Τρίτη 2 Ιουλίου 2024

Αμετανόητος Ράμα: Προχωράμε τη διανομή τίτλων ιδιοκτησίας στους Δρυμάδες – Από τα σκοτεινότερα σημεία της ιστορίας οι Βορειοηπειρώτες που αντιδρούνΚατά την παράδοση 789 τίτλων ιδιοκτησίας στο χωριό Δρυμάδες, ο Ράμα επεσήμανε την αύξηση του αριθμού των τουριστών - Τι συμβαίνει με τα παλαιά σπίτια..

ΟΈντι Ράμα, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στους Δρυμάδες για τη διανομή τίτλων ιδιοκτησίας, επέκρινε τον επικεφαλής του ΚΕΑΔ, Βαγγέλη Ντούλε, κατηγορώντας τον ότι δημιουργεί προβλήματα και ενισχύει τις διαχωριστικές τάσεις στη Χιμάρα με παράλογα και αστήρικτα επιχειρήματα.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι όλοι οι τίτλοι ιδιοκτησίας που διανέμονται στη Χιμάρα, μέρος της περιοχής της Αυλώνας, αποτελούν τη βάση για την οικοδόμηση μιας οικογενειακής οικονομίας.

Κατά την παράδοση 789 τίτλων ιδιοκτησίας στο χωριό Δρυμάδες, ο Ράμα επεσήμανε την αύξηση του αριθμού των τουριστών.

«Ο αριθμός των τουριστών έχει αυξηθεί, καθώς λίγοι θα μπορούσαν να το φανταστούν. Οι τουρίστες έφτασαν τα 10 εκατομμύρια το 2023 και φέτος μπορεί να φτάσουν τα 13 εκατομμύρια. Αυτό συμβαίνει γιατί οι τουρίστες που επισκέπτονται την περιοχή βρίσκουν λόγους να επιστρέψουν,» ανέφερε ο Rama, προσθέτοντας ότι η αξία των ακινήτων θα αυξηθεί περαιτέρω, όπως και τα έσοδα των οικογενειών που ζουν από τον τουρισμό.
Τι συμβαίνει με τα παλιά σπίτια

Ο Αλβανός υπογράμμισε ότι τα παλιά σπίτια αποτελούν περιουσιακά στοιχεία και θα γίνουν οι πιο περιζήτητοι ξενώνες από τους τουρίστες.
Συνεπώς, οι τίτλοι ιδιοκτησίας που διανέμονται αποτελούν τη βάση για την οικοδόμηση μιας οικονομίας, καθώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ληφθούν δάνεια από τις τράπεζες για βελτιώσεις και επισκευές των σπιτιών, αυξάνοντας έτσι την οικονομία της οικογένειας.

Εν τω μεταξύ, η οριστική καταχώρηση των ακινήτων στη Χιμάρα αναμένεται να ολοκληρωθεί το φθινόπωρο. Ο Ράμα τόνισε τη σημασία της υποβολής αιτήσεων από τους κατοίκους, υπογραμμίζοντας ότι το Γραφείο Κτηματολογίου, η Περιφέρεια και ο δήμος της Αυλώνας είναι διαθέσιμοι να βοηθήσουν τους κατοίκους να κάνουν τις αιτήσεις σωστά.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε ότι η συνεχιζόμενη διανομή των πιστοποιητικών θα πραγματοποιηθεί στο Γραφείο Κτηματολογίου στη Χιμάρα. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ράμα απέρριψε τις κατηγορίες περί διακριτικής πολιτικής για την περιοχή και επέκρινε τους ανθρώπους που υποκινούν διαχωρισμούς.

Ανέφερε ότι η Χιμάρα ανήκει στους κατοίκους της και δεν πρέπει να διχάζεται.

Αναφερόμενος στον Βαγγέλη Ντούλε, ο Ράμα δήλωσε ότι «ο Ντούλες και οι άνθρωποι που υποκινούν διαχωρισμούς προέρχονται από άλλους αιώνες και από τα σκοτεινότερα σημεία της ιστορίας».

Συμπλήρωσε ότι ο Ντούλες δεν έχει καμία αρμοδιότητα να προκαλεί διαχωρισμούς και να μιλά για ζητήματα που δεν σχετίζονται με την καθημερινή ζωή των κατοίκων της Χιμάρας ή της Αλβανίας.

Καταφανέστατα ο Αλβανός πρωθυπουργός προσπαθεί να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη, παρακάμπτοντας όσα με αίμα έχουν κερδίσει οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου και συνεχίζοντας την βρόμικη δουλειά με τους τίτλους ιδιοκτησίας και το μαύρο χρήμα που έχει κατακλύσει την Αλβανία επί των ημερών του.

Και όλα αυτά την ίδια μέρα που δημοσιεύθηκαν τα αποτελέσματα της απογραφής στην Αλβανία και πλήθος συλλόγων και προσωπικοτήτων τον κατηγορούν για ευθεία παρέμβαση στην απογραφή, ώστε να φαίνεται ο ελληνισμός της Βορείου Ηπείρου συρρικνωμένος.
Τα αποτελέσματα της απογραφής και οι αντιδράσεις

Θυμίζουμε πως δημοσιεύτηκαν τα στοιχεία της απογραφής στην Αλβανία. Σύμφωνα με αυτά:Στην Αλβανία ζουν 2.402.113 κάτοικοι - Απογραφή 18 Σεπτεμβρίου 2023
429 χιλιάδες Αλβανοί έφυγαν από τη χώρα σε 13 χρόνια
2.831.741 κάτοικοι Απογραφή 2011
3.069.275 κάτοικοι Απογραφή 2001
Σε όλη τη χώρα ζουν 755.950 οικογένειες, με μέσο όρο 3,2 μέλη ανά οικογένεια, σε 1.082. 529 κατοικίες
Σύμφωνα με στοιχεία της INSTAT, από αυτά το 11% είναι άδεια
Η Απογραφή Πληθυσμού και Κατοικιών του 2023 είναι η 12η Απογραφή από το 1912 και η πρώτη έγινε το 1923

Αναλυτικότερα:

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Απογραφής του 2023 στην αλβανική επικράτεια ζουν 23.485 Έλληνες πολίτες (που έχουν δηλώσει ότι είναι Έλληνες).
Επίσης 12.375 πολίτες ανήκουν στην αιγυπτιακή κοινότητα, 9.813 στην κοινότητα των Ρομά και 7.057 στη βουλγαρική κοινότητα.
Όσον αφορά τις θρησκευτικές πεποιθήσεις, 201.530 κάτοικοι δήλωσαν καθολικοί, 173.645 ορθόδοξοι, 9.658 μέλη της Ευαγγελικής Εκκλησίας, 1.101.718 μουσουλμάνοι, 115.644 μπεκτασήδες, ενώ 85.311 δήλωσαν άθεοι.
Πάνω από 332.000 Αλβανοί αξιολογήθηκαν ως πιστοί χωρίς διευκρίνιση, ενώ άλλοι 244.331 δεν θέλησαν να απαντήσουν.

Σύμφωνα με την Αλβανική Στατιστική Υπηρεσία INSTAT αυτή είναι η πρώτη φάση δημοσίευσης αποτελεσμάτων.

Ακολουθούν:

Οκτώβριος 2024: Τελικά αποτελέσματα της Απογραφής σε επίπεδο περιφέρειας/δήμου
Δεκέμβριος 2024: Τα στοιχεία απογραφής και metadata αποστέλλονται στη Eurostat
Ιούνιος 2024 - 31 Δεκεμβρίου 2025: Θεματικές αναλύσεις σε διάφορα θέματα
Δεκέμβριος 2025: Microdata διαθέσιμα για τους εξωτερικούς χρήστες

Αξίζει να σημειώσουμε πώς ήδη φωνές από γνωστούς Έλληνες Βορειοηπειρώτες τονίζουν πως τα στοιχεία που παρουσιάζονται για την ελληνική μειονότητα είναι "μαγειρεμένα" από τον Rama.
Όπως και να έχει, με τα επίσημα στοιχεία της Απογραφής, οι Έλληνες είναι η ισχυρότερη μεινότητα της Αλβανίας.

pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου