Σάββατο 20 Ιουλίου 2024

Το μπλακ άουτ της Microsoft ήταν το μεγαλύτερο της ιστορίας - Για πόσο θα δημιουργεί προβλήματα



Για πόσο ακόμα θα δημιουργεί προβλήματα το ιστορικό μπλακ άουτ που «έριξε» την Microsoft.
Το παγκόσμιο πληροφοριακό μπλακ άουτ έχει προκαλέσει χάος σε αεροδρόμια, τράπεζες, υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο, μετά από μια ελαττωματική ενημέρωση λογισμικού της CrowdStrike που έριξε τις εφαρμογές της Microsoft.

Όπως αναφέρει ο Guardian, το λειτουργικό των Windows της Microsoft βρέθηκε στο επίκεντρο της μεγαλύτερης τέτοιας κατάρρευσης στην ιστορία, αφού επηρεάστηκε από μια ελαττωματική ενημέρωση λογισμικού της εταιρείας κυβερνοασφάλειας των ΗΠΑ, CrowdStrike.

Οι ειδικοί είπαν ότι η ανάκτηση δεδομένων και η επαναφορά της λειτουργικότητας μπορεί να διαρκέσει μέρες, επειδή κάθε υπολογιστής που επηρεάζεται ενδέχεται να χρειάζεται χειροκίνητη επισκευή.
Μπλακ άουτ της Microsoft - Τι ακριβώς συνέβη

Ο διευθύνων σύμβουλος της CrowdStrike, George Kurtz, επιβεβαίωσε ότι το πρόβλημα προκλήθηκε από ένα «ελάττωμα σε μια ενημερωμένη έκδοση περιεχομένου για κεντρικούς υπολογιστές Windows».

Το ελάττωμα στην ενημέρωσή του λογισμικού της CrowdStrike προκάλεσε «κρασάρισμα» πολλών υπολογιστών με Windows, μερικοί εμφανίζοντας τη «μπλε οθόνη του θανάτου» που τους κατέστησε άχρηστους.

Η υποδομή πληροφορικής σε επιχειρήσεις και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο κατέρρευσε, αποσυνδέοντας πολλές εταιρείες και τις υπηρεσίες τους.

Αυτό έχει επηρεάσει ιδιαίτερα τους τομείς των μεταφορών, του χρηματοοικονομικού τομέα και της υγειονομικής περίθαλψης, καθώς επηρεάζονται οι αεροπορικές εταιρείες και τα αεροδρόμια, οι σιδηρόδρομοι, οι πάροχοι υγείας, ακόμη και το Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Τα αποτελέσματα του μπλακ άουτ


Προβλήματα έχουν αναφερθεί σε όλο τον κόσμο, μεταξύ άλλων στην Ινδία, τις ΗΠΑ, την Ευρώπη, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Εταιρείες όπως τράπεζες, εταιρείες τηλεπικοινωνιών, τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί και σούπερ μάρκετ ανέφεραν προβλήματα. Επηρεάστηκαν και οι αεροπορικές εταιρείες, καθώς οι πτήσεις των αμερικανικών αεροπορικών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των American Airlines, Delta και United Airlines, καθηλώθηκαν.

Οι αυτοματοποιημένοι σαρωτές επιβίβασης στο αεροδρόμιο του Εδιμβούργου βγήκαν εκτός σύνδεσης, δήλωσε μάρτυρας του πρακτορείου ειδήσεων Reuters. Το αεροδρόμιο έλεγχε τις κάρτες επιβίβασης χειροκίνητα, είπαν.

Το αεροδρόμιο Schiphol στο Άμστερνταμ δήλωσε: «Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια παγκόσμια αποτυχία του συστήματος. Αυτή η διακοπή έχει επίσης αντίκτυπο στις πτήσεις από και προς το Schiphol. Ο αντίκτυπος τώρα χαρτογραφείται».

Το αεροδρόμιο του Βρανδεμβούργου στο Βερολίνο δήλωσε ότι «λόγω τεχνικής βλάβης, θα υπάρξουν καθυστερήσεις στο check-in».

Οι γραμμές έκτακτης ανάγκης 911 στην Αλάσκα κατέρρευσαν, σύμφωνα με την κρατική στρατιωτική υπηρεσία.

Πόσο θα διαρκέσουν τα προβλήματα

Αυτό το τελευταίο παραμένει δυστυχώς ασαφές.

Δεδομένου του αριθμού των συσκευών και των επιχειρήσεων που επηρεάζονται, μπορεί να χρειαστούν αρκετές ημέρες για να επισκευαστεί κάθε υπολογιστής και να επανέλθει σε κανονική χρήση, ιδιαίτερα σε μικρότερες εταιρείες με λιγότερους πόρους.


Οι ειδικοί στον τομέα της κυβερνοασφάλειας είπαν ότι ήταν καλά νέα ότι το πρόβλημα είχε επηρεάσει μόνο τους χρήστες των Windows –η CrowdStrike επιβεβαίωσε ότι οι χρήστες Apple Mac και Linux δεν επηρεάστηκαν– και ότι είχε αναπτυχθεί μια επιδιόρθωση, πράγμα που σημαίνει ότι μεγαλύτερα τμήματα IT θα μπορούσαν να ξεκινήσουν γρήγορα την επαναφορά των υπηρεσιών.

Οι διακοπές είναι πιθανό να παραμείνουν όλη την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου