Με μεγάλη προσοχή παρακολουθούν στην Ουάσιγκτον την έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης στην Αθήνα και παροτρύνουν όλα τα μέρη για γρήγορη ολοκλήρωση της, ώστε να καταστεί εφικτή η έναρξη της συζήτησης για το χρέος εντός του χρονοδιαγράμματος που είχε τεθεί στο Eurogroup του Μαϊου. Δηλαδή πριν από το τέλος του έτους.
Και αυτό διότι, σε αντίθετη περίπτωση, μεταφέρονται προς τα πίσωόλα τα χρονικά ορόσημα καθιστώντας ενδεχομένως ανέφικτη την συμμετοχή του ΔΝΤ μέσω ενός προγράμματος που θα έχει την ίδια ημερομηνία λήξης με το πρόγραμμα του ESM, δηλαδή το καλοκαίρι του 2018. Κανείς δεν θέλει να σκεφτεί οτι η Ελλάδα θα μπορουσε να πάει και σε ένα τέταρτο μνημόνιο, αν και είναι πλέον πολύ πιθανό και συνάμα καταστροφικό.
Σε αυτό το πλαίσιο, άσκησης πιέσεων και εκβιασμών, εντάσσεται και η αναμενόμενη άφιξη του Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα στην Αθήνα, στις 15 Νοεμβρίου. Ενα ταξίδι το οποίο μπορεί να μην έχει την ουσία που θα είχε αν γινόταν σε άλλη στιγμή της προεδρικής θητείας, δεν παύει όμως να έχει έναν έντονο συμβολισμό. Ιδιαιτέρως στην παρούσα φάση όπου το θέμα του χρέους παραμένει εκκρεμές, λόγω της μόνιμης ευρωπαϊκής αναβλητικότητας.
Η επικρατούσα άποψη στην Ουάσιγκτον είναι οτι μόνο με την ταχύτατη εφαρμογή όσων μεταρρυθμίσεων έχουν απομείνει μπορεί να αρχίσει «σοβαρή συζήτηση για την μείωση του χρέους από τους ευρωπαίους». Η άποψη αυτή εκφράστηκε εκ νέου από το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών δια στόματος του Υφυπουργού Νέιθαν Σιτς, ο οποίος ερωτηθείς σχετικά είπε οτι «μόνο έτσι θα μπορέσει να ανοίξει και ο δρόμος για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, το οποίο έχει την ικανότητα να συνεισφέρει αποτελεσματικά στις συζητήσεις διευθέτησης του χρέους».
Σύμφωνα με πληροφορίες το Αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών, θεωρεί οτι για να μπορέσει το ελληνικό πρόγραμμα να πετύχει αλλά και για να τηρηθούν και οι αναγκαίες ισορροπίες εντός της Ευρώπης, απαιτείται τόσο η παρουσία όσο και η τεχνογνωσία του Ταμείου. Δεν επιθυμούν μάλιστα σε καμία περίπτωση να δουν τις πολιτικές εξελίξεις σε μια σειρά ευρωπαϊκών πρωτευουσών να γίνονται εμπόδιο, στην διευθέτηση του ελληνικού χρέους.
Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Θα ακούσει τους “συμμάχους” του Αμερικανούς και θα ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις ή θα συνεχίσει να ενδιαφέρεται μόνο για το 4% του ΣΥΡΙΖΑ; Πιθανότατα το δεύτερο θα πράξει…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου