Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024

60.000 είναι μόνο οι ελληνικές ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην χώρα – Μόλις 75 έχουν εγγραφεί στα Μητρώα!



Το άγριο ξύλο που «έπεσε» στην Πετρούπολη όταν σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου, μία Μη Κυβερνητική Οργάνωση αποφάσισε να μισθώσει κτήριο που ανήκει σε ιδιώτη για να εγκαταστήσει Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων… Ανηλίκων έδειξε για ακόμα μία φορά το ζήτημα των ΜΚΟ στην χώρα οι οποίες ουσιαστικά κανείς δεν γνωρίζει τι κάνουν αλλά οι αριθμοί πλέον σοκάρουν.

Και αυτό γιατί σύμφωνα με τα όσα είναι γνωστά «υπάρχει η εκτίμηση για περισσότερες από 60.000 οργανώσεις» που μπορεί να μην λαμβάνουν χρήματα όλες αλλά για μια χώρα που δεν φτάνει τα 10,5 εκατομμύρια πληθυσμό είναι ένας τεράστιος αριθμός.

Το υπουργείο Εσωτερικών έχει δημιουργήσει τη Δημόσια βάση Δεδομένων και το Ειδικό Μητρώο Οργανώσεων που είναι ένα “χαλαρό” μητρώο, όπου εγγράφονται οι οργανώσεις σε ένα πρώτο επίπεδο. Εφόσον μια οργάνωση εγγραφεί εκεί μπορεί να λαμβάνει χρηματοδοτήσεις έως 50.000 ευρώ κατ’ έτος.

Το Ειδικό Μητρώο Οργανώσεων έχει πιο αυστηρές προϋποθέσεις, όπως ο έλεγχος των οικονομικών απολογισμών και ισολογισμών από ορκωτό λογιστή.

Εφόσον μια οργάνωση εγγραφεί εκεί, μπορεί να εισπράξει επιχορηγήσεις από το κράτος χωρίς κανένα όριο και να τύχει μια σειράς φορολογικών ρυθμίσεων»

Στο Ειδικό Μητρώο Οργανώσεων έχουν εγγραφεί λιγότερες από 20 οργανώσεις και στη Δημόσια Βάση Δεδομένων περίπου 55!

Και κανείς ουσιαστικά δεν γνωρίζει πως δρουν όπως σήμερα όπου φυσικά οι διαδικασίες έγιναν «fast track» και οι κάτοικοι δεν ρωτήθηκαν για να δώσουν την έγκριση τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου