Τις παραιτήσεις τους ανακοίνωσαν ο πρόεδρος, ο διευθύνων σύμβουλος και ένα μη εκτελεστικό μέλος της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης Α.Ε. έπειτα από έναν περίεργο και μακροχρόνιο υπόγειο πόλεμο. Την παραίτησή τους φέρεται να είχε ζητήσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης.Ο πρόεδρος της εταιρείας, Χρήστος Ρώσσιος, ο διευθύνων σύμβουλός της, Παντελής Μάνης και ένα εκ των μη εκτελεστικών μελών του διοικητικού συμβουλίου, ο Πέτρος Γάτσος εξέδωσαν ανακοινώσεις με τις οποίες δηλώνουν την παραίτησή τους.
Ο Χρήστος Ρώσσιος επισημαίνει ότι οι λόγοι που τον οδήγησαν να παραιτηθεί είναι προσωπικοί και επαγγελματικοί.
Στην ανακοίνωσή του σημειώνει μεταξύ άλλων ότι:
«Στις 15 Απριλίου 2016, παρέλαβα το τιμόνι της ΕΒΖ με 38.000 στρέμματα σπαρμένα με τεύτλα, τα εργοστάσια να μην είναι έτοιμα για συντήρηση - και με απόφαση του προηγούμενου Διοικητικού Συμβουλίου να μη λειτουργεί το εργοστάσιο της Ορεστιάδας.
»Τα στρέμματα που σπάρθηκαν έφτασαν τις 52.000, το εργοστάσιο της Ορεστιάδας λειτούργησε και χρησιμοποιήθηκε το εργοστάσιο των Σερρών για υποστηρικτικές εργασίες.
»Σήμερα βρίσκονται σε ανάπτυξη 67.000 στρέμματα τεύτλων, ο αριθμός των οποίων μπορεί να αυξηθεί επειδή η καλλιεργητική περίοδος βρίσκεται σε εξέλιξη».
Όσον αφορά τα οικονομικά της εταιρείας, επισημαίνει πως «οι οφειλές προς τους αγρότες από τη χρήση του 2015 ξεπερνούσαν τα 10 εκατ. ευρώ και έγινε κατορθωτό όχι μόνο να εξοφληθούν, αλλά να εξοφληθεί και το σύνολο των οφειλών της εταιρείας προς τους αγρότες για την παραγωγή του 2016, που άγγιζε τα 13,5 εκατομμύρια ευρώ.
»Ταυτόχρονα, πλην των σπόρων και των φαρμάκων, δόθηκαν για πρώτη φορά φέτος και τα λιπάσματα τα αναγκαία για την καλλιέργεια των τεύτλων, με τιμές χαμηλότερες της αγοράς ώστε να βοηθηθούν οι παραγωγοί στη μείωση του κόστους παραγωγής.
»Τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας δείχνουν ότι μέχρι σήμερα η ζημιά των 19 εκατομμυρίων της προηγούμενης χρήσης, περιορίζεται στα 5 εκατομμύρια ευρώ, με προοπτική στο τέλος της χρήσης να μειωθεί σε ποσό κάτω των 3 εκατομμυρίων.
»Επίσης, οι θυγατρικές μας στη Σερβία, το ίδιο χρονικό διάστημα απέφεραν κέρδη 26 εκατομμύρια ευρώ από ζημία 100.000 ευρώ που είχαν παρουσιάσει στην προηγούμενη χρήση».
Ο Παντελής Μάνης μιλά για «έντονα αρνητική ατμόσφαιρα» την τελευταία χρονική περίοδο «στις εταιρικές και διοικητικές εξελίξεις, η οποία δημιουργεί δυσμενές πρόσημο στα εταιρικά συμφέροντα της ΕΒΖ.
»Θέλοντας να διαφυλάξω τη συνέχιση της ομαλής εταιρικής πορείας και όσα έχουν επιτευχθεί από τον Απρίλιο του 2016 έως σήμερα, σε σχέση με τα οικονομικά αποτελέσματα, την αποκατάσταση και ομαλοποίηση των σχέσεων με τους τευτλοπαραγωγούς, τους προμηθευτές, τους πελάτες της εταιρείας όπως επίσης και την εξαιρετική πορεία των θυγατρικών στη Σερβία (στην κρίσιμη στιγμή της διαδικασίας πώλησής της), σας υποβάλω την παραίτησή μου από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και του μέλους του ΔΣ της ΕΒΖ».
Η ένταση και τα προβλήματα που σοβούν στην ΕΒΖ επί μακρόν σχετίζονται με τις δυσκολίες που παρουσιάζει η επιχείρηση επί μακρόν να αποπληρώσει τους τευτλοπαραγωγούς, ενώ σημαντικά ζητήματα εγείρονται και με το ενδεχόμενο πώληση των εργοστασίων της στη Σερβία σε ξένους επενδυτές, με καταγγελίες ότι γίνεται από κάποιους προσπάθεια να υποτιμηθεί η πραγματική αξία της εταιρείας και να δοθεί με ελάχιστο τίμημα.
ΚΑΙ ΕΔΩ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΠΟΥ ΕΞΕΔΩΣΕ Η ΕΒΖ
bankstersae
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου