Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

Δέσμη προτάσεων της Ν.Δ. για οφειλές σε Τράπεζες, Εφορία, Ταμεία… ΝΑ ΠΩΣ ΘΑ ΕΞΟΦΛΗΘΟΥΝ ΤΑ ΧΡΕΗ ΜΑΣ!


- Δυνατότητα ελάφρυνσης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που επλήγησαν από την κρίση
- Σε «κραχ» οδηγούνται τα Ασφαλιστικά Ταμεία από την αδυναμία καταβολής των εισφορών



• Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκονται νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που βλέπουν τα χρέη όσο περνάει ο καιρός να διογκώνονται, χωρίς να υπάρχει οριστική λύση στον ορίζοντα, η οποία και τους ίδιους θα διευκόλυνε, αλλά και θα έδινε την δυνατότητα στην οικονομία να ανασάνει.
Αυτό που συμβαίνει σήμερα όμως δυσχεραίνει την κατάσταση, αυξάνοντας την ανασφάλεια στους πολίτες που δεν ξέρουν τις τους ξημερώνει, ενώ την ίδια ώρα το τοπίο στα Ασφαλιστικά Ταμεία είναι εκρηκτικό! Ουσιαστικά η στάση πληρωμών, λόγω της αδυναμίας καταβολής εισφορών, τα οδηγεί στα όρια του «κραχ», με τον ΟΑΕΕ (το ταμείο των επαγγελματιών) να αντιμετωπίζει σήμερα και το μεγαλύτερο πρόβλημα.
Στα όριά τους
Άλλοι πειραματισμοί από την Κυβέρνηση δεν χωρούν, αφού νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν φτάσει στα όριά τους, με τα κατασχετήρια να πέφτουν «βροχή» και τον φόβο αναγκαστικών μέτρων να έχει φωλιάσει για τα καλά στους πολίτες, που είναι συνεχώς με το άγχος εάν θα χάσουν το σπίτι ή την επιχείρησή τους. Όταν μάλιστα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές πέφτουν και σενάρια για νέα μέτρα, τότε το τοπίο στην οικονομία θα συνεχίσει να είναι θολό για αρκετό καιρό ακόμη, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για μεγαλύτερη συσσώρευση χρεών!
Προτάσεις της Ν.Δ.
Σ’ αυτό το δυσχερές οικονομικό τοπίο, η Νέα Δημοκρατία επέλεξε να παρουσιάσει τις προτάσεις της για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους απέναντι σε τράπεζες, εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία. Χθες ο Αντιπρόεδρος του κόμματος Κωστής Χατζηδάκης, η Υπεύθυνη του Τομέα Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, βουλευτής Β’ Αθηνών Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου και ο Γραμματέας Προγράμματος Γιώργος Στεργίου, κατέθεσαν το σχέδιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με το οποίο δίνεται μία «δεύτερη ευκαιρία» στα νοικοκυριά, στις βιώσιμες επιχειρήσεις και την οικονομία.
Όπως τονίσθηκε, χιλιάδες συμπολίτες μας παραμένουν σήμερα σε καθεστώς παρατεταμένης ανασφάλειας, χωρίς να γνωρίζουν πότε και με ποιον τελικά τρόπο θα ρυθμιστεί η αποπληρωμή των οφειλών τους, αλλά και πώς τελικά θα διασώσουν την κύρια κατοικία τους. Σύμφωνα με την πρόταση που καταθέτει η Ν.Δ.:
- Επιταχύνεται η διαδικασία διευθέτησης καθυστερούμενων οφειλών.
- Παρέχεται η δυνατότητα ουσιαστικής ελάφρυνσης χρεών για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που επλήγησαν από την κρίση.
- Αντιμετωπίζονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές που λειτουργούν σε βάρος όσων συναλλάσσονται με συνέπεια.
- Τονώνεται η ρευστότητα στην αγορά και διοχετεύεται κατά προτεραιότητα σε όσους παραμένουν συνεπείς κατά τη διάρκεια της κρίσης.
Για τα νοικοκυριά
Πιο συγκεκριμένα η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για τα νοικοκυριά περιλαμβάνει:
1. Διαχωρισμό όλων των υποθέσεων σε 3 βασικές κατηγορίες:
• οφειλέτες χωρίς περιουσιακά στοιχεία
• οφειλέτες με μοναδικό περιουσιακό στοιχείο την κύρια κατοικία τους
• οφειλέτες με επιπλέον περιουσιακά στοιχεία πέραν της κύριας κατοικίας τους
και εκδίκαση κατά προτεραιότητα των υποθέσεων της τρίτης κατηγορίας, όπου ενδεχομένως βρίσκονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.
2. Ενίσχυση των Ειρηνοδικείων των μεγάλων αστικών κέντρων (Αθήνας και Θεσσαλονίκης) με Ειρηνοδίκες από γειτονικές περιοχές.
3. Ανάθεση κατά αποκλειστικότητα της εκδίκασης των παλαιών υποθέσεων του Ν. 3869/10 σε αυξημένο αριθμό ειρηνοδικών αστικών κέντρων.
Για τις επιχειρήσεις
Για τις επιχειρήσεις η πρόταση περιλαμβάνει:
1. Απλοποιημένη εξωδικαστική επίλυση για επιχειρήσεις με τζίρο μέχρι 2.500.000 ευρώ.
Προτείνεται η θεσμοθέτηση μίας απλοποιημένης εξωδικαστικής επίλυσης καθυστερούμενων οφειλών, όπου τα πιστωτικά ιδρύματα υποχρεώνονται να προτείνουν αναδιάρθρωση των χρεών του οφειλέτη με βάση τις προβλέψεις που έχουν ήδη γίνει από τις ίδιες τις τράπεζες. Εφόσον στη συμφωνία που θα επιτευχθεί μεταξύ του οφειλέτη και της τράπεζας προβλέπεται και διαγραφή χρέους, αυτή θα συμπαρασύρει αυτόματα και αναλογικά τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία (εξαιρούνται πρόστιμα που αφορούν φοροδιαφυγή ή απάτη σε βάρος του Δημοσίου ή Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης). Η κύρια οφειλή προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία θα ρυθμίζεται σε δόσεις ανάλογα με την τραπεζική ρύθμιση.
2. Ταχεία δικαστική επίλυση για όλες τις επιχειρήσεις
Για μεγάλες επιχειρήσεις καθώς και για εκείνες που δεν καλύπτονται από την εξωδικαστική επίλυση χρειάζεται άμεσα και για προσδιορισμένο χρονικό διάστημα να θεσμοθετηθεί μια ταχεία δικαστική διαδικασία ρύθμισης οφειλών πριν την προσφυγή στις διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα. Αρκεί απλά η αναβίωση του κεφ. 3 του Νόμου 4307/2014 (Δένδια). Προϋποθέτει πρωτοβουλία του οφειλέτη και κατόπιν, προκειμένου να υποβληθεί προς το αρμόδιο δικαστήριο η σχετική αίτηση, απαιτείται η συναίνεση των πιστωτών που εκπροσωπούν τουλάχιστον το 50,1% του συνόλου των απαιτήσεων.
3. Αναμόρφωση της πτωχευτικής διαδικασίας
Η Νέα Δημοκρατία επιδιώκει οι προτεινόμενες αναδιαρθρώσεις των επιχειρηματικών δανείων να λειτουργήσουν υπέρ της επιχείρησης και των εργαζομένων, αλλά όχι υπέρ των μετόχων που έχουν ευθύνες για κακοδιοίκηση. Και αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις. Η πτωχευτική διαδικασία από τη μία θα αντιμετωπίζει αυστηρότερα τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και από την άλλη θα διευκολύνει όσους «έπεσαν» να ξανασηκωθούν και να γίνουν πάλι παραγωγικοί. Στόχος της παρέμβασης είναι η διαδικασία ρευστοποίησης της πτωχευτικής περιουσίας και η εξόφληση των πιστωτών να ολοκληρώνεται εντός 24 μηνών και η παρέλευση τριετίας από την πτώχευση να απαλλάσσει τον οφειλέτη από όλα τα χρέη του, εκτός εάν εν τω μεταξύ έχει διαπιστωθεί δόλος κατά την πτώχευση, ώστε να μπορεί να επανέλθει ταχύτερα στην οικονομική δραστηριότητα.
Για τα «κόκκινα» δάνεια
Αναφορά γίνεται και στο θέμα των «κόκκινων» δανείων, με τη Ν.Δ. να καλεί τις τράπεζες να κινηθούν γρήγορα και αποφασιστικά στην αντιμετώπιση της μεγάλης αυτής πρόκλησης. Σύμφωνα με την πρόταση της Ν.Δ. στελέχη και οργανισμοί θα κρίνονται με βάση την αποτελεσματική διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται η σύνδεση της χρήσης του αναβαλλόμενου φόρου με τις αναδιαρθρώσεις των «κόκκινων» δανείων και η επιβολή ποινών εποπτικού χαρακτήρα εφόσον δεν επιτυγχάνονται οι προσυμφωνημένοι στόχοι κάθε τρίμηνο.
Στάση πληρωμών!
Μια ολοκληρωμένη πολιτική διευθέτησης των χρεών θα πρέπει να αναληφθεί άμεσα, καθώς ο χρόνος πιέζει και οι οφειλές διογκώνονται! Ήδη η στάση πληρωμών εξελίσσεται σε «βόμβα» για τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως προκύπτει από την έκθεση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών.
Εκτός από το γεγονός ότι στο τρίτο τρίμηνο του 2016 αυξήθηκαν κατά 300 εκατ. οι ανείσπρακτες εισφορές φτάνοντας στο ιλιγγιώδες ποσό των 16,9 δισ. ευρώ, μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι πλέον 1 στους 2 που είχε ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων την έχει εγκαταλείψει. Την ίδια ώρα στο 64% ανεβαίνει ο αριθμός όσων είχαν ενταχθεί στη ρύθμιση των 12 δόσεων και την εγκατέλειψαν ενώ, όπως σημειώνει η «Ημερησία», στο 80% φτάνει το ποσοστό απώλειας παλαιότερων ρυθμίσεων.
Πάνω από 25 δισ.!
Αθροιστικά στα ταμεία οφείλονται πάνω από 25 δισ. ευρώ καθώς στα 16,9 δισ. των 316.855 φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων προς το ΚΕΑΟ, πρέπει να προστεθούν τουλάχιστον άλλα 9 δισ. ευρώ από τα χρέη 650.000 και πλέον μικροοφειλετών (με ποσά οφειλών έως 5.000 ευρώ) που παραμένουν στα ταμεία, όπως γράφει ο «Ελεύθερος Τύπος».
- Οφειλές έως 15.000 ευρώ έχουν 122.319 οφειλέτες (το 40% των οφειλετών)
- Οφειλές έως 30.000 ευρώ έχουν 195.756 οφειλέτες (64%)
- Οφειλές από 50.000-100.000 ευρώ έχουν 61.040 οφειλέτες (25%)
- Άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ χρωστάνε 1.117 οφειλέτες.
Στα όρια του «κραχ»
Στο μεταξύ, σήμα κινδύνου εκπέμπουν τα Ασφαλιστικά Ταμεία, με τον ΟΑΕΕ να βρίσκεται στα όρια του «κραχ»! Κι αυτό γιατί ενώ υπολείπεται ένα ολόκληρο τρίμηνο για τη λήξη του έτους, ο ΟΑΕΕ έχει από τέλος Σεπτεμβρίου απορροφήσει το 100% της κρατικής χρηματοδότησης που δικαιούται. Τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους είναι ενδεικτικά της κατάστασης. Ο ΟΑΕΕ έχει απορροφήσει 835 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 834 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που και άλλα ταμεία βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση.
Το Σεπτέμβριο μόνο «απορροφήθηκαν» από τον ΟΑΕΕ 120 εκατ. ευρώ, ενώ ο μέσος ρυθμός του πρώτου οκταμήνου ήταν περίπου 90 εκατ. ευρώ κι αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι για να βγάλει ομαλά τη χρονιά, θα χρειαστεί επιπλέον χρηματοδότηση περί τα 270-300 εκατ. ευρώ.
• Το ΙΚΑ έχει απορροφήσει το 83,9% των επιχορηγήσεων, δηλαδή τα 1,86 δισ. ευρώ από τα 2,217 δισ. ευρώ που δικαιούται
• Ο ΟΓΑ έχει απορροφήσει 2,533 δισ. ευρώ έναντι 3,326 δισ. ευρώ που είναι ο ετήσιος στόχος.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου