Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016

Πυροσβεστική Υπηρεσία.. πάσης Ελλάδος




Απολύτως δικαιολογημένα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ο τίτλος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας… πάσης Ελλάδος για την Πυροσβεστική Υπηρεσία της Ηπείρου.
Ο απολογισμός της αντιπυρικής περιόδου που ολοκληρώθηκε στο τέλος Οκτωβρίου δεν είχε ευτυχώς ως κύριο χαρακτηριστικό της, τις μεγάλες εκτάσεις που κάηκαν, καθώς η έκταση που παραδόθηκε στις φλόγες στην Ήπειρο ήταν λίγο μεγαλύτερη από 2.200 στρέμματα.
Αντιθέτως κύριο χαρακτηριστικό της ήταν ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις διατέθηκαν σε άλλες περιοχές, προκειμένου να συνδράμουν στην αντιμετώπιση πυρκαγιών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι δυνάμεις από την Ήπειρο διατέθηκαν σε πυρκαγιές από την Αιτωλοακαρνανία και την Καρδίτσα μέχρι τη Θάσο, τη Χίο, το Άγιο Όρος και τη Βοιωτία.
Σύμφωνα πάντως με τον διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου Αρχιπύραρχο Κωνσταντίνο Σκούπρα που έκανε τον απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου, η διάθεση σημαντικών δυνάμεων δε σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο ή υπερεπάρκεια προσωπικού στην Ήπειρο.
«Στα ίδια επίπεδα βρίσκεται ο αριθμός του προσωπικού στην Ήπειρο με τις άλλες περιοχές. Όμως η αλήθεια είναι ότι έχουμε λιγότερες πυρκαγιές στην Ήπειρο και αυτό συνυπολογίζεται από το αρχηγείο που ζητά να διαθέσουμε δυνάμεις όπου χρειάζεται», σημείωσε χαρακτηριστικά.


Πιάνουν τόπο τα μέτρα πρόληψηςΒασική αιτία για τον μικρό αριθμό πυρκαγιών και καιόμενων εκτάσεων στην Ήπειρο, για μία ακόμη χρονιά εξακολουθούν να είναι οι καλές καιρικές συνθήκες ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες.
Στην Ήπειρο εκδηλώθηκαν συνολικά 238 πυρκαγιές κατά τη διάρκεια της φετινής αντιπυρικής περιόδου, οι οποίες έκαψαν 2265 στρέμματα δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων.
Η μεγαλύτερη πυρκαγιά ήταν αυτή στο Δήμο Ζίτσας στο τέλος Ιουλίου που έκαψε 600 στρέμματα δασικής και χορτολιβαδικής έκτασης.
«Γενικότερα, ήταν μία πολύ καλή χρονιά, που αποτέλεσε τη συνέχεια των προηγούμενων αντιπυρικών περιόδων.
Προφανώς το ότι δεν είχαμε πολλές πυρκαγιές οφείλεται στις καιρικές συνθήκες, παράλληλα όμως και στην προσοχή από την κοινωνία, τα μέτρα πρόληψης και την ετοιμότητα της πυροσβεστικής, όπου χρειάστηκε να επέμβει», σημείωσε ο κ. Σκούπρας.


Συνεργασία με την ΑλβανίαΚατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ηπείρου διέθεσε μέσα για την αντιμετώπιση πυρκαγιάς στη γειτονική Αλβανία και συγκεκριμένα στην περιοχή του Δέλβινου, ενώ στο τέλος Αυγούστου διατέθηκε και ένα καναντέρ για να αντιμετωπίσει μία μεγάλη πυρκαγιά.
Μιλώντας για τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης ο κ. Σκούπρας τόνισε πως δεν υπάρχει πλέον η δυνατότητα για μεγάλο αριθμό εναέριων μέσων στη χώρα, επομένως το αρχηγείο κατανέμει τα διαθέσιμα πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα, με βάση συγκεκριμένες προτεραιότητες.


Προετοιμασία για το χειμώνα
Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται οι πυροσβεστικές υπηρεσίες, όπως επιβεβαιώθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Συντονιστικού Περιφερειακού Οργάνου προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν έκτακτα καιρικά φαινόμενα κατά την περίοδο του χειμώνα.
Η προετοιμασία για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων ή χιονοπτώσεων είναι δεδομένη και σε πλήρη εξέλιξη με τον κ. Σκούπρα ωστόσο να αναφέρεται σε ένα διαφορετικό θέμα, το οποίο χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντικό.
Πρόκειται για την κίνηση μεμονωμένων ατόμων στα ορεινά της Ηπείρου είτε αυτοί λέγονται ορειβάτες – περιπατητές είτε πρόκειται για κυνηγούς, είτε για βοσκούς που έχουν τα κοπάδια τους σε απομακρυσμένα σημεία.
«Υπάρχει μια μεγάλη κινητοποίηση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα και το μόνο που ζητούμε από όλους αυτούς που πρόκειται να κινηθούν σε τέτοια σημεία, είναι να έχουν ενημερώσει προηγουμένως ή την υπηρεσία ή κάποιον δικό τους, προκειμένου να το γνωρίζουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Τέλος, απηύθυνε έκκληση σε όσους κάνουν χρήση καυσόξυλων σε σόμπες ή τζάκια, να δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή κυρίως για τον απαιτούμενο καθαρισμό τους.


Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου