Τρίτη 30 Ιουλίου 2024

Ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων, Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης», Ο Όμιλος Φίλων Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης» και Ο Πολιτιστικός Οργανισμός “We Adore Museums” Σε συνεργασία με: Το Ζωγράφειο Σχολείο Ελληνο-Αυστριακής Αγωγής, Το Kunstmuseum Waldviertel και Το Πειραματικό Εργαστήρι Βεργίνας,



Ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων,

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης»,

Ο Όμιλος Φίλων Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης» και

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός “We Adore Museums”

Σε συνεργασία με:

Το Ζωγράφειο Σχολείο Ελληνο-Αυστριακής Αγωγής,

Το Kunstmuseum Waldviertel και

Το Πειραματικό Εργαστήρι Βεργίνας,

στο πλαίσιο του 14ου Συμποσίου Γλυπτικής που θα πραγματοποιηθεί

από 1 έως 20 Αυγούστου 2024 στο Ελληνικό Ιωαννίνων

με τη συμμετοχή γλυπτών από την Ελλάδα και την Αυστρία,

σας προσκαλούν στην Παράλληλη Πολιτιστική:


Εκδήλωση-αφιέρωμα στο έργο του

αείμνηστου Έλληνα εικαστικού Ευθύμιου Βαρλάμη,

που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 7 Αυγούστου 2024 στις 20:30 στον αύλειο χώρο

του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης».

Στην εκδήλωση, ο κ. Παύλος Τροχόπουλος, εκπρόσωπος του Πειραματικού Εργαστηρίου Βεργίνας, θα παρουσιάσει την προσφορά του Ευθύμιου Βαρλάμη στο χώρο της τέχνης αλλά και την προβολή του ελληνικού πολιτισμού σε παγκόσμιο επίπεδο από τον διακεκριμένο Έλληνα εικαστικό. Επίσης, θα προβληθεί video για το Μουσείο Τέχνης: “Kunstmuseum Waldviertel” που ίδρυσε ο Ευθ. Βαρλάμης στο Schrems της Αυστρίας και θα προβληθούν έργα του καλλιτέχνη, ενώ στο χώρο θα λειτουργήσει Έκθεση επιλεγμένων έργων από τις Συλλογές: «Τα βουνά της πατρίδας μου» και «Αλέξανδρος» και θα υπάρχουν και Κατάλογοι Εκθέσεων του αείμνηστου Έλληνα εικαστικού.

Το φετινό 14ο Συμπόσιο Γλυπτικής έχει έντονο Αυστριακό χρώμα, καθώς συμμετέχουν δύο καταξιωμένοι Αυστριακοί γλύπτες οι κ.κ. Peter Berger και Heinz Knapp, οι οποίοι για 20 ημέρες θα βρίσκονται στο Ελληνικό και θα δημιουργήσουν τα δικά τους γλυπτά, τα οποία μετά το τέλος του Συμποσίου θα παραμείνουν στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης "Θεόδωρος Παπαγιάννης" για να κοσμήσουν την Ηπειρώτικη γη.

Ο εικαστικός (ζωγράφος, γλύπτης και αρχιτέκτονας) Ευθύμιος Βαρλάμης (1942-2016) κατά τη διάρκεια της καλλιτεχνικής δημιουργίας του δημιούργησε εικαστικές θεματικές συλλογές οι οποίες παρουσιάστηκαν και συνεχίζουν να παρουσιάζονται με μεγάλη επιτυχία στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Τεχνών της Βιέννης, όπου και δίδαξε Αρχιτεκτονική από το 1974 ως το 1981, ενώ υπήρξε ένας εμπνευσμένος και χαρισματικός άνθρωπος που εξέφρασε με τις δημιουργίες του τη χρυσή τομή ανάμεσα στην τέχνη και τη ζωή, απαντώντας σε επίκαιρα και διαχρονικά θέματα της ανθρωπότητας. Κατά τη διάρκεια της ζωής του ίδρυσε:

- Το 2010 με την υποστήριξη του Αυστριακού κράτους στην πόλη του Schrems το Μουσείο Τέχνης της Αυστρίας (Kunstmuseum Waldviertel),

- Το 1991 στην πόλη του Schrems το I.DE.A Design Center και

- Το 1982 στην Βεργίνα το Πειραματικό Εργαστήρι Βεργίνας που αντιπροσωπεύει τον Ευθύμιο Βαρλάμη στην Ελλάδα και διεθνώς, και έχει αναλάβει την αξιοποίηση του μεγάλου έργου που άφησε ως παρακαταθήκη ο ίδιος ο καλλιτέχνης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου