνος που σχετίζεται με την κατάληψη του κεντρικού εργαστηρίου δημόσιας υγείας».

Ο Olivier le Polain, διευθυντής περιστατικών του ΠΟΥ για την απάντηση στο Σουδάν, είπε στους δημοσιογράφους ότι ο οργανισμός γνώριζε ότι υπήρχαν δείγματα που αποθηκεύονταν στο εργαστήριο παθογόνων παραγόντων, όπως η ιλαρά, η φυματίωση, η χολέρα, η πολιομυελίτιδα και ο SARS CoV-2, που προκαλεί τη νόσο Covid- 19 .

«Η αξιολόγηση βρίσκεται σε εξέλιξη για να κατανοήσουμε καλύτερα ποιες μπορεί να είναι οι απειλές για τη δημόσια υγεία με αυτούς, και φυσικά, τον κίνδυνο ύπαρξης μη εκπαιδευμένου προσωπικού ή μη εκπαιδευμένων ατόμων στο εργαστήριο», είπε.

«Θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι οι άνθρωποι που καταλαμβάνουν το κτίριο γνωρίζουν οι ίδιοι τους κινδύνους και θα προσπαθήσουμε να συνεχίσουμε να κοινοποιούμε αυτούς τους κινδύνους».

Υπογράμμισε ωστόσο ότι «το να κάνεις κάθε είδους αξιολόγηση αυτή τη στιγμή… είναι πολύ δύσκολο», επισημαίνοντας ότι οι γραμμές ίντερνετ και τηλεφώνου είναι εκτός λειτουργίας και «οι επικοινωνίες είναι εξαιρετικά δύσκολες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου