Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

ΕΛ.ΑΣ.: Ανθρωποκυνηγητό στα ορεινά για τους ιερόσυλους


ΕΛ.ΑΣ.: Ανθρωποκυνηγητό στα ορεινά για τους ιερόσυλους


Χωρίς τέλος μοιάζει να είναι ο εφιάλτης των κλεμμένων εικόνων και ιερών κειμηλίων απο την ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων, αφού τα κυκλώματα ή το κύκλωμα (μιας και εκφράζονται απόψεις ότι είναι ένα) χτυπά, όπως φαίνεται, σε στοχευμένα σημεία, αρπάζοντας Ιερά κειμήλια και εικόνες, ξεριζώνοντας έτσι σημαντικό μέρος από τη θρησκευτική ιστορία του τόπου.

Τα δυο τελευταία περιστατικά έγιναν τα ξημερώματα της Δευτέρας, στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Κόνιτσας, ενώ σήμερα το πρωί έγινε διευρυμένη αστυνομική επιχείρηση στην συνοριογραμμή με την Αλβανία, με την ΕΛ.ΑΣ., σύμφωνα με πληροφορίες, να έχει βάλει στο… μάτι Αλβανούς.

Παράλληλα σήμερα, έγινε συνάντηση μεταξύ του δημάρχου Κόνιτσας Ανδρέα Παπασπύρου και του Αστυνομικού Διευθυντή Ηπείρου Κώστα Τρομπούκη και Ιωαννίνων Ανδρέα Παπιγκιώτη. Μπορεί η συνάντηση να ήταν εθιμοτυπική, μολαταύτα έγινε επίκαιρη μετά τα νέα περιστατικά.
«Ανταλλάξαμε απόψεις πάνω σε σοβαρά θέματα της περιοχής. Η συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ. είναι άριστη. Ζητήσαμε να μην καταργηθεί καμία υπηρεσία και να υπάρξει αντίθετα ενίσχυση της αστυνόμευσης» σημείωσε στο ΒΗΜΑ 90,1 ο δήμαρχος της Κόνιτσας Ανδρέας Παπασπύρου, ο οποίος εκτίμησε πως «με κάποιον τρόπο τα κυκλώματα έχουν πληροφόρηση και δρουν».


Τα περιστατικά
Υπενθυμίζεται, ότι χθες το πρωί καταγγέλθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα Κόνιτσας, δύο κλοπές που έγιναν σε εκκλησίες στις περιοχές Μόλιστα και Γαναδιό Κόνιτσας.
Συγκεκριμένα, βραδινές ώρες προχθές στη Μόλιστα Ιωαννίνων, άγνωστοι δράστες διέρρηξαν παράθυρο του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου καθώς και πόρτα διπλανού κτιρίου που ανήκει στον εν λόγω Ναό και αφαίρεσαν από τον Ιερό Ναό ένα Ευαγγέλιο και άγνωστο χρηματικό ποσό από το παγκάρι, ενώ από το διπλανό κτίριο του ναού δεν αφαίρεσαν κάποιο αντικείμενο.
Επίσης, όπως καταγγέλθηκε, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα στο Γαναδιό Ιωαννίνων, άγνωστοι δράστες εισήλθαν στον Ιερό Ναό Αγίων Ταξιαρχών και αφαίρεσαν από τον επισκοπικό άμβωνα μία υφαντή προσωπογραφία που απεικονίζει τον Χριστό και άγνωστο χρηματικό ποσό από το παγκάρι. Προανάκριση ενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Κόνιτσας.
Ο Μητροπολίτης…
Σημειώνεται πως την αισιοδοξία του ότι οι διωκτικές αρχές θα ξετρυπώσουν τους δράστες εμφανίστηκε και ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων, ο οποίος το Σαββατοκύριακο, κατά τη διάρκεια δηλώσεών του, υπογράμμισε πως πρέπει "να διαφυλάξουμε και να καταγράψουμε την κληρονομιά μας, ώστε να μην δίνουμε και εμείς δικαιώματα σε αυτούς που πάντα θα σκέφτονται να κάνουν το κακό".
Υπενθυμίζεται, δε, πως πριν λίγες ημέρες ένας 43χρονος επιχειρηματίας, ο οποίος εμφανίζεται ως ο βασικός ύποπτος για υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας στο Νομό Ιωαννίνων, απολογήθηκε στον Ανακριτή και εν συνεχεία αφέθηκε ελεύθερος με χρηματική εγγύηση 3.000 ευρώ και την υποχρέωση της εμφάνισής του σε τακτά διαστήματα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του.
Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος», ο επιχειρηματίας από τα Τρίκαλα που δραστηριοποιείται στον τομέα του τουρισμού, κατονομάζεται από τον Ρίτσαρντ Τεμπλ, ιδιοκτήτη της ομώνυμης γκαλερί του Λονδίνου, ως προμηθευτής εικόνων που βρέθηκαν στην γκαλερί το 2011 και αποδείχτηκε ότι είχαν κλαπεί από την Ήπειρο.


http://www.vimanews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου