Ένας ακόμη χειμώνας από τις πλημμύρες του 2010 και τα πλημμυρικά φαινόμενα που επαναλήφθηκαν με μικρότερη φυσικά ένταση τον Φεβρουάριο του 2015 στην Εγνατία οδό, στο ύψος της Πεδινής, είναι προ των πυλών, ωστόσο ακόμη αναζητείται η υλοποίηση μιας συνολικής μελέτης για την αντιπλημμυρική θωράκιση του λεκανοπεδίου.
Το θέμα επανήλθε στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου της Πολιτικής Προστασίας τη Δευτέρα, με τον πρόεδρο του τμήματος Ηπείρου του ΤΕΕ να υπενθυμίζει τις προτάσεις που έχει αποστείλει από τον περασμένο Μάρτιο προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ενώ ζητήθηκαν και οι υδραυλικές μελέτες της περιοχής από την Εγνατία Οδός Α.Ε, καθώς είναι γνωστό πως ένα τόσο μεγάλο έργο έχει επιπτώσεις στην συμπεριφορά του αποστραγγιστικού δικτύου.
Επίκεντρο στις προτάσεις του ΤΕΕ, μετά και την αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης των αποστραγγιστικών τάφρων από ομάδα εργασίας, είναι η ορθή και αποτελεσματική συντήρηση των τάφρων και o καθαρισμός των καταβοθρών.
Η συντήρηση του αποστραγγιστικού συστήματος, σύμφωνα με τον κ. Παπαβρανούση, δεν αφορά απλώς τον καθαρισμό, αλλά κυρίως την επαναφορά των αυλάκων και αντίστοιχων έργων στα χαρακτηριστικά με τα οποία είχαν αρχικά κατασκευαστεί και μελετηθεί, σε ό,τι αφορά, για παράδειγμα, τις κλίσεις και τις διατομές.
«Δύο είναι τα βασικά θέματα. Το ένα είναι η διευκόλυνση των νερών να βρίσκουν διέξοδο και το δεύτερο να μην επιβαρύνονται οι καταβόθρες με νερά που θα μπορούσαν να οδηγηθούν κατευθείαν στην λίμνη», σημείωσε ο κ. Παπαβρανούσης μιλώντας στον «Η.Α.».
ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΓΙΑ ΕΡΓΑ 600.000 ΕΥΡΩ
Στο στάδιο της δημοπράτησης οδηγείται μελέτη της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας του δήμου Ιωαννιτών για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή της Πεδινής, σύμφωνα με τον εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο Δημήτρη Νάστο.
Η μελέτη, σε πρώτη φάση, προβλέπει έργα 600.000 ευρώ σχετικά με την προστασία των υφιστάμενων υποδομών του αποστραγγιστικού δικτύου και διανοίξεις σε τάφρους.
Η διαδικασία βρίσκεται στην Τεχνική υπηρεσία του δήμου, προκειμένου να ληφθούν οι απαιτούμενες άδειες και γνωμοδοτήσεις περιβαλλοντικών όρων, για να γίνει στη συνέχεια η δημοπράτηση.
Ουσιαστικά πρόκειται για μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει από κάποιους μήνες έως και χρόνια, με τον κ. Νάστο, πάντως, να εκτιμά ότι θα απαιτηθούν περίπου 4 με 5 μήνες, προκειμένου να δημοπρατηθεί, εφόσον βέβαια όλα «πάνε καλά», μεταξύ αυτών και η χρηματοδότηση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου