Χωρίς ευκρινές αποτέλεσμα έληξε η πρώτη συνάντηση Τσακαλώτου-κουαρτέτου που έγινε υπό την σκιά των αποκαλύψεων των WikiLeaks για τον διάλογο Βελκουλέσκου-Τόμσεν.
Η συνάντηση με τους θεσμούς διήρκεσε λιγότερο από μιάμιση ώρα και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος βγήκε εμφανώς «παγωμένος» λίγο πριν τις 18:00 από το ξενοδοχείο Χίλτον.
Σύμφωνα με δύο αξιωματούχους που μετείχαν στη συνάντηση δεν συζητήθηκε το επίμαχο θέμα των διαρροών: «Δεν αναφέρθηκε καν η λέξη » είπαν.
Σε δηλώσεις του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ότι δεν υπήρξε καμία αναφορά στις διαρροές του Wikileaks. Όπως τόνισε, «είχαμε μια εισαγωγική συνάντηση με τους θεσμούς, βάλαμε το χρονοδιάγραμμα για την πρώτη εβδομάδα, έως την άλλη Δευτέρα, αλλά και τον οδικό χάρτη μέχρι το Eurogroup της 22ας Απριλίου».
Την Τρίτη, επί τάπητος αναμένεται να τεθεί, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων πιθανότατα, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, με νέους άμεσους και έμμεσους φόρους, ύψους 1,8-2 δισ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθεί ο στόχος που προβλέπεται στο τρίτο Μνημόνιο και να καλυφθεί και η υστέρηση εσόδων που προβλέπει το ΔΝΤ.
Ο ίδιος ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι δεν γνωρίζει αν θα υπάρξει αύριο και συνάντηση με τους επικεφαλής των θεσμών, ενώ δεν θέλησε να απαντήσει στο ερώτημα αν είναι προβληματισμένος που οι Ευρωπαίοι συντάσσονται με το ΔΝΤ.
Από το κεντρικό ξενοδοχείο όπου γίνονται οι συζητήσεις απουσίαζε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος βρίσκεται στο Βερολίνο για συνέδριο που συνδιοργανώνουν το ελληνικό και γερμανικό υπουργείο Οικονομίας.
Μάλιστα, κυβερνητικές πηγές δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να υπάρξουν και συναντήσεις του Έλληνα υπουργού στη γερμανική πρωτεύουσα, μετά τις διαρροές και την τροπή που έχει πάρει η συζήτηση για το ελληνικό χρέος
Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι «στην πραγματικότητα, οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν την Τετάρτη», όχι επειδή δεν θα έχει επιστρέψει πριν την Τρίτη το βράδυ στην Αθήνα ο κ. Σταθάκης, αλλά εννοώντας ότι για τότε προγραμματίζεται να μπουν στη διαπραγμάτευση τα «καυτά» θέματα της αξιολόγησης.
Το βασικό ζητούμενο, πάντως, στη διαπραγμάτευση που ακολουθεί, είναι εάν πλέον υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ των διαπραγματευτών για τους σκοπούς και τις τακτικές τους. Στη φάση αυτή, φαίνεται εξ αρχής πως κάποιοι (και στο στρατόπεδο των Ευρωπαίων δανειστών ακόμα) επιθυμούν να «κάψουν» τον Πολ Τόμσεν και να θέσουν «εκτός μάχης» το ΔΝΤ.
Η συνάντηση, σημειωτέον, διεξήχθη υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, με 15 κλούβες έξω και γύρω από το ξενοδοχείο «Χίλτον», όπου λαμβάνουν χώρα οι διαπραγματεύσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου