Κυριακή 23 Απριλίου 2017

Γιάννενα: 7ο ΓΕΛ...Βραβεύτηκε για τον δορυφόρο που εκτόξευσε!

Γιάννενα: 7ο ΓΕΛ...Βραβεύτηκε για τον δορυφόρο που εκτόξευσε!

Με το τρίτο βραβείο επέστρεψε από τον Πανελλήνιο διαγωνισμό διαστημικής CanSatin Greece 2017, η ομάδα του 7ου ΓΕΛ Ιωαννίνων, του μοναδικού σχολείου που συμμετείχε από την Ήπειρο!
Ο διαγωνισμός διαστημικής πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά και τα Γιάννινα έβαλαν την σφραγίδα τους, εκτοξεύοντας τον δικό τους δορυφόρο!
Η ομάδα του 7ου ΓΕΛ έφερε το όνομα «Zephyrus» και αποτελούνταν από 13 μαθητές της πρώτης και δεύτερης τάξης του σχολείου. 
Την καθοδήγηση και τον συντονισμό της ομάδας είχαν ο καθηγητής πληροφορικής του σχολείου Γιώργος Σκαργιώτης και ο καθηγητής Βιολογίας Νίκος Μαρέτας... Ενεργή και καθοριστική ήταν η στήριξη της ομάδας, όλους τους μήνες της προετοιμασίας αλλά και στην τελική φάση από τον Διευθυντή του Λυκείου Γιάννη Ντούρο.
GEL DORYFOROS1
Οι μαθητές που συμμετείχαν στην ομάδα η οποία προχώρησε στην κατασκευή και την εκτόξευση του δορυφόρου ήταν οι: Μυρτώ Αναστασούλη, Δημήτρης Γιώτης, Διαμαντής Πλαχούρας, Κώστας Βαράκας, Νίκος Καλαμπόκης, Εύη Σάκκου, Γεωργία Δασούλα, Γιώργος Καπέλης, Δημήτρης Στάθης, Κώστας Λώλος, Άννα Πάνου, Κώστας Τόλης και Κώστας Πήλιος
Ο μικρός δορυφόρος (σε μέγεθος κουτιού αναψυκτικού) εκτέλεσε δύο αποστολές. Η πρώτη ήταν καθορισμένη από τους διοργανωτές του διαγωνισμού και ήταν για όλες τις ομάδες.
Η δεύτερη σχεδιάστηκε και αποφασίστηκε από τα μέλη της ομάδας, ήταν πιο σύνθετη και περίπλοκη και αποτελούνταν από δύο μέρη. Το πρώτο εκτελέστηκε στον αέρα και το δεύτερο στο έδαφος.
GEL DORYFOROS3
Στον αέρα και κατά την πτώση μετά την εκτόξευση έκανε συγκεκριμένες μετρήσεις με grove (ειδικό πολυαισθητήρα αερίων). Τα στοιχεία που μετρήθηκαν προκειμένου να αποτυπωθεί η ποιότητα της ατμόσφαιρας ήταν το μονοξείδιο του άνθρακα, το διοξείδιο του αζώτου, το υδρογόνο, η αμμωνία και το μεθάνιο.
Στο δεύτερο σκέλος της αποστολής το arduino ήδη είχε προσγειωθεί. Εκεί απελευθερώθηκε από το αλεξίπτωτο με ειδικό μηχανισμό και ξεκίνησε η κίνηση των τροχών με τους οποίους είχε εξοπλίσει. Κατά τη μερικώς ελεγχόμενη κίνηση του, έπρεπε να πραγματοποιήσει ακριβή μέτρηση του αιθενίου, το οποίο είναι υπεύθυνο για την αυτανάφλεξη των φυτών και την πρόκληση πυρκαγιών.
Στο τέλος, η ομάδα, με την χρήση του αυτόματου συστήματος πλοήγησης (GPS) μπόρεσε να βρει την ακριβή θέση του.
Καθηγητές και μαθητές αφιέρωσαν χρόνο και κόπο και κατάφεραν να αποσπάσουν μία σημαντική διάκριση και ένα βραβείο..
GEL DORYFOROS4




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου