Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016

ΣΕΙΣΜΟΣ: Πρώην υπουργός, γιος πολιτικού και αρχηγός κόμματος στη λίστα Μπόργιανς






Λίστα με τα... βαριά ονόματα, που προκαλούν πολιτικό και οικονομικό σεισμό, έχει φτάσει στα χέρια των ελληνικών εισαγγελικών Αρχών μέσω Γερμανίας και ειδικότερα του γνωστού «δρόμου», του υπουργού οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Νόρμπερτ Βάλτερ - Μπόργιανς.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας "Παραπολιτικά", αυτή τη φορά, οι καταθέσεις που αποκαλύπτονται και αφορούν 475 φυσικά πρόσωπα και εταιρείες βρίσκονται στο Λουξεμβούργο και συγκεκριμένα στην τράπεζα BCEE (Bank et Caisse d’ Epargne et de l’ Etat) του Μεγάλου Δουκάτου, και έχουν γίνει σχετικά πρόσφατα, το 2010, και εν μέσω Μνημονίου.

Ο... ανεπάγγελτος εγγονός

Στη λίστα αυτή εντοπίζεται εγγονός παραδοσιακού ηγέτη της δημοκρατικής παράταξης και γιος πολιτικού, ο οποίος δηλώνει ανεπάγγελτος, αλλά έχει ταυτοποιηθεί ότι πρόκειται γι’ αυτόν, αφού η διεύθυνση που έχει δηλώσει δεν αφήνει αμφιβολίες στους εισαγγελικούς λειτουργούς για την ταυτότητά του.

Ακόμα, πρώην υπουργός με ιδιαίτερη ρητορική ικανότητα βρίσκεται για πρώτη φορά σε τέτοιου είδους κατάλογο δικαιούχων-καταθετών, που ελέγχεται για φοροδιαφυγή, αφού από τον πρώτο έλεγχο οι καταθέτες δεν φαίνεται να έχουν δηλώσει στα εισοδήματά τους συγκεκριμένα ποσά, ενώ στα «πόθεν έσχες» τους δεν εντοπίζεται να έχουν δηλωθεί λογαριασμοί του εξωτερικού.

Άλλο όνομα συμπίπτει με αρχηγό πολιτικού κόμματος που βρίσκεται σήμερα στη Βουλή, όμως δεν έχει ακόμα ταυτοποιηθεί, ενώ δηλώνεται περιέργως ως διεύθυνση υποκατάστημα ιδιωτικής τράπεζας.

Η λίστα περιέχει μόνο επώνυμα, διευθύνσεις και αριθμούς λογαριασμών, όχι όμως και το ύψος των καταθέσεων, στοιχεία που στοχοποιούν ιδιαίτερα τους δικαιούχους που εμφανίζονται στη συγκεκριμένη τράπεζα του Λουξεμβούργου.

Οι εισαγγελείς έχουν πλέον επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμο, προκειμένου να διαπιστώσουν αν το εν λόγω πρόσωπο είχε ποτέ οποιαδήποτε σχέση με τη συγκεκριμένη τράπεζα.

Παλιοί... γνώριμοι

Δεν λείπουν όμως, συνεχίζει το ίδιο δημοσίευμα, και τα πρόσωπα που έχουν πρωταγωνιστήσει σε σκάνδαλα εκατομμυρίων ευρώ -δύο από αυτά μάλιστα έχουν προφυλακιστεί για υποθέσεις της δεκαετίας του 2000 αλλά και του 2010.

"Αν διαπιστωθεί ότι η πλειονότητα δεν έχει δηλώσει στην Εφορία τα χρήματα που έχουν κατατεθεί, έγκυρες δικαστικές πηγές δεν αποκλείουν την είσπραξη εκατομμυρίων ευρώ, αφού οι πιθανοί φοροφυγάδες θα σπεύσουν να κάνουν ρυθμίσεις"

Ένα από αυτά είναι τραπεζίτης, ο οποίος έχει κατηγορηθεί για κατάχρηση δημόσιου χρήματος εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και από το 2013 ερευνάται από την Αρχή κατά του Ξεπλύματος Βρώμικου Χρήματος.

Στη λίστα περιλαμβάνεται και το όνομα γνωστού ομίλου που επίσης εμπλέκεται σε υπό διερεύνηση από τη Δικαιοσύνη σκάνδαλα και δεν έχει μόνο τραπεζικές δραστηριότητες, αλλά και συμμετοχές σε διάφορους άλλους κλάδους της οικονομίας.

Δύο ακόμα ονόματα παραπέμπουν σε κατηγορούμενους του σκανδάλου της Siemens - ο ένας μάλιστα είναι κατηγορούμενος και στις δύο δίκες της μεγάλης υπόθεσης, ενώ πρόσφατα έγινε έφοδος στην οικία του στην Εκάλη από τους οικονομικούς εισαγγελείς.

Το άλλο πρόσωπο κατηγορείται επίσης για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και ο λογαριασμός του στην Ελβετία εμφανίζεται να συνδέεται με δωροδοκία πρώην υπουργού, ο οποίος επίσης δικάζεται.

Τα τρία στάδια... εξέτασης

Η λίστα με τους καταθέτες λογαριασμών το 2010 είναι αυτή που δημοσιοποιήθηκε από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα στο βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση για τη διαπλοκή.

"Η λίστα ήρθε κρυπτογραφημένη, μέσω ηλεκτρονικής οδού, με πρώτο παραλήπτη τη Διεύθυνση Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και παραδόθηκε άμεσα στους οικονομικούς εισαγγελείς"Το σημαντικό, όπως λένε οι δικαστές που την παρέλαβαν, είναι ότι η χρονιά κατά την οποία καταγράφονται οι καταθέσεις, λόγω μη παραγραφής, επιτρέπει στις ελληνικές αρχές να εξετάσουν αν εντοπίζονται ποινικές ευθύνες.

Η μέθοδος που θα ακολουθήσει το υπουργείο Οικονομικών -ασχολείται και το επιτελείο του αναπληρωτή υπουργού, Τρύφωνα Αλεξιάδη- έχει τρία στάδια.

Πρώτο: Θα γίνει διασταύρωση με τις άλλες λίστες καταθετών του εξωτερικού, οι οποίες βρίσκονται στα χέρια των ελληνικών δικαστικών Αρχών.

Δεύτερο: Θα διασταυρωθούν τα εισοδήματα των συγκεκριμένων καταθετών, όπως έχουν δηλωθεί τα προηγούμενα χρόνια στην Εφορία, σε σχέση με τα εκατομμύρια ευρώ που φαίνεται να έχουν βρεθεί στη συγκεκριμένη τράπεζα.

Τρίτο: Τα συμπεράσματα θα διαβιβαστούν στην Οικονομική Εισαγγελία, προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν ευθύνες των δικαιούχων - καταθετών, που βεβαίως αφορούν στα αδικήματα της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου