Σε ομιλία του στους Ευρωπαίους ομολόγους του, ο Ιταλός Υπουργός Υγείας, Orazio Schillaci, ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να επαναδιαπραγματευτεί τις συμβάσεις εμβολίων που υπογράφηκαν με τις φαρμακευτικές εταιρίες και απαίτησε αλλαγή στις ρήτρες ώστε οι αποζημιώσεις για παρενέργειες και το νομικό κόστος να μην είναι πλέον ευθύνη των κρατών, αλλά των κατασκευαστών εμβολίων.
Αναδύεται ένας άνεμος εξέγερσης εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Ποιός ξέρει! Σε κάθε περίπτωση πάντως, εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού, η ιταλική κυβέρνηση, με επικεφαλής την Τζόρτζια Μελόνι, ζητά από την ΕΕ να επαναδιαπραγματευτεί τις συμβάσεις εμβολίων που έχουν υπογραφεί με φαρμακευτικές εταιρείες, κάτι που βλέπουμε για πρώτη φορά.
Αυτές είναι οι πληροφορίες που έλαβε το Lecourrier-du-soir.com τον περασμένο Δεκέμβριο από αρκετές αξιόπιστες ιταλικές πηγές, συμπεριλαμβανομένου του ιταλικού πρακτορείου τύπου AGI . Σύμφωνα με την πηγή, η πρόταση για επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων έγινε από τον Ιταλό υπουργό Υγείας Orazio Schillaci, κατά την ομιλία του που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Υγείας.
Απέναντι στην ΕΕ, ο Ιταλός υπουργός δεν μάσησε τα λόγια του.
«Θεωρώ απαραίτητο να επαναδιαπραγματευτούμε τις συμβάσεις με τα φαρμακευτικά εργαστήρια, τις συμβάσεις που δεν έχουν ακόμη εκτελεστεί ή έχουν εκτελεστεί μόνο εν μέρει, προβλέποντας τη δυνατότητα μείωσης των αγορών σύμφωνα με την πραγματική ανάγκη των κρατών «σε δόσεις εμβολίων κατά του Covid Και, σε κάθε περίπτωση, αναβολή πληρωμών και δόσεων που αποκτήθηκαν για αρκετά χρόνια, τουλάχιστον τέσσερα χωρίς να υπάρχει πραγματική ανάγκη, σύμφωνα και με τις τελευταίες εξελίξεις του ιού», είπε.
Και για να προσθέσουμε: «είναι σημαντικό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατά την επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων αγοράς, να επανεξετάσει τη ρήτρα των APPs ή των συμβάσεων προκαταβολής, που υποχρεώνουν τα κράτη μέλη να καταβάλλουν αποζημίωση για ζημίες που προκαλούνται από τα εμβόλια καθώς και τα νομικά έξοδα που επιβαρύνουν τους παρασκευαστές φαρμακευτικών προϊόντων σε μεμονωμένες διαδικασίες, δεδομένου ότι δεν είναι λογικό να επιβαρύνουν τα κράτη μέλη, ιδίως μετά την άδεια κυκλοφορίας “έκτακτης ανάγκης” στην αγορά για διάφορα εμβόλια, όπως επισήμανε επίσης το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ελεγκτές».
anazitiseis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου