Διευκρινίσεις σε απάντηση δημοσιευμάτων μερίδας του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, με αφορμή και πρόσφατο δελτίο τύπου της ΠΟΕΔΗΝ περί «ελλείψεων ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού στα Νοσοκομεία που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των νοσηλευομένων», δίνει η Διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου με στόχο την ενημέρωση των πολιτών.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση που υπογράφει ο Διοικητής Φώτης Βάββας:
– Στη ΜΕΘ (14 κλίνες) και τη ΜΕΠΚ/Μονάδα Εμφραγμάτων (10 κλίνες) του Νοσοκομείου, «έχουν αντικατασταθεί και αποσυρθεί από το 2006 (εδώ και 10 χρόνa
Σήμερα, από τους συνολικά 26 λειτουργικούς αναπνευστήρες της ΜΕΘ και της ΜΕΠΚ/Μονάδας Εμφραγμάτων, οι 20 είναι τεχνολογίας μεταγενέστερης του 2002, ενώ οι υπόλοιποι 6 έχουν αγοραστεί στο διάστημα 1998-2001.
Ο μέσος όρος ηλικίας όλων των αναπνευστήρων του Νοσοκομείου προσεγγίζει τα 10 έτη, ενώ κατά τη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας και παρά την οικονομική δυσπραγία, το ΠΓΝΙ προμηθεύτηκε 5 καινούργιους αναπνευστήρες και μόλις τον τελευταίο μήνα ολοκληρώθηκε η προμήθεια 2 επιπλέον καινούργιων αναπνευστήρων για τη Νεογνολογική Κλινική.
Για την πλήρη επάρκεια και σε εφεδρικούς αναπνευστήρες έχει προγραμματιστεί η αγορά ακόμα 2 μηχανημάτων εντός του τρέχοντος έτους.
Τεχνικά προβλήματα υπάρχουν αλλά αντιμετωπίζονται επαρκώς από τους Τεχνικούς του Νοσοκομείου και εξωτερικά συνεργεία.
Σε μεμονωμένες περιπτώσεις υπήρξαν καθυστερήσεις στην αποκατάσταση βλαβών εξαιτίας της αδυναμίας κάποιων εταιρειών – αντιπροσώπων των μηχανημάτων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Όσον αφορά στα μόνιτορ με κεντρικό σταθμό παρακολούθησης, όντως εντοπίζονται προβλήματα λόγω παλαιότητας, τα οποία όμως προβλέπεται να εξαλειφθούν οριστικά με την επέκταση-μεταφορά της ΜΕΠΚ στη νέα πτέρυγα του Νοσοκομείου, όπου 8 κλίνες θα υποστηρίζονται με υπερσύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό καρδιολογικής παρακολούθησης και αναπνευστήρες».
Προστίθεται ακόμα:
«Οι 9 χειρουργικές τράπεζες των συνολικά 16 χειρουργικών αιθουσών του Νοσοκομείου που ανήκαν στον αρχικό του εξοπλισμό έχουν αντικατασταθεί σταδιακά.
Κατά τη διάρκεια του 2016 ολοκληρώθηκαν οι πιο πρόσφατες αντικαταστάσεις τριών (3) χειρουργικών τραπεζών στις χειρουργικές αίθουσες Ουρολογικής, Γενικής Χειρουργικής και Καισαρικών στο Μαιευτήριο.
Τεχνικά προβλήματα είναι αναμενόμενα και παρατηρούνται ακόμα και σε καινούργια μηχανήματα. Σε κάθε περίπτωση επιλύονται με επιτόπια παρέμβαση τεχνικού του Νοσοκομείου.
– Τα δύο (2) τροχήλατα ακτινοσκοπικά μηχανήματα είναι σύγχρονης τεχνολογίας (2005 και 2007). Συντηρούνται καλά και παρουσιάζουν υψηλό χρόνο διαθεσιμότητας, χωρίς ιδιαίτερα τεχνικά προβλήματα. Συνολικά, από τα τρία (3) τροχήλατα ακτινοσκοπικά μηχανήματα του αρχικού εξοπλισμού του Νοσοκομείου έχουν ανανεωθεί τα δύο (2), ενώ επίκειται εντός του επόμενου εξαμήνου η προμήθεια ενός (1) ακόμα μέσω του ΠΠΥΥ του Νοσοκομείου.
– Για τις 11 βασικές και 5 δευτερεύουσες (προναρκώσεις, σηπτικό, κυστεοσκοπήσεις και καισαρικές) χειρουργικές αίθουσες του Νοσοκομείου υπάρχει σε χρήση ένα αναισθησιολογικό μηχάνημα ανά αίθουσα (12 συνολικά) και σε εφεδρεία 7 αναισθησιολογικά μηχανήματα, ήτοι συνολικά 19 μηχανήματα.
Από αυτά, τα 6 πιο πρόσφατα είναι τεχνολογίας του 2009, τα 3 παλαιότερα μηχανήματα είναι του 1999 και όλα τα υπόλοιπα είναι τεχνολογίας μεταξύ των ετών 2000 και 2008.
Δεν παρουσιάζεται καμία σοβαρή καθυστέρηση στην επισκευή τους, παρά μόνο σε μεμονωμένες περιπτώσεις αδυναμίας των αντιπροσώπων εταιρειών να ανταποκριθούν σε διαδικασίες άμεσης προμήθειας ανταλλακτικών».
«Ο Αξονικός Τομογράφος του Νοσοκομείου είναι νέας γενιάς 16 τομών ανά περιστροφή. Εγκαταστάθηκε το έτος 2003, συντηρείται αδιαλείπτως τόσο από τους αρμόδιους μηχανικούς του Νοσοκομείου όσο και από την αντιπρόσωπο εταιρεία και παρουσιάζει ποσοστό χρόνου διαθεσιμότητας-καλής λειτουργίας (up-time) που προσεγγίζει το 99%.
Αυτό αποδεικνύεται και από τα στατιστικά στοιχεία που δείχνουν ότι τα τελευταία δυο χρόνια (730 ημέρες), ο χρόνος εκτός λειτουργίας του Αξονικού Τομογράφου για βλάβες εκτός ακτινολογικής λυχνίας ήταν μόλις 7 ημέρες.
Πάντως, ακόμα και τις ημέρες που βρίσκεται εκτός λειτουργίας ο βασικός Αξονικός Τομογράφος, το Νοσοκομείο εξυπηρετείται για τα έκτακτα περιστατικά από τον δεύτερο Αξονικό Τομογράφο του Τμήματος Ακτινοθεραπείας, με αποτέλεσμα να μη μένει ούτε ένα περιστατικό αδιάγνωστο» σημειώνει η διοίκηση και προσθέτει:
«Στη ΜΤΝ του Νοσοκομείου λειτουργούν οχτώ (8) μηχανήματα αιμοκάθαρσης τεχνολογίας 2003, ενώ υπάρχει και ένα (1) εφεδρικό τεχνολογίας 2000. Τα μηχανήματα παρά την ένταση χρήσης και την ισχυρή καταπόνηση, συντηρούνται ικανοποιητικά και είναι σε γενικές γραμμές πλήρως λειτουργικά.
Στον προγραμματισμό προμήθειας ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού έτους 2017 υπάρχει η πρόβλεψη αγοράς δυο (2) νέων μηχανημάτων αιμοκάθαρσης μέσω του ΠΠΥΥ του Νοσοκομείου.
Αναφορικά με τη στελέχωση της ΜΤΝ, αξίζει να αναφερθεί ότι Μονάδα υπάγεται στη Νεφρολογική Κλινική του Νοσοκομείου, η οποία αποτελεί την καλύτερα επανδρωμένη Ν/Φ Κλινική σε επίπεδο Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού στη Δυτική Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, στη Νεφρολογική Κλινική εργάζονται 6 Ειδικευμένοι Ιατροί (1 Μέλος ΔΕΠ και 5 Ιατροί ΕΣΥ) με πολύχρονη εμπειρία και 4 Ειδικευόμενοι Ιατροί, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι και για τους ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκαθάρσεις στη ΜΤΝ.
Επιπλέον, η αντιστοιχία Νοσηλευτών – Αιμοκαθαιρόμενων ασθενών στη ΜΤΝ είναι 1 νοσηλευτής/τρια ανά 2-3 ασθενείς, αντιστοιχία η οποία εμπίπτει στα διεθνή στάνταρ».
ele.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου