Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Τα Γιάννενα πόλος ανάπτυξης όλων των δυτικών Βαλκανίων


Τα Γιάννενα πόλος ανάπτυξης όλων των δυτικών Βαλκανίων


• Κομβικό ρόλο στην ανάπτυξη των δυτικών Βαλκανίων μπορεί να παίξει η χώρα μας και η Ήπειρος ειδικότερα, τουλάχιστον όσον αφορά τους τομείς του τουρισμού, των αγωγών ενέργειας (φυσικό αέριο κ.λ.π.) και των συνδυαζόμενων μεταφορών. Ιδιαίτερα σε μερικά χρόνια από σήμερα, όταν ολοκληρωθεί ο λεγόμενος παρα – Αδριατικός άξονας των Βαλκανίων, ο οποίος θα ενώνει την Τεργέστη με την Καλαμάτα, διερχόμενος και από την δική μας περιοχή!
Βέβαια, για να εκμεταλλευθούμε τις ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά μας με τελικό σκοπό τα Γιάννενα να καταστούν ισχυρός πόλος ανάπτυξης στο νότο των δυτικών Βαλκανίων, βοηθώντας γενικότερα και την περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας μας, πρέπει να συμμετέχουμε σε πρωτοβουλίες και δράσεις που αφορούν τις προοπτικές αυτές, κάτι που μέχρι σήμερα δεν συμβαίνει.
Η Ένωση Ξενοδόχων
Τα παραπάνω υπογραμμίζει η Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων σε ανοιχτή επιστολή της προς τους Υπουργούς Οικονομίας, Πολιτισμού, Μακεδονίας – Θράκης, Εσωτερικών, Υποδομών, τους τοπικούς βουλευτές και προς εμπλεκόμενους φορείς της Περιφέρειας Ηπείρου. Αφορμή η πρόσφατη συνάντηση στο Βερολίνο η οποία ήταν αφιερωμένη στα δυτικά Βαλκάνια, χωρίς όμως τη συμμετοχή της χώρας μας, παρόλο που σε αυτήν αναλύθηκαν καίρια ζητήματα που αφορούν την ευρύτερη περιοχή!
Πιο αναλυτικά, η επιστολή της Ένωσης Ξενοδόχων, την οποία υπογράφει ο Πρόεδρός της Κώστας Βλάχος, αναφέρει ότι στο συγκεκριμένο συνέδριο συμμετείχαν οι επικεφαλείς κρατών και κυβερνήσεων έξι χωρών των Δυτικών Βαλκανίων (Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Σερβία, ΠΓΔΜ, Κόσσοβο και Αλβανία), της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Κροατίας και της Σλοβενίας, ενώ παρούσα ήταν και η ηγεσία της Κομισιόν. Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων και Ενέργειας της Γερμανίας και αντικαγκελάριος Σίγμα Κάμπριο υπογράμμισε τη σημασία της προοπτικής ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων, επισημαίνοντας ότι η Γερμανία την στηρίζει σθεναρά.
Σ’ αυτή τη συνάντηση, όπως υποστηρίζει η Ένωση, ο ρόλος της Ελλάδας υπήρξε υποβαθμισμένος, αφού δεν αναφέρεται καν ως χώρα που μπορεί να φιλοξενήσει μια από τις επόμενες συναντήσεις. Αντ’ αυτής, τα ετήσια συνέδρια που θα ακολουθήσουν προγραμματίζεται να γίνουν στην Αυστρία και τη Γαλλία.
Δημιουργούνται ευκαιρίες
Η Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων στην επιστολή της τονίζει με έμφαση ότι «η χώρα μας έχει την δυνατότητα να βοηθήσει στην ανάπτυξη των κρατών των δυτικών Βαλκανίων τουλάχιστον σε θέματα τουρισμού, ενέργειας και συνδυαζόμενων μεταφορών».
Όπως αναφέρεται, σημαντικό ρόλο θα παίξει η συνέχεια της Ιονίας οδού στα δυτικά, ο παρα - Αδριατικος άξονας, όπως ονομάζεται, ο οποίος, όταν ολοκληρωθεί, σε επτά χρόνια περίπου από σήμερα, θα ενώνει την Τεριέστη με την Καλαματα.
Με την ολοκλήρωση του δυτικού άξονα των Βαλκανίων και της Ιονίας Οδού και με την χρήση της ήδη έτοιμης Εγνατίας Οδού θα υπάρχει, σύμφωνα με τους ξενοδόχους, η δυνατότητα δημιουργίας συνδυαστικών τουριστικών πακέτων που θα αρχίζουν από τις δαλματικές ακτές και θα ολοκληρώνονται στο Ιόνιο και στο Αιγαίο πέλαγος, Clusters (δικτύων) κατά μήκος των προαναφερόμενων αξόνων σε σχέση με τα επισκέψιμα σημεία, τα εθνικά πάρκα, τις προστατευόμενες από την UNESCO θέσεις, τα Γάιο - πάρκα που είναι και αυτά προστατευόμενα, τους αρχαιολογικούς χώρους, την τοπική γαστρονομία, τα ξενοδοχεία κλπ. Θα δοθεί επίσης η ευκαιρία για την δημιουργία πολιτιστικών και περιβαλλοντικών διαδρομών αναγνωρισμένων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και διακρατικών, διαπεριφερειακών και διαδημοτικών σχέσεων με τις γείτονες ως προς εμάς χώρες των δυτικών Βαλκανίων.
Εφαρμογή για tablets
Προς αυτή την κατεύθυνση η Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων συνεργαζόμενη με την αντίστοιχη Ένωση της Χαλκιδικής, το Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, την ΓΓΕΤ, την Περιφέρεια Ηπείρου και άλλους φορείς, έδωσε τις σκέψεις της για την δημιουργία, καθ’ όλο το μήκος της Εγνατίας Οδού και στα Ιόνια νησιά, του σχεδιασμού προς υλοποίηση με την 5η προγραμματική περίοδο μιας εφαρμογής πλοήγησης για smart phones και tablets που θα ενημερώνει τους διερχόμενους τουρίστες για τα επισκέψιμα σημεία σε κάθε τόπο, τα τοπικά προϊόντα, τα καταλύματα κ.λ.π..
Συνάντηση στα Γιάννενα
H Ένωση καταλήγει ζητώντας την ευαισθητοποίηση των εμπλεκόμενων Υπουργών «σχετικά με τις μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης που θα προκύψουν για εμάς από τα δυτικά σύνορά μας μετά την ολοκλήρωση του δυτικού άξονα των Βαλκανίων», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, προτείνοντας να συμμετάσχουμε ως χώρα στην επόμενη συνάντηση για την ανάπτυξη των δυτικών Βαλκανίων που θα γίνει στην Αυστρία το 2015 και να προγραμματίσουμε να υπάρξει αντίστοιχη συνάντηση και στην Ελλάδα, στα Γιάννενα! Με τον τρόπο αυτό, όπως αναφέρεται, η πόλη μας θα αρχίσει να αποτελεί ένα ισχυρότατο πόλο ανάπτυξης στον νότο των δυτικών Βαλκανίων, βοηθώντας πραγματικά στην περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας μας.


http://www.proinoslogos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου