Τρίτη 18 Απριλίου 2017

Έρευνα του Associated Press: Τα παιδοφιλικά κυκλώματα του ΟΗΕ άφησαν θύματα αλλά καθόλου συλλήψεις





Έρευνα του Associated Press: Τα παιδοφιλικά κυκλώματα του ΟΗΕ άφησαν θύματα αλλά καθόλου συλλήψεις,περίπου 150 καταγγελίες για κακοποίηση και εκμετάλλευση από ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ και άλλο προσωπικό αναφέρθηκαν μόνο στην Αϊτή μεταξύ 2004 και 2016

Μια έρευνα του Associated Press για τις αποστολές των Ηνωμένων Εθνών κατά τα τελευταία 12 χρόνια βρήκε σχεδόν 2.000 καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση από ειρηνευτικές δυνάμεις και άλλο προσωπικό σε όλο τον κόσμο – σηματοδοτώντας ότι η κρίση είναι πολύ μεγαλύτερη από ό, τι γνωρίζαμε στο παρελθόν.

Το AP βρήκε ότι σε περισσότερες από 300 καταγγελίες εμπλέκονται παιδιά, αλλά μόνο ένα μέρος των φερόμενων δραστών έκανε κάποιο χρόνο στη φυλακή.
Από νομική άποψη, ο ΟΗΕ είναι σε δύσκολη θέση. Δεν έχει καμία δικαιοδοσία επί της ειρηνευτικής δύναμης, αφήνοντας την τιμωρία για τις χώρες που συνεισφέρουν τα στρατεύματα.
Το AP πήρε συνεντεύξεις από τα φερόμενα θύματα, νυν και πρώην αξιωματούχους και ερευνητές του ΟΗΕ και ζήτησε απαντήσεις από 23 χώρες σχετικά με τον αριθμό των ειρηνευτικών δυνάμεων που αντιμετωπίζουν τέτοιες καταγγελίες και, ό, τι αν μη τι άλλο, μπορούσε να γίνει για να διερευνηθεί. Με σπάνιες εξαιρέσεις, μερικές χώρες ανταποκρίθηκαν στις επανειλημμένες αιτήσεις, ενώ τα ονόματα εκείνων που βρέθηκαν ένοχοι παραμένουν εμπιστευτικά, καθιστώντας την ευθύνη αδύνατο να προσδιοριστεί.

Χωρίς συμφωνία για εκτεταμένη μεταρρύθμιση και λογοδοσία από τα κράτη μέλη του ΟΗΕ, οι λύσεις παραμένουν ασαφείς.
Στην Αϊτή, τουλάχιστον 134 ειρηνευτές από τη Σρι Λάνκα εκμεταλλεύτηκαν εννέα παιδιά σε ένα σεξουαλικό κύκλωμα το 2004-2007, σύμφωνα με μια εσωτερική έκθεση του ΟΗΕ που λήφθηκε από το AP. Στον απόηχο της έκθεσης, 114 ειρηνευτές στάλθηκαν στο σπίτι τους. Κανένας δεν φυλακίστηκε ποτέ.
Τον Μάρτιο, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ανακοίνωσε νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ και άλλου προσωπικού. Αλλά η διακήρυξη ηχούσε καταθλιπτικά οικεία: Πριν από περισσότερο από μια δεκαετία, τα Ηνωμένα Έθνη ανέθεσαν μια έκθεση που υποσχέθηκε να κάνει λίγο πολύ το ίδιο πράγμα, αλλά οι περισσότερες από τις μεταρρυθμίσεις δεν υλοποιήθηκαν ποτέ.
Για δύο ολόκληρα χρόνια αφότου έγιναν αυτές οι υποσχέσεις, τα παιδιά στην Αϊτή έχουν περάσει από το έναν στρατιώτη στον άλλον. Και τα χρόνια πριν, οι ειρηνευτικές δυνάμεις έχουν κατηγορηθεί για σεξουαλική κακοποίηση σε όλο τον κόσμο.
Σε μία ιδιαίτερα ζοφερή υπόθεση στην Αϊτή, ένας έφηβος είπε ότι βιάστηκε ομαδικά το 2011 από Ουρουγουανούς ειρηνοποιούς που κατέγραψαν την φερόμενη επίθεση με κινητό τηλέφωνο. Δεκάδες γυναίκες της Αϊτής λένε επίσης ότι βιάστηκαν, και δεκάδες άλλες είχαν αυτό που κατ ‘ευφημισμό ονομάζεται «σεξ επιβίωσης» σε μια χώρα όπου οι περισσότεροι άνθρωποι ζουν με λιγότερα από 2,50 δολάρια την ημέρα, ανακάλυψε το AP.
Ο δικηγόρος της Αϊτής Mario Joseph έχει προσπαθήσει να πάρει αποζημίωση για τα θύματα θανατηφόρας χολέρας που συνδέεται με μέλη της ειρηνευτικής δύναμης του Νεπάλ που σκότωσαν περίπου 10.000 ανθρώπους. Τώρα, ο ίδιος προσπαθεί επίσης να πάρει επίσης υποστήριξη για παιδιά για περίπου μια ντουζίνα γυναίκες της Αϊτής που έμειναν έγκυες από ειρηνευτικές δυνάμεις.
«Φανταστείτε αν ο ΟΗΕ πήγαινε στις Ηνωμένες Πολιτείες και βίαζε παιδιά και έφερνε χολέρα», δήλωσε ο Joseph στο Port-au-Prince. «Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι μόνο για πλούσιους λευκούς ανθρώπους».
Η V02, η οποία ήταν 16 ετών όταν η ομάδα του ΟΗΕ της πήρε συνέντευξη, τους είπε ότι είχε σεξουαλικές σχέσεις με ένα διοικητή από τη Σρι Λάνκα τουλάχιστον τρεις φορές, περιγράφοντάς τον ως υπέρβαρο με μουστάκι και ένα χρυσό δαχτυλίδι στο μεσαίο δάχτυλο του. Είπε ότι συχνά της έδειχνε μια φωτογραφία της συζύγου του. Οι ειρηνευτές της έμαθαν επίσης κάποια Σινχαλικά για να μπορεί να καταλαβαίνει και να εκφράζει σεξουαλικά υπονοούμενα. Τα παιδιά μιλούσαν ακόμη και το ένα στο άλλο στα Σινχαλικά όταν οι ερευνητές του ΟΗΕ τα είχαν πάρει συνέντευξη.
Η V03 αναγνώρισε 11 στρατιώτες από τη Σρι Λάνκα μέσα από φωτογραφίες, ένας από τους οποίους είπε ήταν ένας δεκανέας με μια «διακριτή» ουλή από σφαίρα μεταξύ της μασχάλης και της μέσης του. Η V04, η οποία ήταν 14 ετών, είπε ότι είχε σεξουαλική επαφή με τους στρατιώτες κάθε μέρα σε αντάλλαγμα για χρήματα, μπισκότα ή χυμό.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής της με τους ερευνητές, ένα άλλο νεαρό θύμα, η V07, έλαβε ένα τηλεφώνημα από ειρηνευτές της Σρι Λάνκα. Εξήγησε ότι οι στρατιώτες θα έδιναν τον αριθμό της στα εισερχόμενα μέλη, οι οποίοι θα την καλούσαν στη συνέχεια για σεξ.
Το αγόρι, ο V08, δήλωσε ότι έκανε σεξ με περισσότερους από 20 από τη Σρι Λάνκα. Οι περισσότεροι θα αφαιρούσαν τις ετικέτες με τα ονόματά τους πριν τον πάνε στα στρατιωτικά φορτηγά του ΟΗΕ, όπου τους έκανε στοματικό έρωτα ή σοδομιζόταν από αυτούς.
Ένα άλλο αγόρι, ο V09, ήταν 15 ετών όταν ξεκίνησε τις συναντήσεις του. Κατά τη διάρκεια τριών ετών, είπε ότι έκανε σεξ με περισσότερους από 100 ειρηνευτές από τη Σρι Λάνκα, κατά μέσο όρο περίπου τέσσερις την ημέρα, είπαν οι ερευνητές.
Το AP διαπίστωσε ότι περίπου 150 καταγγελίες για κακοποίηση και εκμετάλλευση από ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ και άλλο προσωπικό αναφέρθηκαν μόνο στην Αϊτή μεταξύ 2004 και 2016, από το παγκόσμιο σύνολο περίπου 2.000. Εκτός από το σεξουαλικό κύκλωμα με ειρηνευτές της Σρι Λάνκα στην Αϊτή, ορισμένοι δράστες φυλακίστηκαν για άλλες περιπτώσεις.
Φερόμενοι κακοποιητές ήρθαν από το Μπαγκλαντές, τη Βραζιλία, την Ιορδανία, τη Νιγηρία, το Πακιστάν, την Ουρουγουάη και τη Σρι Λάνκα, σύμφωνα με στοιχεία και συνεντεύξεις του ΟΗΕ. Περισσότερες χώρες μπορεί να έχουν εμπλακεί, αλλά τα Ηνωμένα Έθνη ξεκίνησαν την αποκάλυψη των εθνικοτήτων των φερόμενων δραστών μόλις μετά το 2015.
Η λιτανεία των κακοποιήσεων είναι μακριά.
Τον Ιούλιο του 2011, τέσσερις ειρηνευτές από την Ουρουγουάη και ο διοικητής τους, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς διέπραξαν ομαδικό βιασμό μιας Αϊτινής έφηβης. Οι άνδρες κατέγραψαν επίσης την φερόμενη επίθεση στα τηλέφωνά τους, η οποία έγινε viral στο διαδίκτυο. Οι άνδρες ποτέ δεν αντιμετώπισαν δίκη στην Αϊτή. Τέσσερις από τους πέντε καταδικάστηκαν στην Ουρουγουάη για «ιδιωτική βία», μια μικρότερη κατηγορία. Αξιωματούχοι της Ουρουγουάης δήλωσαν τότε ότι ήταν μια φάρσα που πήγε στραβά και ότι δεν προέκυψε βιασμός.
Το επόμενο έτος, τρεις Πακιστανοί που συνδέονται με αστυνομικές μονάδες του ΟΗΕ στην Αϊτή φέρεται να εμπλέκονται στο βιασμό ενός 13χρονου με νοητική υστέρηση στη βόρεια πόλη του Γκονάιβες.
Αξιωματούχοι του ΟΗΕ πήγαν στην Αϊτή για να ερευνήσουν, αλλά οι Πακιστανοί απήγαγαν το αγόρι για να μη πει λεπτομέρειες για την κακοποίηση που γινόταν για περισσότερο από ένα χρόνο, σύμφωνα με τον Peter Gallo, έναν πρώην ερευνητής του ΟΗΕ εξοικειωμένο με την υπόθεση.
Τελικά, οι άνδρες δικάστηκαν σε Πακιστανικό στρατιωτικό δικαστήριο, και τελικά στάλθηκαν πίσω στο Πακιστάν. Θεωρητικά, το δικαστήριο θα μπορούσε να έχει τη δυνατότητα για καλύτερη πρόσβαση σε μάρτυρες, αλλά δεν είναι σαφές κατά πόσο κλήθηκαν. Οι Πακιστανικές αρχές αρνήθηκαν επίσης στον ΟΗΕ να παρατηρήσει τις διαδικασίες. Στο τέλος, ένας άνθρωπος στάλθηκε στη φυλακή για ένα χρόνο, σύμφωνα με την Ariane Quentier, μια εκπρόσωπο της αποστολής στην Αϊτή.
«Είναι ένα κατηγορητήριο για το πώς λειτουργεί το όλο σύστημα του ΟΗΕ», είπε ο Gallo στο AP.
Ο στρατός του Πακιστάν έχει αρνηθεί επανειλημμένα αιτήματα να σχολιάσει την υπόθεση.
Το προσωπικό του ΟΗΕ λέει ότι έχει συμβάλει στη σταθερότητα στην χώρα της Καραϊβικής όλα αυτά τα χρόνια, έσωσε ζωές μετά το σεισμό του 2010 και απέτρεψε τη βία σε περιόδους αναταραχής. Η αποστολή, η οποία έχει σήμερα περίπου 5.000 προσωπικό και αναμένεται να περιοριστεί σε μέγεθος μέχρι τον Οκτώβριο, έχει επίσης πιστωθεί με την εκπαίδευση της αστυνομίας, παροχή ασφάλειας στη διάρκεια των εκλογών και την υποστήριξη του δικαστικού σώματος.
«Δεν θα έλεγα ότι έχουμε πετύχει όλα όσα θέσαμε ως στόχο να κάνουμε, αλλά έχουμε εμπλακεί σε μια διαδικασία συνεχούς βελτίωσης που τυχόν επιβλαβείς συνέπειες για τους τοπικούς πληθυσμούς θα μπορούσαν να ελαχιστοποιηθούν, αν όχι να εξαλειφθούν τελείως», είπε ο Khare.
Πολλοί εδώ δεν έχουν πειστεί.
«Θα το δούν ως ένα μεγάλο αστείο», είπε η 21χρονη Μελίντα Τζόσεφ, η οποία είπε ότι βιάστηκε από έναν ειρηνευτή και ξέφυγε από ομαδικό βιασμό στο Cite-Soleil, μια παραθαλάσσια παραγκούπολη.
«Όσον αφορά τον ΟΗΕ, ήρθε εδώ για να μας προστατεύσει, αλλά το μόνο που έχει φέρει είναι καταστροφή».





πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου