Τρίτη 30 Ιουλίου 2024

Ερευνάται υπερκοστολόγηση υδρομέτρων σε 51 δήμους



Την υπερκοστολόγηση υδρομέτρων σε 51 δήμους της χώρας, από εταιρείες οι οποίες συμμετείχαν στις σχετικές συμβάσεις, έφερε με ερώτηση του στη Βουλή, ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας.

Πρόκειται συγκεκριμένα για την Πρόκληση 6659 («Ολοκληρωμένη Διαχείριση Δικτύων Ύδρευσης») του ΕΣΠΑ για εγκατάσταση ψηφιακών υδρομέτρων σε δημοτικά δίκτυα ύδρευσης. Σύμφωνα με το βουλευτή που επικαλείται δημοσίευμα υπάρχουν ενδείξεις εναρμονισμένων πρακτικών, όπως πχ ότι στο 80% των διαγωνισμών μετείχε μόνον μια εταιρεία, ενώ το συντριπτικό μέρος του προγράμματος κέρδισαν πέντε εταιρείες, παρότι συμμετείχαν 13! Σημειώνουμε ότι όλες οι διαγωνιστικές διαδικασίες για τα συγκεκριμένα έργα στους 51 δήμους της χώρας «έτρεξαν» εντός του 2023.

Συγκεκριμένα το αίτημά του για απάντηση επί δημοσιεύματος με θέμα «ΕΣΠΑ: Διαρροή καταγγελιών για υπερκοστολόγηση υδρομέτρων ύψους 330 εκατ. ευρώ για 54 συμβάσεις», απευθύνει ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας, με ερώτησή του προς τους υπουργούς Οικονομικών, Εσωτερικών, Ανάπτυξης & Επενδύσεων.

Όπως αναφέρει ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης του κόμματος Βελόπουλου, «την 18η Απριλίου 2024 οι “Reporters United”, μετά από πολύμηνη έρευνα δύο δημοσιογράφων τους, δημοσίευσαν το εκτενές ανωτέρω άρθρο τους, το οποίο αναμένεται να δημοσιευθεί συντόμως και σε μερίδα του Τύπου και ιδιαιτέρως σε εφημερίδα της αντιπολιτεύσεως. Η έρευνα στηρίχτηκε σε αναφορά στελέχους του ελληνικού δημοσίου, το οποίο πιθανώς ήδη γνωρίζετε, και θέτει ζητήματα υπερκοστολογήσεως δημοσίων συμβάσεων ύψους 265 εκατ. (330 εκατ. με ΦΠΑ) στο πλαίσιο προγράμματος ΕΣΠΑ για εγκατάσταση υδρομέτρων σε δημοτικά δίκτυα υδρεύσεως».

Ο Κ. Χήτας επισημαίνει ότι «η υλοποίηση του προγράμματος αφορούσε 51 δήμους και το καταγγέλον στέλεχος επικαλείται ενδείξεις εναρμονισμένων πρακτικών, όπως πχ ότι στο 80% των διαγωνισμών μετείχε μόνον μια εταιρεία, ενώ το συντριπτικό μέρος του προγράμματος κέρδισαν πέντε εταιρείες. Η λεπτομερέστατη και πολύμηνη έρευνα των δύο δημοσιογράφων είναι προϊόν έξι διαφορετικών πηγών, πέντε κρατικών και δημοτικών αρχών, καθώς και υποβολής σχετικών ερωτημάτων σε 13 εταιρείες οι οποίες συμμετείχαν στις συμβάσεις. Οι καταγγελίες για το ανωτέρω θέμα απεστάλησαν την 1η Νοεμβρίου 2023 υπό τη μορφή γραπτής αναφοράς στην ηγεσία της υπαγομένης στο Υπουργείο Οικονομιών ΕΥΔ, στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ), στην Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ), καθώς και στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία».

Ο βουλευτής θεωρεί ότι «εκ του άρθρου εγείρονται σοβαρότατα ερωτήματα χρήζοντα εμπεριστατωμένων διευκρινήσεων ή διαψεύσεων, αν κρίνετε ότι είναι αναληθή για την πληροφόρησή μας, καθώς και των πολιτών, αιτούμεθα πλήρους και λεπτομερούς απαντήσεως επί του συγκεκριμένου δημοσιεύματος».

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, ο Κ. Χήτας ερωτά τους αρμόδιους υπουργούς: «Προτίθεστε να μας ενημερώσετε λεπτομερέστατα επί των αναγραφομένων στο σχετικό άρθρο στοιχείων, τα οποία απεστάλησαν στις υπηρεσίες σας, καθώς και στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, ή να τα διαψεύσετε εν όλω ή εν μέρει»;

https://www.aftodioikisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου