Η αντίστροφη μέτρηση για τον πρώτο ανασχηματισμό της κυβέρνησης Τσίπρα έχει ξεκινήσει αφού ήδη στο πρωθυπουργικό γραφείο σβήνουν και γράφουν ονόματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός θέλει ενα νέο, δυναμικό σχήμα που μπορεί να είναι και εκλογικό σε σχέση πάντα με το πως θα εξελιχθεί η διαπραγμάτευση για το χρέος.
Όλα αυτά, βέβαια, σχετίζονται και με το «καμπανάκι» που χτύπησε στο Μαξίμου το «Πολιτικό Βαρόμετρο» της εταιρείας Public Issue για την εφημερίδα «Αυγή» που καταγράφει τη βαθιά απογοήτευση του εκλογικού σώματος από το εκρηκτικό μίγμα λιτότητας και φόρων.
Αν και τα στοιχεία της δημοσκόπησης πυροδότησαν αντιπαράθεση με τη Ν.Δ. στο Μαξίμου επανέφεραν τη συζήτηση για το «πώς θα πάμε παρακάτω». Και κυρίως αν η «μάχη» κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής μπορεί να κρατήσει την κυβέρνηση στην εξουσία μέχρι να αρχίσει να γυρνάει το κλίμα στην αγορά.
Ένας «άσος» στο μανίκι του πρωθυπουργού είναι και ο ανασχηματισμός, μήπως και αλλάξει το κλίμα. Για να δούμε τα σχέδια του Μαξίμου…
Ο Γιάννης Δραγασάκης για πολλούς θα δει την έξοδο λόγω και των σχέσεων που λέγεται ότι διατηρεί με τον Γιάννη Στουρνάρα. Πάντως ο Τσίπρας εχει καλές σχέσεις με τον αντιπρόεδρο του παρά το γεγονός ότι δεν έχουν την ίδια άποψη στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού. tsipras-kouvelisΥποψήφιος για τη θέση του αντιπροέδρου είναι ο Φώτης Κουβέλης.
Στο Οικονομικών αίνιγμα είναι το τι θα γίνει με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο αφού υπάρχουν δυο τάσεις είτε να παραμείνει πηγαίνοντας ως αντιπρόεδρος λόγω και των εσωκομματικών ισορροπιών ανάλογα βέβαια με το πως θα εξελιχθεί στο Συνέδριο, είτε να αποχωρήσει.xouliarakis2
Το σίγουρο είναι ότι θα αναβαθμιστεί ο Χουλιαράκης από το οικονομικό επιτελείο.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης θα ενοποιηθούν και θα τα αναλάβει ο Νίκος Παππάς. Στη θέση του υπουργού Επικρατείας μπορεί να πάει ο Παναγιώτης Σκουρλέτης αν δεν πάει γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, ενω ο Γιώργος Σταθάκης είναι στην πόρτα της εξόδου.
Όλες οι ενδείξεις δείχνουν πως ο Αλέκος Φλαμπουράρης θα αποχωρήσει αλλά λόγω της ειδικής σχέσης με τον πρωθυπουργό κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το τελικό αποτέλεσμα.
Αμετακίνητοι θεωρούνται ο Πάνος Καμμένος στο Άμυνας, ο Νίκος Τόσκας στο Δημοσίας Τάξης, μέχρι τα επεισόδια με τους συνταξιούχους έξω από το Μέγαρο Μαξίμου και ο Γιώργος Κατρούγκαλος στο Εργασίας.
Το ίδιο ισχύει και για τον Πάνο Κουρουμπλή στο Εσωτερικών αν και υπάρχει εισήγηση να μετακινηθεί στο Υγείας, σε μια προσπάθεια να αλλάξει το κλίμα στον πολύπαθο χώρο αφού είχε αφήσει έργο.
Σε κάθε περίπτωση ο Ανδρέας Ξανθός αναμένεται να απομακρυνθεί από το Υγείας ενω στο όριο είναι και ο αναπληρωτής του Παύλος Πολάκης.
Ερωτηματικό παραμένει ο Χρήστος Σπίρτζης στο Υποδομών ενω ο Θόδωρος Δρίτσας θα αποχωρήσει απο το Ναυτιλίας, με τη Λούκα Κατσέλη να ακούγεται για το μεγάλο λιμάνι.
Αλλά και ο Μπαλτάς φαίνεται πως θα δει την έξοδο απο το Πολιτισμού όπως και ο Αποστόλου απο το Αγροτικής Ανάπτυξης. Μάλιστα στο Αγροτικής μπορεί να προωθηθεί ο Σωκράτης Φάμμελος ενω για το Πολιτισμού εχει κλειδώσει πανεπιστημιακός.
Απο το υπουργείο Παιδείας φεύγουν ο Νίκος Φίλης και η Σια Αναγνωστοπούλου με τον πρώην διευθυντή της Αυγής να μετακινείται σε άλλο υπουργείο.
Στο Παιδείας σε θέση αναπληρωτή μπορεί να προωθηθεί σημερινός υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης.
Ερωτηματικό είναι η παρουσία του Παρασκευόπουλου στο Δικαιοσύνης ενω ο αναπληρωτής του Δημήτρης Παπαγγελόπουλος παραμένει και στο νέο σχήμα.
Στο Εξωτερικών ο Νίκος Κοτζιάς είναι στον «αέρα» ενω σίγουρα αποχωρεί ο Νίκος Ξυδάκης και ο Δημήτρης Μάρδας ενω ως αναπληρωτής υπουργός αναλαμβάνει ο γενικός γραμματέας, Γιώργος Τσίπρας
Από το Εργασίας πάντως θα φύγει και η Θεανώ Φωτίου και η Ράνια Αντωνοπούλου.
Λίφτινγκ θα κάνει και ο Καμμένος στους δικούς του υπουργούς με τη Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, Έλενα Κουντουρά και Τέρενς Κουίκ, που είναι από την πρώτη μέρα στο κυβερνητικό σχήμα να είναι υποψήφιοι για έξοδο και να έρχονται στη θέση τους άλλα στελέχη των ΑΝΕΛ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των βουλευτών που αναμένεται να μπουν στο νέο σχήμα είναι ο Γιώργος Βαρεμένος, ο Δημήτρης Σεβαστάκης, ο Δημήτρης Βέττας, ο Νίκος Συρμαλένιος και η Χαρά Καφαντάρη.
Ο χρόνος των αλλαγών δεν εχει ακόμα κλειδώσει αφού υπάρχουν δυο προτάσεις. Ο ανασχηματισμός να προχωρήσει είτε μετά το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, είτε τον Ιανουάριο, όταν δηλαδή θα εχει κλείσει η αξιολόγηση και θα υπάρχει το νέο τηλεοπτικό πεδίο.
Αφού οι εισηγητές αυτής της πρότασης υποστηρίζουν πως αν γίνει άμεσα ο ανασχηματισμός θα καεί επικοινωνιακά απο τα κανάλια, και ιδίως απο αυτά που δεν πήραν άδεια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου