Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016

Να τελειώνει η κυβέρνηση με τον παράνομο τζόγο πριν να είναι αργά





Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, ανακοίνωνε ότι θα ανακοινωθούν οι διατάξεις που θα διέπουν το καθεστώς της αδειοδότησης των εταιρειών ιντερνετικού στοιχήματος.

Στις αρχές του προηγούμενου μήνα ο Τρύφων Αλεξιάδης είχε πει ότι βούληση της κυβέρνησης είναι να επιβάλλει την τάξη και σε αυτό το πεδίο της οικονομικής ζωής και να συγκρουστεί, ώστε να προωθηθεί επιτέλους ένα οριστικό καθεστώς. «Έχουμε πλέον τη τεχνογνωσία για να προχωρήσουμε στις αδειοδοτήσεις, να θέσουμε ένα τέλος στην ανομία και να εφαρμόσουμε την νομιμότητα» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και ενημέρωσε ότι το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας του νομοσχεδίου, έχουν ήδη καταρτιστεί οι διατάξεις και επίκειται η δημοσιοποίηση του τελικού πλαισίου, ώστε να λάβει τέλος το μεταβατικό καθεστώς.

«Πολιτική βούληση της κυβέρνησης είναι να μπει τέλος στην ανομία και σε ένα μήνα το πολύ θα δημοσιοποιηθούν οι διατάξεις ώστε να πάμε σε ένα οριστικό καθεστώς» είχε πει ο Τρύφων Αλεξιάδης.

Αυτή τη στιγμή λειτουργούν 250 διαδικτυακοί τόποι στοιχηματισμού, έχοντας τζίρο περισσότερα από 4 δισ. ευρώ ετησίως, όπως μάλιστα προκύπτει από την δήλωση των ίδιων των εταιρειών. Μέσω ενός ειδικού μεταβατικού καθεστώτος οι εταιρείες αυτές φορολογούνται με βάση όσα οι ίδιες δηλώνουν. Αυτό από μόνο του είναι σκανδαλώδες. Δηλώνουν ότι θέλουν. Εξάλλου οι περισσότεροι δεν έχουν την έδρα τους στην Ελλάδα. Το παζλ του σκανδάλου συμπληρώνει ανεξάρτητα η υπόθεση με τις 50 περίπου αμαρτωλές εταιρείες, οι οποίες λειτουργούν με 24 προσωρινές άδειες και οι οποίες μέχρι σήμερα δεν ελέγχονταν από την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων, ενώ φορολογούνται, κατά δήλωσή τους, στη ΔΟΥ που υπάγονται. Αντικειμενικός σκοπός αυτών των εταιρειών σήμερα είναι να λάβουν τελικές άδειες.

Σύμφωνα με όσα είναι γνωστά, κάποιες από αυτές τις εταιρίες έχουν την έδρα τους στο εξωτερικό, ενώ όπως λέγεται κινούνται σε "γκρίζες περιοχές" σε σχέση με τη νομιμότητα.

Οι 24 προσωρινές άδειες, χορηγήθηκαν στις εταιρείες αυτές το 2011 για τη ρύθμιση φορολογικών θεμάτων, καθώς, δεδομένης της ανύπαρκτης νομιμοποίησης τους, δεν απέδιδαν κανένα φόρο στο κράτος. Ο τότε υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος είχε αναγκαστεί να εκδώσει τις προσωρινές άδειες προκειμένου το ελληνικό δημόσιο να μπορέσει να εισπράξει όσα γινόταν περισσότερα χρήματα από τους φόρους. Ωστόσο εκείνο το οποίο πρέπει να σημειωθεί, είναι ότι από τότε μέχρι σήμερα οι φόροι που έχουν καταβληθεί στο ελληνικό δημόσιο είναι ελάχιστοι.

Οι 24 προσωρινές άδειες, ουδέποτε, χορηγήθηκαν ως άδειες λειτουργίας τους το έτος 2011, παρά μόνο ως μία ρύθμιση φορολογικών εσόδων.

Τις προάλλες λοιπόν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, ανέφερε ότι ορισμένες από τις εταιρείες αυτές δηλώνουν πολύ μικρό τζίρο ή πολύ μικρά κέρδη. «Το προκλητικό είναι τι φόρο πληρώνουν οι επιχειρήσεις που έχουν έναν τεράστιο τζίρο τον οποίο υποπτευόμαστε, αλλά δεν μπορούμε να ελέγξουμε» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης που παρείχε στη βουλή ο Τρύφων Αλεξιάδης για την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο, είπε ότι 24 εταιρείες ιντερνετικού στοιχήματος ελέγχονται ήδη από την γενική γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και έχει ήδη ξεκινήσει έλεγχος από άλλες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, αλλά και την οικονομική αστυνομία, ο οποίος απέδωσε σημαντικά αποτελέσματα κατά την περίοδο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου.

Την ίδια στιγμή μαθαίνουμε ότι ο νέος επικεφαλής της Επιτροπής Ελέγχου και Εποπτείας Παιγνίων, Ευάγγελος Καραγρηγορίου, κάνει πολύ καλά τη δουλειά του, αλλά πρέπει να βοηθηθεί περισσότερο και κυρίως... να μην μπαίνουν εμπόδια από διαφόρους κύκλους οι οποίοι πιθανότατα για πολιτικούς ή μικροπολιτικούς λόγους θέλουν να υπονομεύσουν την πορεία της συγκέντρωσης εσόδων. Το θέμα των εσόδων είναι εξάλλου κομβικό για την αξιολόγηση.

Θυμίζουμε ότι τη νομοθετική πρωτοβουλία για την καταπολέμηση του παράνομου τζόγου είχε προαναγγείλει τον περασμένο Γενάρη ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο υπουργός Οικονομικών είχε δηλώσει ότι «Δεν υπάρχει προστασία των παικτών, συχνά εμφανίζονται φαινόμενα εκβιασμών ή κλοπές ενώ δεν υπάρχει έλεγχος στα κεφάλαια που διακινούνται»

Υπενθυμίζουμε ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε αναφέρει ότι στις προτεραιότητες του υπουργείου βρίσκεται και το θέμα της διαιτησίας, στην οποία έχει προσφύγει ο ΟΠΑΠ κατά του ελληνικού δημοσίου, μετά την αναστολή διενέργειας των VLTs («φρουτάκια»). Πρόκειται για μία υπόθεση, η έκταση των συνεπειών της οποίας για το ελληνικό δημόσιο, αποτελεί έναν επικίνδυνο άγνωστο "Χ".

Σε κάθε περίπτωση ο παράνομος τζόγος πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα από την ελληνική κυβέρνηση. Πρόκειται για μία διαδικασία που εντάσσεται στον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής. Ο ίδιος ο κ. Καραγρηγορίου είχε δηλώσει πριν από μερικούς μήνες ότι το διαδικτυακό στοίχημα αποτελεί μία «γκρίζα ζώνη» και μία «Λερναία Ύδρα». «Μπορεί σε μια μέρα, να κλείσει μια εταιρία και την επόμενη μέρα, η ίδια εταιρία με άλλο όνομα να ξαναλειτουργήσει» έφερε ως παράδειγμα.

Η κυβέρνηση πρέπει να τελειώνει με τον παράνομο τζόγο. Να κοιτάξει από που μπορεί να έχει έσοδα και να βρει τρόπους να φορολογήσει εκείνους που λειτουργούν με Offshore εταιρείες. Κάποιοι από αυτούς ήταν και στα panama papers. Και επειδή ήδη διακινούνται τα περί διενέργειας διαγωνισμού για άδειες στο πεδίο του διαδικτυακού τζόγου, ώστε να εξασφαλιστούν έσοδα στο μέλλον, στην κυβέρνηση πρέπει να είναι ακόμη πιο προσεκτικοί όταν κάποιοι από εκείνους που περιμένουν την αδειοδότηση - και έχουν προσωρινές άδειες - δεν έχουν πληρώσει δεκάρα τσακιστή στο ελληνικό δημόσιο.

Λέγεται στην αγορά, ότι εν όψει της νομοθετικής πρωτοβουλίας διεξάγεται power game συμφερόντων. Όλοι γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση επικεντρώνει στο θέμα των εσόδων. Όλοι γνωρίζουν πόσο κρίσιμο είναι αυτό. Ναι, η κυβέρνηση θέλει να κλείσει το θέμα με τις διαδικτυακές άδειες, αλλά το ζητούμενο είναι πως θα το κλείσει. Και δεν πρέπει να το κλείσει επιτρέποντας στους φοροδιαφεύγοντες μεγαλοκαρχαρίες να εισβάλλουν στην αγορά με τον μανδύα των φορολογικά "ξεπλυμένων" και "νομιμοφρόνων". Οι πιέσεις είναι πολλές, αλλά στην κυβέρνηση πρέπει να σκεφτούν πως θα βγει ωφελημένο το Δημόσιο. Και κυρίως αν οι πάροχοι του διαδικτυακού τζόγου θα κινούνται ή όχι στα γνωστά γκρίζα νερά των οφσόρ και του μαύρου χρήματος, σε μία συγκυρία που ο παράνομος τζόγος είναι διεθνής μάστιγα. Κυρίως πρέπει στο οικονομικό επιτελείο και στα γραφεία των αρμοδίων να σκεφτούν από που θα έχουν εξασφαλισμένα έσοδα. Να το πούμε απλά, λαϊκά και τζογαδόρικα: "Ποια είναι τα σιγουράκια". Αλλιώς μπορεί να χρειαστεί στο μέλλον να ζητηθούν περικοπές σε συντάξεις...

Η κυβέρνηση πρέπει να διαχωρίσει τα παίγνια που διατίθενται αυθαίρετα χωρίς καμία άδεια - παιχνίδια τύπου καζίνο - για τα οποία πρέπει άμεσα να κινηθεί διαδικασία αδειοδότησης, ώστε να παρέχονται νόμιμα και υπεύθυνα και να αποδίδονται οι φόροι στο ελληνικό δημόσιο και να τα διαχωρίσει από εκείνα που το αποκλειστικό δικαίωμα παροχής ανήκει στον ΟΠΑΠ. Τέλος θα πρέπει να βρεθεί άμεσα τρόπος ώστε να "πέσει μαύρο" σε όσες εταιρείες δεν τηρούν καμία από τις προϋποθέσεις που επιβάλλεται να τηρούνται στο διαδίκτυο.

Σε επόμενο ρεπορτάζ θα ασχοληθούμε διεξοδικά με τον παράνομο επίγειο τζόγο, ο οποίος λειτουργεί με το νόμο της ζούγκλας, σε γκρίζες και σκοτεινές ζώνες, με κινδύνους και ολέθριες συνέπειες για τους παίκτες και στον οποίο διακινούνται ποσά ανάλογα με αυτά που διακινούνται στο διαδικτυακό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου