Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024

Pfizer Gate / Πες μου τον φίλο σου να σου πω ποιος είσαι: Η Φον ντερ Λάιεν ισχυρίζεται πως έχασε τα μηνύματα που αντάλλαζε με τον Μπουρλά – Ενώ ο Μπουρλά αρνείται να καταθέσει για 2η φορά… Τίποτα το ύποπτο!



Η Επιτροπή της Φον ντερ Λάιεν ισχυρίζεται πως έχασε τα συμβόλαια των εμβολίων της Pfizer την παραμονή της κρίσιμης ψηφοφορίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την επιβεβαίωση της υποψηφιότητάς της ως Προέδρου της Επιτροπής.

Η Φον ντερ Λάιν έχασε τα μηνύματα που αντάλλαζε με τον κτηνίατρο, ο κτηνίατρος δεν πάει για 2η φορά να καταθέσει στην επιτροπή της ΕΕ γιατί κάπου εκεί στο Ισραήλ… ψάχνουν λέει να βρουν που καταχώνιασαν τα συμβόλαια της Φάιζερ.

Τίποτα το ύποπτο….

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (ECJ) ακύρωσε σήμερα (17 Ιουλίου) την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για απόκρυψη ορισμένων τμημάτων των συμβάσεων εμβολίων για τον COVID, εν μέσω των προσπαθειών της Von der Leyen να κερδίσει την υποστήριξη για επανεκλογή.

Τον Οκτώβριο του 2021, οι Πράσινοι ευρωβουλευτές ζήτησαν πρόσβαση στις συμβάσεις εμβολίων κατά του COVID-19 που διαπραγματεύτηκε η Επιτροπή, προκειμένου να γνωρίζουν τους όρους και τις προϋποθέσεις των συμφωνιών.

Ας θυμηθούμε τι έλεγε τον Οκτώβριο του 2021. Ο Ρουμάνος ευρωβουλευτής Κρίστιαν Τέρχες, σε συνέντευξη τύπου, τα συμβόλαια που “αποκάλυψε” η κομισιόν στους ευρωβουλευτές και στο κοινό.

Σύμφωνα με την ομάδα, η απόφαση να παραπεμφθεί η υπόθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο ήρθε μετά από πολύμηνη αλληλογραφία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που ζητούσε διαφανή πρόσβαση στις συμβάσεις, στις οποίες η εκτελεστική εξουσία παρείχε μόνο μια πολύ διορθωμένη εκδοχή της.

Το ΔΕΚ αποφάσισε σήμερα ότι η Επιτροπή δεν έδωσε επαρκή πρόσβαση στις συμφωνίες αγοράς και θεωρεί ότι η απόφαση της εκτελεστικής εξουσίας να δημοσιεύσει μόνο αναδιατυπωμένες τις συμβάσεις είναι ελλιπής.

Η απόφαση ήρθε μόλις μία ημέρα πριν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψηφίσει για τον επαναδιορισμό της Φον ντερ Λάιεν ως Προέδρου της Επιτροπής.

Ευχαριστημένοι στην αρχή για τη διαπραγμάτευση των συμβάσεων για τα εμβόλια για τον COVID που τα καθιστούσαν διαθέσιμα στην Ευρώπη, τα φώτα της δημοσιότητας επισκιάστηκαν γρήγορα από την έλλειψη διαφάνειας.

Σύμφωνα με το Δικαστήριο, η Επιτροπή «δεν απέδειξε ότι η ευρύτερη πρόσβαση σε αυτές τις ρήτρες θα υπονόμευε πράγματι τα εμπορικά συμφέροντα των εν λόγω επιχειρήσεων».

Μέχρι στιγμής, το θέμα δεν έχει επηρεάσει την υποψηφιότητα της φον ντερ Λάιεν καθώς γρήγορα έγινε η συναινετική υποψηφιότητα μεταξύ των κύριων πολιτικών δυνάμεων στην τελευταία θητεία – ΕΛΚ, S&D και Renew Europe.

Αυτή η απόφαση, ωστόσο, παρουσιάζει ένα δίλημμα για τους Πράσινους – οι οποίοι αμφισβήτησαν τις διατυπώσεις της Επιτροπής ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Οι Πράσινοι έχουν φλερτάρει από τη φον ντερ Λάιεν τις τελευταίες ημέρες καθώς προσπαθεί να υποστηρίξει την υποψηφιότητά της ενόψει της αυριανής ψηφοφορίας.

“Είναι σημαντικό ότι το δικαστήριο έχει επιβεβαιώσει τη σημασία των κατάλληλων αιτιολογήσεων για την προστασία των εμπορικών συμφερόντων. Αυτή η απόφαση είναι σημαντική για το μέλλον, καθώς η Επιτροπή της ΕΕ αναμένεται να αναλάβει περισσότερες κοινές προμήθειες σε τομείς όπως η υγεία και ενδεχομένως η άμυνα”, δήλωσε ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων.

Ο Tilly Metz, ένας από τους βουλευτές που υπέβαλε το αρχικό αίτημα, σε δελτίο τύπου μετά την απόφαση, προσθέτοντας: «Η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει τώρα να προσαρμόσει τον χειρισμό των αιτημάτων πρόσβασης σε έγγραφα ώστε να είναι σύμφωνη με τη σημερινή απόφαση».

«Η Επιτροπή έπρεπε να βρει μια δύσκολη ισορροπία μεταξύ του δικαιώματος του κοινού, συμπεριλαμβανομένων των ευρωβουλευτών, στην ενημέρωση, και των νομικών απαιτήσεων που απορρέουν από τις ίδιες τις συμβάσεις για τον COVID-19, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αξιώσεις αποζημίωσης σε βάρος των χρημάτων των φορολογουμένων», ανέφερε η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ σε δελτίο τύπου μετά την απόφαση.

Η δήλωση αναφέρει ότι η Επιτροπή θεωρεί ότι έχει παράσχει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επαρκείς πληροφορίες σχετικά με τις συμβάσεις εμβολίων κατά του COVID-19, σύμφωνα με μια συμφωνία πλαίσιο μεταξύ των δύο θεσμικών οργάνων.

Η Επιτροπή «επιφυλάσσεται των νομικών επιλογών της» και θα μελετήσει τις συνέπειες της απόφασης. Τώρα έχει δύο μήνες για να ασκήσει έφεση στην υπόθεση.

Αυτή δεν είναι η μόνη περίπτωση που αντιμετωπίζει η Von der Leyen σχετικά με τις αγορές εμβολίων για τον COVID-19.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σε μια μήνυση που άσκησε οι New York Times – ζητώντας από τη Von der Leyen να αποκαλύψει τα μηνύματα κειμένου που αντάλλαξε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer, Albert Bourla κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία εμβολίου – αναμενόταν νωρίτερα αυτό το έτος.

Ωστόσο, πηγή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου επιβεβαίωσε στο Euronews ότι η υπόθεση βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και δεν έχει προγραμματιστεί ακόμη απόφαση, χωρίς καμία ένδειξη για το πότε μπορεί να αναμένεται.

Τον περασμένο Ιούνιο η Επιτροπή ξεκίνησε μια διαδικασία ανάπτυξης κοινής προσέγγισης για τη χρήση σύγχρονων εργαλείων επικοινωνίας με άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Ένας εκπρόσωπος επιβεβαίωσε σήμερα ότι η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και ότι η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ έχει λάβει σχόλια από ορισμένα άλλα όργανα που εξετάζει.

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) ανακοίνωσε επίσης την έναρξη έρευνας για την αγορά εμβολίων στην ΕΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Σε αυτήν την περίπτωση, το ερώτημα είναι εάν η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχει την αρμοδιότητα να αξιολογήσει εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέπραξε οποιαδήποτε παράβαση κατά τη διαπραγμάτευση των εμβολίων κατά του COVID-19 με την Pfizer.

Μετά από ποινική καταγγελία που υποβλήθηκε, οι βελγικές αρχές ξεκίνησαν την υπόθεση στις αρχές του 2023. Στη συνέχεια, οι κυβερνήσεις της Ουγγαρίας και της Πολωνίας προσχώρησαν στη δίκη.

Το βελγικό δικαστήριο της Λιέγης ανέβαλε την απόφαση μέχρι τον Δεκέμβριο. Και απο τότε πάμε απο αναβολή σε αναβολή. Κάτι που δείχνει ξεκάθαρα για κάθε νοήμων ον πως έχουν υπάρξει σοβαρες παραβάσεις. Φαίνεται λοιπόν πως η κολλητή φίλη του Μητσοτάκη, έχουν πολλά κοινά που τους ενώνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου