Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

«Πουλάνε» ένταση, πουλάνε «πράσινα» δάνεια, φέρνουν φoροκαταιγίδα




Βάζουν χέρι και στους μισθωτούς των 800 ευρώ - Για λίγους μήνες η προστασία των «κόκκινων» δανείων - Αυξάνεται ο φόρος των ενοικίων

Ο χρόνος πιέζει, ο Μάιος μας έφτασε (και «αν μας βρει χωρίς συμφωνία, καήκαμε» όπως με ένα στόμα έλεγαν οι κ.κ. Τσακαλώτος και Σταθάκης) αλλά οι ελπίδες πως «κλείνουμε ως την Τρίτη» διαψεύστηκαν. Αντιθέτως, επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες πως εκτός από την επικείμενη φοροκαταιγίδα, στο τραπέζι μπαίνει και η πώληση ακόμα και ενήμερων «πράσινων» δανείων, πέραν αυτών που έχουν ήδη «κοκκινίσει».

«Εργαζόμαστε πάνω σε μια ιδέα πως θα υπάρξει συμφωνία» έλεγε στην κοινή συνέντευξη τύπου των τριών υπουργών χθες, ο υπουργός Οικονομίας κύριος Γιώργος Σταθάκης, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναχωρεί για την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ με τρεις δεσμεύσεις, στις οποίες δεν συμφωνεί η Τρόικα:

·πρώτον ότι, ως υπουργός, ο κ. Τσακαλώτος δεν θα καταθέσει νόμο για αφορολόγητο κάτω των 9.100 ευρώ,

·δεύτερον ότι θα κατατεθούν στη Βουλή δύο νομοσχέδια χωρίς την έγκριση των θεσμών (φορολογικό με αφορολόγητο 9.091 ευρώ και νέο συνταξιοδοτικό) και

· τρίτον ότι δεν θα θιγεί το 90% των συνταξιούχων (ούτε το 80% των ελευθέρων επαγγελματιών) από τις αλλαγές στο ασφαλιστικό.

Οι εξαγγελίες όμως φαντάζουν προσχηματικές, γιατί αντί να αποκαλύψουν την έκταση των περικοπών και της φοροκαταιγίδας που θα σαρώσουν την κοινωνία αν εφαρμοστούν, εστιάστηκαν στην …αύξηση των συντάξεων (!) για τις οποίες μίλησε ο κύριος Κατρούγκαλος. Προφανής στόχος της κυβέρνησης είναι να καταγραφούν ως «μονομερής ενέργεια» και «αριστερή επιλογή», κάτι που θα την διευκολύνει στις πολιτικές κινήσεις της.



Πέραν του να εμφανιστεί πως «τρέχει» για συμφωνία και να «εκθέσει» τους δανειστές που φταίνε εκείνοι που διαφωνούν και μεταξύ τους για την καθυστέρηση, από την συνέντευξη Τύπου – «πυροτέχνημα» την οποία παραχώρησαν χθες οι τρεις κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνηση, κ.κ. Τσαλώτος, Κατρούγκαλος και Σταθάκης ανακύπτουν πολλά ζητήματα:

-αν τα νομοσχέδια αυτά θα φέρουν συμφωνία και δόση, στις διαπραγματεύσεις στις ΗΠΑ και μετά στο Eurogroup με τους θεσμούς. Ήδη στην Ουάσιγκτον αξιωματούχοι του ΔΝΤ μιλούν για «μονομερή ενέργεια» που, με βάση το Μνημόνιο του Αυγούστου, μπλοκάρουν τις εξελίξεις. Ο κ.Τσακαλώτος προβλέπει πλέον συμφωνία κοντά στο Πάσχα (αφού των Καθολικών πέρασε ήδη άκαρπο και ο στόχος διαρκώς μετατίθεται) πιθανώς σε έκτακτο Eurogroup την Μεγάλη Δευτέρα ή Τρίτη.

- αν τα δύο νομοσχέδια αυτά φέρνουν όντως εξοικονόμηση 1,8+1,8 δισ. όπως υποστηρίζει η ελληνική πλευρά, αλλά αμφισβητεί η Τρόικα. Το φορολογικό νομοσχέδιο σχεδιάστηκε μεν πάνω στο «ειδικό λογισμικό» του ΔΝΤ,αλλά προφανώς τα ποσά δεν βγαίνουν και για αυτό στα κείμενα που ετοίμαζαν Κομισιόν και ΔΝΤ δεν φαίνεται πουθενά αφορολόγητο 9.100 ευρώ (που ο κ.Τσακαλώτος έλεγε πως συμφώνησε με τους Ευρωπαίους) αλλά το 8.182 ευρώ της πρότασης ΔΝΤ.

- αν τα νομοσχέδια αυτά θα ψηφιστούν ή αν, όπως και τις άλλες φορές «μείνουν στο συρτάρι», όπως άλλα που είτε δεν έφτασαν ποτέ να ψηφιστούν (φορολογικό Βαρουφάκη, κίνητρα αποκάλυψης αδήλωτων καταθέσεων κλπ) είτε ψηφίστηκαν αλλά ακυρώθηκαν (δόσεις χρεών). Ο κύριος Τσακαλώτος προανήγγειλε ήδη ότι τα νομοσχέδια θα ψηφιστούν με κανονικές διαδικασίες. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει ΠΝΠ, αλλά θα γραφτούν μέσα στην εβδομάδα, θα ενημερωθεί η Τρόικα –παρότι διαφωνεί- και μετά θα μπουν σε δημόσια διαβούλευση (πιθανόν το σαββατοκύριακο), θα συζητηθούν σε επιτροπές και θα πάρουν ημερομηνία για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια, αν προλάβουν πριν κλείσει η Βουλή την Μεγάλη Εβδομάδα.

Αν ψηφιστούν και ισχύσουν όμως, όλα τα φορολογικά μέτρα πάντως, πλήττουν κυρίως τα θύματα της κρίσης, δηλαδή τους χαμηλόμισθους.

Για παράδειγμα, με την νέα κλίμακα φόρου εισοδήματος, μαζί με την έκτακτη εισφορά που προωθεί η κυβέρνηση:

Α. μισθωτοί-συνταξιούχοι:

- με εισόδημα 9.000 ευρώ δεν θα δουν διαφορά από φέτος
- με εισόδημα 10.000 ευρώ χάνουν 100 ευρώ
- με εισόδημα 15.000 ευρώ χάνουν 61 ευρώ
- με εισόδημα 17.000 ευρώ χάνουν 91 ευρώ
- με 20.000 χάνουν 136 ευρώ
- με 25.000 χάνουν 176 ευρώ
- με 50.000 χάνουν 576 ευρω
- με 100.000 χάνουν 3.851 ευρώ.

Προφανώς όσοι βγάζουν πάνω από 50.000 ευρώ το χρόνο είναι πια ελάχιστοι και δεν βγαίνουν από εκεί τα 1,8 δισ. ευρώ επιπλέον φόροι. Κερδισμένοι βγαίνουν βέβαια με τις αλλαγές όσοι βγάζουν από 30.000 – 40.000 το χρόνο (δηλ. από 2000 έως περίπου 3.500 το μήνα), που κερδίζουν περίπου 240 έως και 400 ευρώ σε σχέση με τον φόρο που ίσχυσε για τα εισοδήματα του 2015. Αλλά και εκείνοι θα χάσουν πολλά, από το πακέτο των αυξήσεων εμμέσων φόρων (βενζίνες, τσιγάρα κλπ), το οποίο επίκειται. Και αυτά παρόλο που την περασμένη εβδομάδα, κύκλοι του κυρίου Τσακαλώτου έλεγαν πως «το 99,8% των μισθωτών θα δουν ελάφρυνση ή ελάχιστη επιβάρυνση».


Β. ελεύθεροι επαγγελματίες:

- με εισόδημα 5.000 ευρώ κερδίζουν 200 ευρώ
- με εισόδημα 10.000 ευρώ κερδίζουν 240 ευρώ
- με εισόδημα 15.000 ευρώ κερδίζουν 689 ευρώ
- με εισόδημα 20.000 ευρώ κερδίζουν 739 ευρώ
- με εισόδημα 25.000 ευρώ κερδίζουν 574 ευρώ
- με εισόδημα 50.000 ευρώ χάνουν 3.526 ευρώ
- με εισόδημα 100.000 ευρώ χάνουν 8.851 ευρώ.

Ο κίνδυνος φυσικά εδώ είναι αν μαζικά οι ελεύθεροι επαγγελματίες «προσαρμόσουν» τα φορολογητέα κέρδη τους κάτω από τις 30.000 ευρώ, όπως έχουν το περιθώριο μέσω των δαπανών που επιλέγουν να κάνουν, οπότε το δημόσιο θα χάσει έσοδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου