Η καταστροφική οκταετία (1987 - 1994) της δημαρχίας του Φίλιππα Φίλιου που ακόμη πληρώνουν τα Γιάννινα
Μέρος Β΄
Αυτό λέγεται θράσος. Λέμε για την τακτική που ακολουθεί ο δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Φίλιππας Φίλιος ο οποίος μένει κολλημένος στο παρελθόν. Όχι στο δικό του, αλλά σ’ εκείνο που αφορά την διοίκηση του Δήμου Ιωαννιτών από την «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» κατά την οκταετή δημαρχία του κ. Νίκου Γκόντα και την
τετραετή υπό τον κ. Αναστάσιο Παπασταύρο. Για να ξεγλιστρήσει δε από την υπεξαίρεση από τα ταμεία του 1,3 εκ. ευρώ, ζητεί έλεγχο από το 2009 για να παραπλανήσει τους πολίτες, ενώ εμείς σήμερα αποδεικνύουμε ότι πρέπει να γίνειΑυτό λέγεται θράσος. Λέμε για την τακτική που ακολουθεί ο δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Φίλιππας Φίλιος ο οποίος μένει κολλημένος στο παρελθόν. Όχι στο δικό του, αλλά σ’ εκείνο που αφορά την διοίκηση του Δήμου Ιωαννιτών από την «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» κατά την οκταετή δημαρχία του κ. Νίκου Γκόντα και την
ενδελεχής έλεγχος από το 1987 και εντεύθεν. Θα μπορούσε ο καθένας να πει ότι και αυτή η αναδρομή στο παρελθόν είναι χρήσιμη για να γνωρίζουν όλοι πως διοικήθηκε η πόλη, αλλά είναι αδιανόητο κάθε φορά που βρίσκεται στο «καναβάτσο» ο κ. Φίλιος να ανατρέχει σε αναπόδεικτα στοιχεία και λασπολογία, με την επικουρία του προέδρου του ΟΚΠΑΠΑ κ. Φίλιππα Τσουμάνη, συκοφαντώντας και διασύροντας όσους νομίζει ότι πρέπει να προσφέρονται ως «θυσία» στην εξοχότητά τους (εμείς πάντως δεν προτιθέμεθα κι ας το επιδιώκουν διακαώς με κάθε τρόπο).
Αυτό το κάνει συχνά – πυκνά και μόλις πρόσφατα για πολλοστή φορά, να συμπεριφέρεται ως Τιμητής, ως ο κ. Φίλιος να προήλθε από παρθενογένεση, όταν είναι εκείνος που ανήγαγε την κακοδιαχείριση σε επιστήμη και ανερυθριάστως ομιλεί για διαφάνεια και κάθαρση. Ανατρέχοντας λοιπόν στ’ αρχεία μας και σε παλιότερες ανακοινώσεις των πρώην δημάρχων κ.κ. Ελευθέριου Γκλίναβου, Αναστάσιου Παπασταύρου και Νίκου Γκόντα, προσπαθήσαμε να σταχυολογήσουμε μερικά από τα «επιτεύγματά» του τα οποία θα δείτε στη συνέχεια. Σ’ ό,τι αφορά τον κ. Φίλιππα Τσουμάνη, προς το παρόν θα υπενθυμίσουμε μόνο ότι ως επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο αλλοτινό Νομαρχιακό Συμβούλιο, υπερθεμάτισε της αγοράς του κτηρίου του «Παλλάδιου Εκπαιδευτηρίου» του ομοϊδεάτη του μακαρίτη Παύλου Τραχανά έναντι 3 εκ. ευρώ με τραπεζικό δάνειο επειδή η οικογένεια αντιμετώπιζε προβλήματα, όπως υποστήριξε ο Νομάρχης τότε κ. Καχριμάνης και έμεινε για να μας θυμίζει ότι πληρώνουμε 300.000 ευρώ το χρόνο για την εξυπηρέτηση που έκαναν.
*
Ο κ. Φίλιος λοιπόν κατά τη θητεία του ως δήμαρχος 1987 – 1994 άφησε ως κληρονομιά στην πόλη και στον επόμενο δήμαρχο κ. Λευτέρη Γκλίναβο και τούτα τα ενδιαφέροντα τα οποία είναι ελάχιστα απ’ όσα υπάρχουν, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου της 1/2/1995, 1/3/1995 και 22/3/1995, χωρίς ν’ ασχοληθούμε τώρα με το τι υπόσχονταν και που προκαλούν άφθονο γέλιο. Έχουμε και λέμε λοιπόν:
- 1 δις δραχμές (ποσό ιλιγγιώδες για εκείνη την εποχή) οφειλές του Δήμου.
- 189 εκ. δρχ απλήρωτες δόσεις δανείων στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
- 385 εκ δρχ ανείσπρακτες οφειλές.
- 100 εκ. δρχ έλλειμμα στ’ ανταποδοτικά τέλη – καθαριότητα και 312 εκ. δρχ σ’ άλλους λογαριασμούς.
- 132 εκ. δρχ πήρε ως «δάνειο» από το Κληροδότημα Πυρσινέλλα, τα έδωσε στο Πνευματικό Κέντρο και το «Πυρσινέλλα» «δανείζεται» το ίδιο ποσό από το Ζωγράφειο Κληροδότημα, τα οποία και ουδέποτε επεστράφησαν.
- 150 άτομα προσλήφθηκαν σε μια τετραετία χωρίς διαδικασίες, 89 άτομα κατά το 1994, άλλα 131 το 1991, ενώ μονιμοποιήθηκαν στο «άψε – σβήσε» 20.
- 24 εκ. δρχ. δαπανήθηκαν σε ταξίδια και δεξιώσεις το 1994.
- 4 εκ. δρχ. για… σπόρους τον ίδιο χρόνο.
- 24 εργολαβίες δόθηκαν με απευθείας ανάθεση στο ίδιο πρόσωπο το 1994.
- Στα 500 εκ. δρχ. ανήλθε το κόστος κατασκευής του Πνευματικού Κέντρου από τα 160 εκ. που είχε προϋπολογιστεί, δηλαδή υπέρβαση περίπου κατά 300%.
- 550 εκ. δρχ και πλέον υπολογίστηκε το κόστος κατασκευής της λαχαναγοράς από τα 180 εκ. αρχικώς.
- 900 εκ. δρχ. ήταν οι ζημιές του «ΞΕΝΙΑ».
- 300 εκ. δρχ. περίπου δαπανήθηκαν για την ανακαίνιση του «ΞΕΝΙΑ» κατά το 1987.
- Ενώ η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τότε, με την προτροπή του κ. Κάρολου Παπούλια, είχε χρηματοδοτήσει αυτή την ανακαίνιση, ο κ. Φίλιος οργάνωνε και ηγούνταν διαδήλωσης κατά των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. που συνεδρίαζαν στο ΞΕΝΙΑ.
- «Θα είμαστε ευτυχείς αν το έλλειμμα του Δήμου μέχρι 31/12/1994 αγγίξει μόνο το 1 δις δρχ. που σημαίνει ότι οφείλει προς κάθε κατεύθυνση και σ’ όποιον μιλάει ελληνικά» (Αλ. Φαρμάκης, τότε αντιδήμαρχος Οικονομικών).
- «Ο Δήμος μας απ’ την τακτική των προηγουμένων ετών και αναξιόπιστος έγινε και κακοπληρωτής. Είναι μέσα στους 15 Δήμους με τα περισσότερα χρέη» (Ελευθέριος Γκλίναβος, πρώην δήμαρχος, πρακτικά Δημοτικού Συμβουλίου 1/2/1995).
*
Ο κ. Φίλιος τότε, όπως και τώρα, ήταν και πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης – Αποχέτευσης (ΔΕΥΑΙ). Η με αριθμ. πρωτ. 91456 εμπιστευτική έκθεση ελέγχου Ορκωτών Λογιστών τον Ιούνιο του 1991, μόνο για το έτος 1988 είναι εξόχως αποκαλυπτική:
- 1 δις. δρχ δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
- 800 εκ. δρχ. από διάφορες επιχορηγήσεις.
- 420 εκ. δρχ δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα.
- 455 εκ. δρχ ήταν η υπέρβαση της Α φάσης του βιολογικού καθαρισμού.
- 2,9 δις. δρχ. κόστισε αυτό το έργο, με μέρος της αποχέτευσης, από τα 800 εκ. δρχ που προϋπολογίστηκε – δια της μεθόδου της… «δυναμικής συμπύκνωσης του εδάφους».
- 20 εκ. δρχ καταβλήθηκαν επιπλέον σε προμηθευτή της ΔΕΥΑΙ.
- 11 εκ. δρχ οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
- 77 εκ. δρχ οι οφειλές προς τρίτους – προμηθευτές κλπ.
- 32 εκ. δρχ οφειλές προς τη ΔΕΗ.
- 10 εκ. δρχ όφειλε προς τη ΔΕΥΑΙ το Πνευματικό Κέντρο.
- 13 εκ. δρχ για ΦΠΑ.
- 49 εκ. δρχ οι οφειλές του «ΞΕΝΙΑ» προς τη ΔΕΥΑΙ.
- 24 μονιμοποιήσεις εν μία νυκτί (από ορισμένου χρόνου σε αορίστου).
- Δεν ενημερώνονταν επί ένα χρόνο το βιβλίο ταμείου.
- Δεν μπορούσε να γίνει καμία διασταύρωση στοιχείων από το χάος που είχε προκληθεί.
- Δεν τηρούνταν βιβλία και ούτε μπορούσε να προσδιοριστεί επακριβώς το ύψος των δανείων και οφειλών, ούτε καν το ταμείο της ημέρας!
- Οι απευθείας αναθέσεις ήταν καθεστώς και οι αποθήκες υλικών «ανοιχτές», με δυνατότητα πρόσβασης οιουδήποτε.
- Επιλέχτηκε παρανόμως ως μειοδότης δημοπρασίας (για «συμπληρωματικά έργα αποχέτευσης – αντλιοστασίου λυμάτων») προϋπολογισμού 125 εκ. δρχ κοινοπραξία, της οποίας η προσφορά έπρεπε να απορριφθεί, ο διαγωνισμός να επαναληφθεί και ν’ αποδοθούν ευθύνες (έκθεση έκτακτης επιθεώρησης από το Σώμα Επιθεωρητών του ΥΠΕΧΩΔΕ – 19 Σεπτεμβρίου 1991).
Αυτά είναι μερικά για τα οποία ο κ. Φίλιος, μηδέ εξαιρουμένου και του κ. Τσουμάνη που είναι αρωγός του στην εκστρατεία λάσπης, πρέπει να προβληματιστεί και ν’ απολογηθεί επιτέλους κάποτε κι όχι να «πετάει τη μπάλα στην εξέδρα» όταν ερωτάται για την υπεξαίρεση του 1,3 εκ. ευρώ και τις ευθύνες που έχει, όπως και για την μεταχρονολογημένη επιταγή που πήρε από την «ΑΚΤΗ ΑΡΙΑΔΝΗ» είτε ως… εγγύηση (!) είτε ως… εξόφληση ενοικίων για το «GRAND SERAI - XENIA» όπως αναφέρεται στην εξοφλητική απόδειξη που ο ίδιος υπέγραψε.
Μένουμε σ’ αυτά προς το παρόν κι εδώ είμαστε για ό,τι άλλο επιθυμούν ο κ. Φίλιος μετά των συνεργατών του οι οποίοι πρέπει να έχουν κατά νου ότι αυτή την πολιτική του κ. Φίλιου πληρώνουν ακόμη τα Γιάννινα και μάλιστα πολύ ακριβά.
ΚΩΣΤΑΣ Δ. ΚΑΛΤΣΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου