Σοβαρή εμπλοκή στη διαπραγμάτευση: Ο Τρ. Αλεξιάδης είχε προαναγγείλει συμφωνία, αλλά δεν πήγε καν στο ραντεβού με τους δανειστές. Φημολογείται ότι θα... αναδομηθεί
Η πρώτη σοβαρή εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, για ένα θέμα υψηλής πολιτικής ευαισθησίας που «αγγίζει» μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων και επαγγελματιών, σημειώθηκε κατά τη συζήτηση του σχεδίου Αλεξιάδη για καθιέρωση ακατάσχετου επαγγελματικού τραπεζικού λογαριασμού, παράλληλα με την καθιέρωση της υποχρεωτικής εγκατάστασης συστημάτων POS στις επιχειρήσεις.
Του Νώντα Χαλδούπη
Το σχέδιο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών προέβλεπε ότι ο λογαριασμός στον οποίο θα κατέληγαν οι εισπράξεις μέσω καρτών θα προστατευόταν από κατασχέσεις για παλαιά χρέη σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, υπό τον όρο ότι η επιχείρηση θα έδινε πάγια εντολή στην τράπεζα για την εξόφληση από αυτό το λογαριασμό των τρεχουσών υποχρεώσεων για φόρους και εισφορές, καθώς και για την εξόφληση άλλων βασικών υποχρεώσεων.
Από τον περασμένο μήνα, ο κ. Αλεξιάδης είχε προαναγγείλει συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών για αυτό το κρίσιμο θέμα για μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων, τονίζοντας ότι απέμενε να διευθετηθούν με τους θεσμούς «μόνο κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες ή επιμέρους θέματα».
Όμως, οι πληροφορίες από την πρώτη συζήτηση του θέματος με τους δανειστές αναφέρουν ότι αυτοίαπορρίπτουν κάθε σκέψη για καθιέρωση ακατάσχετου λογαριασμού, θεωρώντας ότι αποτελεί άλλη μια χαριστική ρύθμιση, που τελικά θα οδηγήσει σε νέα χαλάρωση της κουλτούρας πληρωμών και σε μείωση της εισπραξιμότητας των φόρων.
Κατά την άποψη των δανειστών, το νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές πληρωμές, που θα καθιερώσει τηνυποχρεωτική εγκατάσταση POS, πρέπει να προχωρήσει χωρίς να εισαχθούν περιορισμοί στις κατασχέσεις, αφού όσες επιχειρήσεις έχουν χρέη αλλά είναι βιώσιμες μπορούν να τα ρυθμίσουν στις εφορίες και στα ταμεία με βάση τις μόνιμες σχετικές ρυθμίσεις, ενώ όσες αντιμετωπίζουν σοβαρότερο πρόβλημα, αλλά είναι βιώσιμες, θα μπορούν να εντάσσονται στο νέο πλαίσιο του υπ. Ανάπτυξης για την εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών σε τράπεζες, εφορίες, ταμεία και ιδιώτες προμηθευτές.
Ειδικά για αυτή την προτεινόμενη από την κυβέρνηση ρύθμιση, οι δανειστές τονίζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι πρέπει να αποφευχθεί ο κίνδυνος να διαγράψουν χρέη προς το Δημόσιο «μπαταχτσήδες»επιχειρηματίες. Ειδικότερα, οι δανειστές ζητούν να τεθεί ως προϋπόθεση για υπαγωγή στη ρύθμιση να αφορά το μεγαλύτερο μέρος των χρεών της επιχείρησης (πάνω από 50%) οφειλές σε τράπεζες. Έτσι, θα αποφευχθεί το ενδεχόμενο επιχειρηματίες με μεγάλα χρέη σε εφορίες και ταμεία, που ταυτόχρονα έχουν κάποια μικρότερη οφειλή σε τράπεζες, να αξιοποιήσουν καταχρηστικά τη νέα ρύθμιση για να αναδιαρθρώσουν με πολύ ευνοϊκό τρόπο, υποχρεώσεις για φόρους και εισφορές.
Η γενική κατεύθυνση που δίνεται από τους θεσμούς είναι άκρως δυσάρεστη, πολιτικά, για την κυβέρνηση, καθώς ζητείται να ενεργοποιηθούν χωρίς περιορισμούς οι μηχανισμοί αναγκαστικής είσπραξης του υπουργείου Οικονομικών και των ασφαλιστικών ταμείων, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα κλείσουν μαζικά επιχειρήσεις που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.
«Κόκκινη κάρτα» στον Αλεξιάδη;
Η απόρριψη του σχεδίου Αλεξιάδη έχει, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, και σοβαρές πολιτικές προεκτάσεις. Δεν θεωρείται τυχαίο ότι, μετά τον Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος συνεχίζει να δηλώνει ότι διαφωνεί με την πώληση του 17% της ΔΕΗ, και ο κ. Αλεξιάδης είχε αναγγελθεί από το υπ. Οικονομικών ότι θα συμμετείχε στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών για τα θέματα της αρμοδιότητάς του, αλλά τελικά έχασε το ραντεβού στο γνωστό αθηναϊκό ξενοδοχείο.
Η κυβέρνηση εκπροσωπήθηκε σε αυτή τη διαπραγμάτευση από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και το γ.γ. Δημοσίων Εσόδων, Γ. Πιτσιλή, ενώ ο κ. Αλεξιάδης, που ήταν και ιθύνων νους στη σύνταξη του νομοσχεδίου για τις ηλεκτρονικές πληρωμές, παραδόξως δεν έδωσε το «παρών» για να το υπερασπισθεί μπροστά στους εκπροσώπους των δανειστών. Μετά τις εξελίξεις αυτές, φούντωσε η φημολογία, σύμφωνα με την οποία ο κ. Αλεξιάδης θα είναι ένας από τους υπουργούς που θα θυσιασθούν, για να... φυσήσει ούριος άνεμος στη δεύτερη αξιολόγηση...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου