Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

Διακόπηκε εκ νέου η διαπραγμάτευση, τί λένε Τσακαλώτος και Θεσμοί;




Μετά από μια διαπραγμάτευση που διήρκεσε 7 ώρες και τελείωσε στις 2 μετά τα μεσάνυχτα, οι κ.κ. Τσακαλώτος, Σταθάκης καιΚατρούγκαλος συμφώνησαν να διακοπούν οι συζητήσεις στην Αθήνα για μετά τις 18 .

Μετά τις 18 Απριλίου, λοιπόν, όταν θα επιστρέψουν οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών από την Εαρινή Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (15-17 Απριλίου) στην Αθήνα θα κλείσουν οι εκκρεμότητες σε ασφαλιστικό, «κόκκινα» δάνεια και δημοσιονομικά.

Κυβέρνηση και θεσμοί συμφώνησαν ότι τις τελευταίες δέκα μέρες σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στη διαπραγμάτευση, όπως δήλωσε ο κύριος Τσακαλώτος και αναμένεται να τονίσουν και οι θεσμοί σε σχετική ανακοίνωση. Πράγματι, τα κείμενα που ετοιμάσανε ΔΝΤ, Κομισιόν και ΕΚΤ είναι κατά τουλάχιστον 95% όλα συμφωνημένα, ακόμα και ο κατάλογος των φορολογικών μέτρων.

Στα πιο κρίσιμα ζητήματα όμως το χάσμα παρέμενε αγεφύρωτο:

- Το ΔΝΤ επιμένει στην πρόβλεψη ότι με τα μέτρα που λαμβάνονται, το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι το 2017 και 2018 στο 1,5% και δεν φτάνει ποτέ στο 3,5%, όπως εκτιμά η κυβέρνηση και κάνει δεκτό η «Ευρωπαϊκή Τρόικα».

- Στα φορολογικά, το ΔΝΤ επιμένει ότι για να βγουν τα νούμερα, χρειάζονται να μην υπάρχει αφορολόγητο πάνω από 8.182 ευρώ. Δεν καταγράφεται όμως αύξηση ΦΠΑ στην ΔΕΗ, ούτε δέχονται οι δανειστές τις αυξήσεις στα τσιγάρα.

- Στις συντάξεις, η κυβέρνηση δεν δέχεται να ξεκινήσουν οι περικοπές από τα 1.300 ευρώ, χωρίς τουλάχιστον να κάνουν κάποιες άλλες υποχωρήσεις οι δανειστές. Στο τραπέζι έχει μπει και πρόβλεψη για μεγαλύτερη και ταχύτερη μείωση του ΕΚΑΣ από το 2017 (πριν την πλήρη κατάργησή του το 2019).

- Στα κόκκινα» δάνεια, η κυβέρνηση φαίνεται να συζητά για κατάργηση της προστασίας (εξαίρεσης) των στεγαστιών δανείων μετά τον Δεκέμβριο του 2016, στο τελικό κείμενο συμφωνίας που έμεινε ανυπόγραφο στο τραπέζι προβλέπεται κατάργηση από το Δεκέμβριο φέτος κιόλας.

«Μετά από όλες αυτές τις συζητήσεις, αποφασίστηκε σήμερα ότι θα έχουμε μια παύση για να πάμε όλοι στην Ουάσιγκτον. Συμφωνούν τόσο οι τέσσερις θεσμοί όσο και η ελληνική κυβέρνηση ότι υπήρξε πρόοδος ώστε να συμφωνηθεί ένα αμοιβαία αποδεκτό πακέτο και να ολοκληρωθεί η συμφωνία. Άρα θα επιστρέψουν αμέσως μετά την Ουάσιγκτον, δηλαδή τη Δευτέρα, για να επιτευχθεί η συμφωνία μέχρι το Eurogroup στις 22 Απριλίου», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

rizopoulospost.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου