Ανεξέλεγκτη επιχείρηση δισεκατομμυρίων με «κουλοχέρηδες» και ηλεκτρονική πόκα
Παράνομος τζόγος με κρατική ανοχή
Τι αποκάλυψε η έρευνα του εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος
Ελέγχεται ποινικά για παράβαση καθήκοντος η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών - Ελάχιστες υποθέσεις πήραν τον δρόμο της Δικαιοσύνης - Εισαγωγέας τυχερών παιγνίων γνωμοδοτούσε για τη νομιμότητά τους
ΟΡΓΙΟ παρανομιών και μεθοδεύσεων για να μένουν στο απυρόβλητο οι επιτήδειοι που συγκροτούν το κύκλωμα του παράνομου τζόγου, με κέρδη δισεκατομμύρια δραχμές και θύματα χιλιάδες πολίτες (που οικονομικά πεθαίνουν και πραγματικά δυστυχούν), αποκάλυψε έκπληκτος ο εισαγγελέας που προΐσταται στο Σώμα Δίωξης του Οικονομικού Εγκλήματος. Ο εισαγγελικός λειτουργός, ο οποίος τοποθετήθηκε υπεύθυνος για το ΣΔΟΕ με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Γ. Κολιοκώστα, έφερε στο φως πρωτοφανείς μεθοδεύσεις και έκνομες ενέργειες κρατικών παραγόντων με ένα στόχο: να μην ελέγχονται τα χιλιάδες καταστήματα (παράνομες λέσχες, καφενεία και άλλα) όπου ο παράνομος τζόγος ανθεί και τα εκατομμύρια αυξάνονται για τους επιτηδείους με ρυθμό γεωμετρικής προόδου.
Η έρευνα του εισαγγελέα κ. Δ. Ασπρογέρακα εμφάνισε στο προσκήνιο μια δραστηριότητα την οποία δύσκολα μπορεί κανείς να υποπτευθεί. Ενας ολόκληρος μηχανισμός που οικοδομήθηκε πάνω σε μια υπουργική απόφαση (το περιεχόμενό της είχε αποκαλύψει πριν από ένα και πλέον έτος «Το Βήμα» (22-2-1998) λειτουργεί καλύπτοντας και συγκαλύπτοντας τον παράνομο τζόγο!
* Η εισαγγελική έρευνα
Προτού όμως καταγράψουμε μία προς μία τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις της εισαγγελικής έρευνας και τις διαπιστώσεις του έμπειρου εισαγγελικού λειτουργού, ας δούμε τις άμεσες και σημαντικότατες ενέργειές του, που κατατείνουν στο να τεθεί φρένο στη συντελούμενη παρανομία και στο να ανακοπεί ο έκνομος κατήφορος και κρατικών λειτουργών.
Ο κ. Ασπρογέρακας, βεβαιωθείς ότι για τον παράνομο τζόγο ο έλεγχος και η τιμωρία των επιτηδείων και υπευθύνων είναι έννοια ανύπαρκτη, άρχισε από ψηλά, οπαδός της λαϊκής ρήσεως «το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι». Διέταξε και ολοκληρώνει οσονούπω προκαταρκτική εξέταση και ελέγχει ποινικά τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών (Γνωμοδοτική Επιτροπή Παιγνίων) για παράβαση καθήκοντος!
Η Επιτροπή αυτή (θα αναφερθούμε παρακάτω), προϊόν της υπουργικής απόφασης, λειτουργεί ουσιαστικώς (ανεξαρτήτως τυχόν προθέσεων μελών της) ως πλυντήριο για τους παρανόμους του τζόγου, «λευκαίνοντας» την παρανομία τους και εξασφαλίζοντάς τους ατιμωρησία, και το βασικότερο: τεράστια κέρδη. Το επόμενο βήμα του εισαγγελέα, ακόμη ουσιαστικότερο. Ο ίδιος στο εξής θα διενεργεί ελέγχους για παράνομα παίγνια! Αυτός θα δίδει διαταγές σε άνδρες του ΣΔΟΕ για συγκεκριμένους ελέγχους σε καφενεία, λέσχες και όπου αλλού ο παράνομος τζόγος πρωταγωνιστεί και ως τώρα ήταν στο απυρόβλητο!
Ολα άρχισαν πριν από μερικούς μήνες. Οταν ο κ. Ασπρογέρακας πάτησε το πόδι του στο μεγάλο κτίριο της οδού Κηφισιάς, όπου στεγάζεται το ΣΔΟΕ οι γνωστοί «Ράμπο» του οικονομικού εγκλήματος, στους οποίους ο ίδιος προΐσταται, όπως προβλέπει άλλωστε ο νόμος. Ο εισαγγελέας λοιπόν, μόλις ζήτησε ενημέρωση για τους ελέγχους που διενεργούν κλιμάκια του ΣΔΟΕ ανά την Αττική για τυχερά παίγνια (οι καταγγελίες που φθάνουν καθημερινά στην υπηρεσία του είναι δεκάδες, και μάλιστα ορισμένες δραματικές, καθώς άνθρωποι αυτοκτονούν και καταστρέφονται), διαπίστωσε με οδυνηρή έκπληξη ότι οι έλεγχοι ήταν ελάχιστοι, αν όχι ανύπαρκτοι, για τη χρονιά που μας πέρασε.
Τον Δεκέμβριο του 1998, για παράδειγμα, δεν έγινε ούτε ένας έλεγχος για παράνομο τζόγο από άνδρες του ΣΔΟΕ, σε μια εποχή μάλιστα κατά την οποία οι καταγγελίες για παράνομα παίγνια αυξάνονταν αλματωδώς. Κανένας έλεγχος και τον Νοέμβριο. Τον Οκτώβριο μόνο τέσσερις. Τους προηγούμενους μήνες, ελάχιστοι ή κανένας! Η απάντηση στο ερώτημα «γιατί αυτή η απραξία;» οδήγησε τον εισαγγελέα σε ένα λαβύρινθο παρανομίας, όπου το ένα σκάνδαλο διαδέχεται το άλλο, όπως το ένα ψέμα, φέρνει το άλλο.
* Ελάχιστοι έλεγχοι
Το τι αποκαλύφθηκε από την έρευνα του κ. Ασπρογέρακα θα απαιτούσε σελίδες επί σελίδων για να γραφεί. Ας σταχυολογήσουμε ωστόσο ορισμένα μόνο από τον μακρύ κατάλογο των παρανομιών.
Πρώτα πρώτα οι άνδρες του ΣΔΟΕ είχαν περιορίσει, ως ελαχιστοποιήσει, τους ελέγχους για παράνομα παίγνια (αν και από την υπουργική απόφαση είναι αρμόδιοι), διότι τέτοιες εντολές είχαν από τους προϊσταμένους τους! Ποιος ήλεγχε το οργανωμένο κύκλωμα του παράνομου τζόγου; Οσοι έλεγχοι είχαν γίνει, έγιναν από αστυνομικά όργανα και οι σχετικές δικογραφίες είχαν αποσταλεί, πάντοτε σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που προβλέπει και τη διαδικασία, στη Γνωμοδοτική Επιτροπή Παιγνίων του υπουργείου Οικονομικών.
Και στα συρτάρια της βρέθηκαν όμως οι περισσότερες! Ή, για να ακριβολογούμε, η συντριπτική πλειονότητά τους. Από τις 1.049 υποθέσεις για παράνομο τζόγο που έφθασαν στην Επιτροπή το 1998, μόνο 54 προωθήθηκαν στη Δικαιοσύνη για τα περαιτέρω! Οι υπόλοιπες παρέμειναν προς επεξεργασία, επιβεβαιώνοντας απολύτως τις προβλέψεις της εισαγγελικής αρχής, η οποία εγγράφως είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, όταν θεσμοθετήθηκε αυτή η Επιτροπή, ότι ουσιαστικώς θα λειτουργήσει σαν πλυντήριο των παρανόμων, οδηγώντας με μαθηματική ακρίβεια στην ατιμωρησία τους.
Με απανωτά έγγραφά του προς το υπουργείο Οικονομικών, ο εισαγγελέας του ΣΔΟΕ ζήτησε πλήρη στοιχεία για τους ελέγχους αλλά και για ποιο λόγο οι περισσότερες υποθέσεις δεν προωθήθηκαν στη Δικαιοσύνη. «Να μας γνωρίσετε αν έχει υποβληθεί η σχηματισθείσα δικογραφία, δεδομένου ότι τα παιγνιομηχανήματα που κατασχέθηκαν έχουν χαρακτηρισθεί τυχερά και συνεπώς συντρέχει παράβαση του άρθρου 8 παρ. 2 του νόμου 2523/97. Σε αποφατική περίπτωση παρακαλούμε να υποβάλετε αμέσως τη σχετική δικογραφία και να μας αναφέρετε τους λόγους για τους οποίους καθυστέρησε η υποβολή της (ο χρόνος καθυστέρησης δέκα μήνες)». Με αυτό το περιεχόμενο εκατοντάδες έγγραφα για καταχωνιασμένες δικογραφίες με κατηγορουμένους υπευθύνους για παράνομο τζόγο εστάλησαν από τον κ. Ασπρογέρακα με αποδέκτες τη Γνωμοδοτική Επιτροπή Παιγνίων σε μια προσπάθεια οι παρανομούντες να υποστούν τις νόμιμες κυρώσεις...
* Νέες αποκαλύψεις
Τα μέλη της Επιτροπής ελέγχθηκαν από τον εισαγγελέα για παράβαση καθήκοντος. Κατέθεσαν γραπτώς τους ισχυρισμούς τους και η έρευνα αυτή οδήγησε σε νέες αποκαλύψεις. Στην Επιτροπή που αποφαίνεται αν πράγματι το παίγνιο είναι παράνομο ή όχι (δίδει δηλαδή το πράσινο φως για την ποινική δίωξη του υπευθύνου του καταστήματος, όπου βρέθηκε) διαπιστώθηκε ότι μετέχει μεταξύ άλλων και εισαγωγέας τυχερών παιγνίων!
Στις εξηγήσεις που δόθηκαν το βασικό επιχείρημα ήταν ότι αυτός γνωρίζει τα μηχανήματα («κουλοχέρηδες», ηλεκτρονικές πόκες και άλλα) και μπορεί να αποφανθεί σχετικά! (χάθηκαν οι ειδικοί και οι εμπειρογνώμονες).
Μάλιστα προσφάτως η Επιτροπή γνωμοδότησε ότι συγκεκριμένο παίγνιο που κάνει θραύση στα παράνομα «καζίνα» (καφενεία και αλλού) δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχερό (άρα παράνομο).
Ωστόσο ο εισαγγελέας του ΣΔΟΕ κ. Δ. Ασπρογέρακας με έγγραφό του ζήτησε από τη Γνωμοδοτική Επιτροπή Παιγνίων να επανεξετάσει την απόφασή της (περί μη παρανόμου για το συγκεκριμένο παιγνίδι), καθώς αποκαλύφθηκε ότι εισάγεται από τον εισαγωγέα, μέλος της Επιτροπής!
Οι διαπιστωθείσες παρανομίες, αντάξιες του τζίρου δισεκατομμυρίων από τον παράνομο τζόγο, οδήγησαν τον εισαγγελέα που προΐσταται στους «Ράμπο» του οικονομικού εγκλήματος στην απόφαση να διατάσσει και ο ίδιος ελέγχους για τα παράνομα παιχνίδια και να παρακολουθεί στενά τη δραστηριότητα όχι μόνο της Επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών αλλά και του ίδιου του ΣΔΟΕ!
Ο νόμος «δένει» την Αστυνομία
Ωστόσο η σημερινή έκνομη κατάσταση είχε απολύτως προβλεφθεί και επισημανθεί αρμοδίως. Πριν από ενάμιση περίπου χρόνο, όταν με υπουργική απόφαση ιδρύθηκε η Επιτροπή Παιγνίων στο υπουργείο Οικονομικών, για να αποφαίνεται αν ένα παιχνίδι που κατάσχουν ως παράνομο οι διωκτικές αρχές είναι πράγματι παράνομο, ο τότε εισαγγελέας του ΣΔΟΕ κ. Ισ. Ντογιάκος εγγράφως και προφητικά είχε περιγράψει τις συνέπειες.
Η απόφαση που αποτέλεσε, σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές το «χαλί» της παρανομίας φέρει τον αριθμό 1125278/1437/97. Σύμφωνα με τις διατάξεις της ο ιδιοκτήτης ή ο υπεύθυνος του καταστήματος όπου εντοπίζονται από τις διωκτικές αρχές μηχανήματα με παράνομα τυχερά παιχνίδια («κουλοχέρηδες», πόκες και άλλα) δεν οδηγείται στο Αυτόφωρο, καθώς μπορεί να αμφισβητήσει, μόλις ολοκληρωθεί ο έλεγχος, το είδος του παιχνιδιού και να ζητήσει να εξετασθεί από τη Γνωμοδοτική Επιτροπή Παιγνίων.
«Η ρύθμιση αυτή», είχε προφητικά επισημάνει ο τότε εισαγγελέας του ΣΔΟΕ, «δημιουργεί σοβαρότατα εμπόδια στο έργο των ελεγκτικών οργάνων και αποτελεί τροχοπέδη στην εξέλιξη της ποινικής διαδικασίας». Στο έγγραφό του προς το υπουργείο Οικονομικών (το οποίο είχε αποκαλύψει «Το Βήμα», 22-2-1998) είχε υποστηρίξει ότι η δημιουργία της Επιτροπής Παιγνίων και οι αρμοδιότητές της οδηγούν ουσιαστικώς σε ατιμωρησία τους υπευθύνους για παράνομο τζόγο, καυτηριάζοντας τη ρύθμιση αυτή και για την πρόβλεψή της, να παραμένουν στην κατοχή των υπευθύνων τα μηχανήματα που είχαν κατασχεθεί, ως παράνομα παίγνια, ώσπου να εξετασθούν από την Επιτροπή του υπουργείου!
«Είναι αφελές», σημείωνε πριν από ένα χρόνο ο εισαγγελέας του ΣΔΟΕ, «να πιστεύει κανείς ότι οι ιδιοκτήτες και γενικά οι υπεύθυνοι των καταστημάτων όπου διενεργούνται τυχερά παίγνια δεν θα επιδιώξουν να αλλοιώσουν τα τεχνικά δεδομένα του μηχανήματος που τελικά θα έχουν στην κατοχή τους επί μεγάλο χρονικό διάστημα ώσπου να το προσκομίσουν ενώπιον της Γνωμοδοτικής Επιτροπής, δεδομένου ότι, ανεξάρτητα από τη σφράγισή του, είναι αποδεδειγμένο ότι είναι τεχνικά δυνατή η οποιαδήποτε παρέμβαση για πλήρη αλλαγή του χαρακτήρα του».
Εγγράφως οι εισαγγελικές αρχές είχαν αξιώσει τότε την απόσυρση της επίμαχης υπουργικής αποφάσεως, επισημαίνοντας ότι εγκυμονεί έξαρση του παράνομου τζόγου, και είχαν ζητήσει την εντατικοποίηση των ελέγχων και την επέκτασή τους «σε μεγάλες χαρτοπαικτικές λέσχες και καταστήματα, όπου και διακινούνται μεγάλα χρηματικά ποσά με όλες τις εντεύθεν δυσμενείς συνέπειες». Ωστόσο βοή βοώντος εν τη ερήμω... Οι αρμόδιοι αλλού είχαν στρέψει το ενδιαφέρον τους.
Παράνομος τζόγος με κρατική ανοχή
Τι αποκάλυψε η έρευνα του εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος
Ελέγχεται ποινικά για παράβαση καθήκοντος η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών - Ελάχιστες υποθέσεις πήραν τον δρόμο της Δικαιοσύνης - Εισαγωγέας τυχερών παιγνίων γνωμοδοτούσε για τη νομιμότητά τους
ΟΡΓΙΟ παρανομιών και μεθοδεύσεων για να μένουν στο απυρόβλητο οι επιτήδειοι που συγκροτούν το κύκλωμα του παράνομου τζόγου, με κέρδη δισεκατομμύρια δραχμές και θύματα χιλιάδες πολίτες (που οικονομικά πεθαίνουν και πραγματικά δυστυχούν), αποκάλυψε έκπληκτος ο εισαγγελέας που προΐσταται στο Σώμα Δίωξης του Οικονομικού Εγκλήματος. Ο εισαγγελικός λειτουργός, ο οποίος τοποθετήθηκε υπεύθυνος για το ΣΔΟΕ με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Γ. Κολιοκώστα, έφερε στο φως πρωτοφανείς μεθοδεύσεις και έκνομες ενέργειες κρατικών παραγόντων με ένα στόχο: να μην ελέγχονται τα χιλιάδες καταστήματα (παράνομες λέσχες, καφενεία και άλλα) όπου ο παράνομος τζόγος ανθεί και τα εκατομμύρια αυξάνονται για τους επιτηδείους με ρυθμό γεωμετρικής προόδου.
Η έρευνα του εισαγγελέα κ. Δ. Ασπρογέρακα εμφάνισε στο προσκήνιο μια δραστηριότητα την οποία δύσκολα μπορεί κανείς να υποπτευθεί. Ενας ολόκληρος μηχανισμός που οικοδομήθηκε πάνω σε μια υπουργική απόφαση (το περιεχόμενό της είχε αποκαλύψει πριν από ένα και πλέον έτος «Το Βήμα» (22-2-1998) λειτουργεί καλύπτοντας και συγκαλύπτοντας τον παράνομο τζόγο!
* Η εισαγγελική έρευνα
Προτού όμως καταγράψουμε μία προς μία τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις της εισαγγελικής έρευνας και τις διαπιστώσεις του έμπειρου εισαγγελικού λειτουργού, ας δούμε τις άμεσες και σημαντικότατες ενέργειές του, που κατατείνουν στο να τεθεί φρένο στη συντελούμενη παρανομία και στο να ανακοπεί ο έκνομος κατήφορος και κρατικών λειτουργών.
Ο κ. Ασπρογέρακας, βεβαιωθείς ότι για τον παράνομο τζόγο ο έλεγχος και η τιμωρία των επιτηδείων και υπευθύνων είναι έννοια ανύπαρκτη, άρχισε από ψηλά, οπαδός της λαϊκής ρήσεως «το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι». Διέταξε και ολοκληρώνει οσονούπω προκαταρκτική εξέταση και ελέγχει ποινικά τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών (Γνωμοδοτική Επιτροπή Παιγνίων) για παράβαση καθήκοντος!
Η Επιτροπή αυτή (θα αναφερθούμε παρακάτω), προϊόν της υπουργικής απόφασης, λειτουργεί ουσιαστικώς (ανεξαρτήτως τυχόν προθέσεων μελών της) ως πλυντήριο για τους παρανόμους του τζόγου, «λευκαίνοντας» την παρανομία τους και εξασφαλίζοντάς τους ατιμωρησία, και το βασικότερο: τεράστια κέρδη. Το επόμενο βήμα του εισαγγελέα, ακόμη ουσιαστικότερο. Ο ίδιος στο εξής θα διενεργεί ελέγχους για παράνομα παίγνια! Αυτός θα δίδει διαταγές σε άνδρες του ΣΔΟΕ για συγκεκριμένους ελέγχους σε καφενεία, λέσχες και όπου αλλού ο παράνομος τζόγος πρωταγωνιστεί και ως τώρα ήταν στο απυρόβλητο!
Ολα άρχισαν πριν από μερικούς μήνες. Οταν ο κ. Ασπρογέρακας πάτησε το πόδι του στο μεγάλο κτίριο της οδού Κηφισιάς, όπου στεγάζεται το ΣΔΟΕ οι γνωστοί «Ράμπο» του οικονομικού εγκλήματος, στους οποίους ο ίδιος προΐσταται, όπως προβλέπει άλλωστε ο νόμος. Ο εισαγγελέας λοιπόν, μόλις ζήτησε ενημέρωση για τους ελέγχους που διενεργούν κλιμάκια του ΣΔΟΕ ανά την Αττική για τυχερά παίγνια (οι καταγγελίες που φθάνουν καθημερινά στην υπηρεσία του είναι δεκάδες, και μάλιστα ορισμένες δραματικές, καθώς άνθρωποι αυτοκτονούν και καταστρέφονται), διαπίστωσε με οδυνηρή έκπληξη ότι οι έλεγχοι ήταν ελάχιστοι, αν όχι ανύπαρκτοι, για τη χρονιά που μας πέρασε.
Τον Δεκέμβριο του 1998, για παράδειγμα, δεν έγινε ούτε ένας έλεγχος για παράνομο τζόγο από άνδρες του ΣΔΟΕ, σε μια εποχή μάλιστα κατά την οποία οι καταγγελίες για παράνομα παίγνια αυξάνονταν αλματωδώς. Κανένας έλεγχος και τον Νοέμβριο. Τον Οκτώβριο μόνο τέσσερις. Τους προηγούμενους μήνες, ελάχιστοι ή κανένας! Η απάντηση στο ερώτημα «γιατί αυτή η απραξία;» οδήγησε τον εισαγγελέα σε ένα λαβύρινθο παρανομίας, όπου το ένα σκάνδαλο διαδέχεται το άλλο, όπως το ένα ψέμα, φέρνει το άλλο.
* Ελάχιστοι έλεγχοι
Το τι αποκαλύφθηκε από την έρευνα του κ. Ασπρογέρακα θα απαιτούσε σελίδες επί σελίδων για να γραφεί. Ας σταχυολογήσουμε ωστόσο ορισμένα μόνο από τον μακρύ κατάλογο των παρανομιών.
Πρώτα πρώτα οι άνδρες του ΣΔΟΕ είχαν περιορίσει, ως ελαχιστοποιήσει, τους ελέγχους για παράνομα παίγνια (αν και από την υπουργική απόφαση είναι αρμόδιοι), διότι τέτοιες εντολές είχαν από τους προϊσταμένους τους! Ποιος ήλεγχε το οργανωμένο κύκλωμα του παράνομου τζόγου; Οσοι έλεγχοι είχαν γίνει, έγιναν από αστυνομικά όργανα και οι σχετικές δικογραφίες είχαν αποσταλεί, πάντοτε σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που προβλέπει και τη διαδικασία, στη Γνωμοδοτική Επιτροπή Παιγνίων του υπουργείου Οικονομικών.
Και στα συρτάρια της βρέθηκαν όμως οι περισσότερες! Ή, για να ακριβολογούμε, η συντριπτική πλειονότητά τους. Από τις 1.049 υποθέσεις για παράνομο τζόγο που έφθασαν στην Επιτροπή το 1998, μόνο 54 προωθήθηκαν στη Δικαιοσύνη για τα περαιτέρω! Οι υπόλοιπες παρέμειναν προς επεξεργασία, επιβεβαιώνοντας απολύτως τις προβλέψεις της εισαγγελικής αρχής, η οποία εγγράφως είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, όταν θεσμοθετήθηκε αυτή η Επιτροπή, ότι ουσιαστικώς θα λειτουργήσει σαν πλυντήριο των παρανόμων, οδηγώντας με μαθηματική ακρίβεια στην ατιμωρησία τους.
Με απανωτά έγγραφά του προς το υπουργείο Οικονομικών, ο εισαγγελέας του ΣΔΟΕ ζήτησε πλήρη στοιχεία για τους ελέγχους αλλά και για ποιο λόγο οι περισσότερες υποθέσεις δεν προωθήθηκαν στη Δικαιοσύνη. «Να μας γνωρίσετε αν έχει υποβληθεί η σχηματισθείσα δικογραφία, δεδομένου ότι τα παιγνιομηχανήματα που κατασχέθηκαν έχουν χαρακτηρισθεί τυχερά και συνεπώς συντρέχει παράβαση του άρθρου 8 παρ. 2 του νόμου 2523/97. Σε αποφατική περίπτωση παρακαλούμε να υποβάλετε αμέσως τη σχετική δικογραφία και να μας αναφέρετε τους λόγους για τους οποίους καθυστέρησε η υποβολή της (ο χρόνος καθυστέρησης δέκα μήνες)». Με αυτό το περιεχόμενο εκατοντάδες έγγραφα για καταχωνιασμένες δικογραφίες με κατηγορουμένους υπευθύνους για παράνομο τζόγο εστάλησαν από τον κ. Ασπρογέρακα με αποδέκτες τη Γνωμοδοτική Επιτροπή Παιγνίων σε μια προσπάθεια οι παρανομούντες να υποστούν τις νόμιμες κυρώσεις...
* Νέες αποκαλύψεις
Τα μέλη της Επιτροπής ελέγχθηκαν από τον εισαγγελέα για παράβαση καθήκοντος. Κατέθεσαν γραπτώς τους ισχυρισμούς τους και η έρευνα αυτή οδήγησε σε νέες αποκαλύψεις. Στην Επιτροπή που αποφαίνεται αν πράγματι το παίγνιο είναι παράνομο ή όχι (δίδει δηλαδή το πράσινο φως για την ποινική δίωξη του υπευθύνου του καταστήματος, όπου βρέθηκε) διαπιστώθηκε ότι μετέχει μεταξύ άλλων και εισαγωγέας τυχερών παιγνίων!
Στις εξηγήσεις που δόθηκαν το βασικό επιχείρημα ήταν ότι αυτός γνωρίζει τα μηχανήματα («κουλοχέρηδες», ηλεκτρονικές πόκες και άλλα) και μπορεί να αποφανθεί σχετικά! (χάθηκαν οι ειδικοί και οι εμπειρογνώμονες).
Μάλιστα προσφάτως η Επιτροπή γνωμοδότησε ότι συγκεκριμένο παίγνιο που κάνει θραύση στα παράνομα «καζίνα» (καφενεία και αλλού) δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχερό (άρα παράνομο).
Ωστόσο ο εισαγγελέας του ΣΔΟΕ κ. Δ. Ασπρογέρακας με έγγραφό του ζήτησε από τη Γνωμοδοτική Επιτροπή Παιγνίων να επανεξετάσει την απόφασή της (περί μη παρανόμου για το συγκεκριμένο παιγνίδι), καθώς αποκαλύφθηκε ότι εισάγεται από τον εισαγωγέα, μέλος της Επιτροπής!
Οι διαπιστωθείσες παρανομίες, αντάξιες του τζίρου δισεκατομμυρίων από τον παράνομο τζόγο, οδήγησαν τον εισαγγελέα που προΐσταται στους «Ράμπο» του οικονομικού εγκλήματος στην απόφαση να διατάσσει και ο ίδιος ελέγχους για τα παράνομα παιχνίδια και να παρακολουθεί στενά τη δραστηριότητα όχι μόνο της Επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών αλλά και του ίδιου του ΣΔΟΕ!
Ο νόμος «δένει» την Αστυνομία
Ωστόσο η σημερινή έκνομη κατάσταση είχε απολύτως προβλεφθεί και επισημανθεί αρμοδίως. Πριν από ενάμιση περίπου χρόνο, όταν με υπουργική απόφαση ιδρύθηκε η Επιτροπή Παιγνίων στο υπουργείο Οικονομικών, για να αποφαίνεται αν ένα παιχνίδι που κατάσχουν ως παράνομο οι διωκτικές αρχές είναι πράγματι παράνομο, ο τότε εισαγγελέας του ΣΔΟΕ κ. Ισ. Ντογιάκος εγγράφως και προφητικά είχε περιγράψει τις συνέπειες.
Η απόφαση που αποτέλεσε, σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές το «χαλί» της παρανομίας φέρει τον αριθμό 1125278/1437/97. Σύμφωνα με τις διατάξεις της ο ιδιοκτήτης ή ο υπεύθυνος του καταστήματος όπου εντοπίζονται από τις διωκτικές αρχές μηχανήματα με παράνομα τυχερά παιχνίδια («κουλοχέρηδες», πόκες και άλλα) δεν οδηγείται στο Αυτόφωρο, καθώς μπορεί να αμφισβητήσει, μόλις ολοκληρωθεί ο έλεγχος, το είδος του παιχνιδιού και να ζητήσει να εξετασθεί από τη Γνωμοδοτική Επιτροπή Παιγνίων.
«Η ρύθμιση αυτή», είχε προφητικά επισημάνει ο τότε εισαγγελέας του ΣΔΟΕ, «δημιουργεί σοβαρότατα εμπόδια στο έργο των ελεγκτικών οργάνων και αποτελεί τροχοπέδη στην εξέλιξη της ποινικής διαδικασίας». Στο έγγραφό του προς το υπουργείο Οικονομικών (το οποίο είχε αποκαλύψει «Το Βήμα», 22-2-1998) είχε υποστηρίξει ότι η δημιουργία της Επιτροπής Παιγνίων και οι αρμοδιότητές της οδηγούν ουσιαστικώς σε ατιμωρησία τους υπευθύνους για παράνομο τζόγο, καυτηριάζοντας τη ρύθμιση αυτή και για την πρόβλεψή της, να παραμένουν στην κατοχή των υπευθύνων τα μηχανήματα που είχαν κατασχεθεί, ως παράνομα παίγνια, ώσπου να εξετασθούν από την Επιτροπή του υπουργείου!
«Είναι αφελές», σημείωνε πριν από ένα χρόνο ο εισαγγελέας του ΣΔΟΕ, «να πιστεύει κανείς ότι οι ιδιοκτήτες και γενικά οι υπεύθυνοι των καταστημάτων όπου διενεργούνται τυχερά παίγνια δεν θα επιδιώξουν να αλλοιώσουν τα τεχνικά δεδομένα του μηχανήματος που τελικά θα έχουν στην κατοχή τους επί μεγάλο χρονικό διάστημα ώσπου να το προσκομίσουν ενώπιον της Γνωμοδοτικής Επιτροπής, δεδομένου ότι, ανεξάρτητα από τη σφράγισή του, είναι αποδεδειγμένο ότι είναι τεχνικά δυνατή η οποιαδήποτε παρέμβαση για πλήρη αλλαγή του χαρακτήρα του».
Εγγράφως οι εισαγγελικές αρχές είχαν αξιώσει τότε την απόσυρση της επίμαχης υπουργικής αποφάσεως, επισημαίνοντας ότι εγκυμονεί έξαρση του παράνομου τζόγου, και είχαν ζητήσει την εντατικοποίηση των ελέγχων και την επέκτασή τους «σε μεγάλες χαρτοπαικτικές λέσχες και καταστήματα, όπου και διακινούνται μεγάλα χρηματικά ποσά με όλες τις εντεύθεν δυσμενείς συνέπειες». Ωστόσο βοή βοώντος εν τη ερήμω... Οι αρμόδιοι αλλού είχαν στρέψει το ενδιαφέρον τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου