Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023

Πολωνία: Η Βαρσοβία καταγγέλλει το Βερολίνο για παρέμβαση στην προεκλογική της εκστρατείαΗ έκκληση του Γερμανού καγκελάριου προς την Βαρσοβία να αποσαφηνίσει τις καταγγελίες που αφορούν την χορήγηση βίζας σε μετανάστες συνιστά απόπειρα ανάμειξης στην προεκλογική εκστρατεία της Πολωνίας, δήλωσε σήμερα ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ζμπίγκνιου Ράου.

Η μετανάστευση έχει αναχθεί σε βασικό θέμα της εκστρατείας ενόψει των κρίσιμων βουλευτικών εκλογών στις 15 Οκτωβρίου.

Η κυβέρνηση δέχτηκε κατηγορίες από κόμματα της αντιπολίτευσης αυτό τον μήνα ότι εμπλέκεται σε ένα σύστημα με το οποίο μετανάστες λάμβαναν πολωνική βίζα με ταχείες διαδικασίες και χωρίς τους απαραίτητους ελέγχους πληρώνοντας μεσάζοντες,

Το Σάββατο, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι το θέμα απαιτεί αποσαφήνιση και υπαινίχθηκε ότι η Γερμανία πιθανόν να λάβει μέτρα που αφορούν τους ελέγχους στο σύνορο με την Πολωνία.

«H αρμοδιότητα του Γερμανού καγκελάριου σαφώς δεν αφορά τις διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Πολωνία», έγραψε ο Ράου στο Twitter αργά το βράδυ του Σαββάτου.
«Δηλώσεις υπό αυτό το πρίσμα φανερώνουν μια απόπειρα ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις του Πολωνικού Κράτους και στην συνεχιζόμενη προεκλογική εκστρατεία στην Πολωνία», σχολίασε.

Ο Ράου έκανε έκκληση προς τον Γερμανό καγκελάριο να «σεβαστεί την εθνική κυριαρχία της Πολωνίας και να αποφύγει δηλώσεις που πλήττουν τις διμερείς σχέσεις».

Νωρίτερα, η Ευρωπαία Επίτροπος αρμόδια για τις Εσωτερικές Υποθέσεις Ίλβα Γιόχανσον ζήτησε εξηγήσεις για το θέμα και κάλεσε την Πολωνία να απαντήσει στις αιτιάσεις ότι έως και 350.000 μετανάστες αγόρασαν βίζες σε πολωνικά προξενεία μέσω μεσαζόντων.


Καθώς η Πολωνία είναι μέλος του χώρου ελεύθερης κυκλοφορίας Σένγκεν, οι βίζες που εκδίδονται από τη χώρα παρέχουν στους κατόχους δωρεάν πρόσβαση στα 27 κράτη μέλη του χώρου Σένγκεν, τα οποία περιλαμβάνουν 23 κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και την Ελβετία, την Ισλανδία, τη Νορβηγία και το Λιχτενστάιν και επιτρέπει επίσης την είσοδο σε ορισμένες χώρες εκτός Σένγκεν.

Σε επιστολή της προς την Ευρωπαία Επίτροπο αρμόδια για την ασφάλεια η πολωνική κυβέρνηση ανέφερε ότι η υπόθεση είναι μια διογκωμένη «πληροφορία των μέσων ενημέρωσης» συγχρονισμένη ώστε να την ζημιώσει ενόψει των εκλογών.

topontiki.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου