Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023

Η νέα εποχή Κασσελάκη αρχίζει στον ΣΥΡΙΖΑ - Οι πρώτες κινήσεις μετά τον θρίαμβο στις εκλογές



Ο Στέφανος Κασσελάκης είναι ο διάδοχος του Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία της Κουμουνδούρου, μετά την καθαρή νίκη που πέτυχε στον β’ γύρο των εσωκομματικών εκλογών, και πλέον αναλαμβάνει το «τιμόνι» και την πορεία της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα δεχθεί τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη στο γραφείο του στη Βουλή στις 12 σήμερα το μεσημέρι.
Η ολοκλήρωση του επαναληπτικού γύρου της εσωκομματικής κάλπης για την νέα ηγεσία της Κουμουνδούρου ανέδειξε νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ τον Στέφανο Κασσελάκη με ποσοστό 56,6% έναντι ποσοστού 43,3% που συγκέντρωσε η Έφη Αχτσιόγλου. Το καθαρό ποσοστό της πρωτιάς Κασσελάκη δίνει την δυνατότητα στον νέο πρόεδρο του κόμματος να υποστηρίξει την ηγεσία του αλλά και του προσφέρει μια στέρεη βάση για τις αλλαγές που θα προτείνει στη λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως όλα δείχνουν για την διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος έπαιξε καθοριστικό ρόλο η διατήρηση και αύξηση της δυναμικής που έδειξε από νωρίς η υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη, η οποία «πάτησε» στη λογική μιας διαφορετικής πρότασης από τα μέχρι σήμερα δεδομένα του ΣΥΡΙΖΑ. Τον δικό τους ρόλο έπαιξαν και οι στηρίξεις που παρουσιάστηκαν την επόμενη της πρώτης κάλπης.

Υπενθυμίζεται πως ο Στέφανος Κασσελάκης έλαβε την στήριξη του Νίκου Παππά ενώ φαίνεται πως έλαβε, εντέλει, και επιπλέον ενίσχυση συνολικά στο εκλογικό σώμα που πήγε στις εσωκομματικές κάλπες. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Στέφανος Κασσελάκης ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Νίκο Παππά που, όπως είπε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του έξω από το κτίριο της Κουμουνδούρου, «την τελευταία εβδομάδα υπήρξε συνεργάτης», ενώ τον κάλεσε δίπλα του στην εξέδρα από την οποία απηύθυνε την ομιλία του.

Στην απέναντι πλευρά η Έφη Αχτσιόγλου διατήρησε την δυναμική των ποσοστών που κατέγραψε στον πρώτο γύρο της κάλπης, έλαβε την στήριξη των ψηφοφόρων που είχαν επιλέξει υπέρ της υποψηφιότητας Τσακαλώτου, ωστόσο, το τελικό ποσοστό δεν ανέτρεψε τους συσχετισμούς του πρώτου γύρου των εσωκομματικών εκλογών. Σημειώνεται όμως πως το τελικό αποτέλεσμα που κατέγραψε η Έφη Αχτσιόγλου την καθιστά ως ένα διακριτό πόλο εντός του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι πρωταγωνιστές

«Σήμερα χαμογελάμε, από αύριο αρχίζει σκληρή δουλειά», σημείωσε ο νικητής των εκλογών Στέφανος Κασσελάκης και πρόσθεσε: «Σήμερα το φως κέρδισε και η ελπίδα γίνεται συνολικά το μέλλον μας» κάτω από τις ιαχές του κόσμου που φώναζε συνθήματα όπως: «Στέφανε γερά, κυβέρνηση ξανά», «Στέφανε προχώρα, άλλαξέ τα όλα», «αυτές οι εκλογές ήταν η αρχή με αρχηγό τον Στέφανο για την ανατροπή», «Στέφανε γερά να πέσει η δεξιά» και «να τος, να τος ο πρωθυπουργός».

Ο Στέφανος Κασσελάκης, στην ομιλία του, εμφανίστηκε ενωτικός, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους πληγέντες της Θεσσαλίας, ενώ ευχαρίστησε την οικογένεια του, τον σύντροφο του Τάιλερ αλλά και τους εθελοντές τόσο της καμπάνιας του όσο και αυτούς των συνυποψηφίων του αλλά και αυτούς των εφορευτικών επιτροπών στα εκλογικά τμήματα.


«Επικοινώνησα με την Εφη Αχτσιόγλου και της έδωσα συγχαρητήρια και της είπα ότι την εκτιμώ και πως προσβλέπω στην συνεργασία της, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει η μεγάλη δημοκρατική παράταξη που θα αλλάξει τον τόπο» είπε.

«Είμαστε εδώ χάρη στην ελληνική κοινωνία, είναι η φωνή μιας κοινωνίας που τη σέβομαι, την ευχαριστώ και λέω ένα πράγμα ξεκάθαρο: δεν πρόκειται να σας προδώσω ποτέ, δεν πρόκειται να σας προδώσω ποτέ, δεν πρόκειται να σας προδώσω ποτέ. Αύριο αρχίζει η σκληρή δουλειά. Σήμερα μπορείτε να χαμογελάσετε για τη νίκη όλου του ΣΥΡΙΖΑ. Στους πολέμους ο πρώτος είναι πρώτος και ο δεύτερος δεν είναι τίποτα. Στους συντρόφους ο πρώτος είναι πρώτος και ο δεύτερος είναι πρώτος» τόνισε και έκλεισε την ομιλία του λέγοντας πως «από αύριο θα σχεδιάσω το πρώτο μου ταξίδι που θα είναι στους αδελφούς μας στην Κύπρο».

Με υψωμένη γροθιά, ανταποδίδοντας την θερμή υποδοχή που της επεφύλαξε ο κόσμος στην Κουμουνδούρου η Έφη Αχτσιόγλου δήλωσε πως από «από αύριο ξεκινά ένας μεγάλος αγώνας, να ασκήσουμε μαχητική και δομική αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ και να δώσουμε προοπτική και ελπίδα σε αυτούς τους ανθρώπους που μπορούν και αξίζουν να ζήσουν καλύτερα» είπε, ενώ το συγκεντρωμένο πλήθος φώναζε συνθήματα όπως «εμπρός λαέ μη τους φοβηθείς, ήρθε η ώρα της ανατροπής», «μέχρι τις Βρυξέλλες να ακουστεί καλά, δεν θα ξεμπερδέψετε με την Αριστερά», «αγώνας, ρήξη, ανατροπή, η Ιστορία γράφεται με ανυπακοή».

Όπως είπε η Έφη Αχτσιόγλου «η μεγάλη συμμετοχή και τις δυο Κυριακές στην κάλπη έδειξε ότι η κοινωνία κοιτάζει προς τα εμάς», ενώ ευχαρίστησε καθέναν και καθεμία που προσήλθε στην κάλπη, σημειώνοντας ότι «έστειλαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δυναμικά παρών για να δώσει τις μεγάλες κοινωνικές και πολιτικές μάχες που έρχονται». Ανέφερε μάλιστα πως τηλεφώνησε στον Στέφανο Κασσελάκη και τον συνεχάρη για την επιτυχία του.

Ευχαρίστησε προσωπικά τον Αλέξη Χαρίτση και τον Νάσο Ηλιόπουλο, λέγοντας πως «η διαρκής παρουσία τους δίπλα μου ήταν για μένα μια ένδειξη ότι αυτή η μάχη είχε αξία», ενώ, παράλληλα, ευχαρίστησε τα δεκάδες χιλιάδες μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που την εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους, αναφέροντας πως «ήταν η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου και θα την υπηρετήσω με αφοσίωση». Επιπλέον ευχαρίστησε τους συνεργάτες της λέγοντας πως ήταν «η καλύτερη ομάδα που θα μπορούσε να έχει κανείς στο πλευρό του».

Κλείνοντας η Έφη Αχτσιόγλου είπε «θέλω να ευχαριστήσω και το μικρούλη μου γιο που, παρότι δεν καταλαβαίνει τίποτα απ' όλα αυτά, έδειξε τεράστια υπομονή απέναντι στη μητέρα του και να του υποσχεθώ ότι από αύριο τα πράγματα θα είναι λίγο καλύτερα για μας».


Σημειώνεται πως ο Αλέξης Τσίπρας, όπως έγινε γνωστό, τηλεφώνησε στους δύο υποψηφίους, τον νικητή της αναμέτρησης Στέφανο Κασσελάκη και την Έφη Αχτσιόγλου και τους συνεχάρη για τον αγώνα που έδωσαν.
Το αποτέλεσμα

Η καθαρή νίκη που πέτυχε ο Στέφανος Κασσελάκης στην επαναληπτική κάλπη αποτυπώνεται στις 13 ποσοστιαίες μονάδες που αντιστοιχούν σε διαφορά 13.322 ψήφων από την συνυποψήφια του Έφη Αχτσιόγλου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε, χθες το βράδυ στις 11, ο πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής Γιάννης Δρόσος στο 75% των ψήφων προηγείται ο Στέφανος Κασσελάκης με 56.461 ψήφους και ποσοστό 56,69% έναντι της Έφης Αχτσιόγλου με 43.139 ψήφων και ποσοστό 43,31%. Το αποτέλεσμα αντιστοιχεί στην ενσωμάτωση των 471 από τα 537 εκλογικά τμήματα. Τα άκυρα και λευκά ήταν συνολικά 1,19% εκ των οποίων τα λευκά 0,45%.

https://www.ieidiseis.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου