Τρίτη 4 Απριλίου 2017

Ήπειρος: «Στο σφυρί» και τα υδροηλεκτρικά





«Πωλητήριο» και σε υδροηλεκτρικές μονάδες, μεταξύ των οποίων και τρεις στην Ήπειρο, θα αναγκαστεί να βάλει η ΔΕΗ, καθώς το μόνο που φαίνεται να καταφέρνει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, είναι αυτό να μη γίνει άμεσα, αλλά από τον Σεπτέμβριο, ως εναλλακτική επιλογή σε περίπτωση που δεν ευοδωθούν οι προσπάθειες για πώληση μόνο λιγνιτικών μονάδων.

Οι πληροφορίες ότι «τα υδροηλεκτρικά θα περιλαμβάνονται τελικά στη συμφωνία που προετοιμάζεται για τη β’ αξιολόγηση, καθώς θα αναφέρονται ρητά στο τελικό κείμενο ως επιλογή στην πορεία των market test που θα ξεκινήσουν το φθινόπωρο», ήρθαν να επιβεβαιωθούν εμμέσως πλην σαφώς από τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Σταθάκη από το βήμα του περιφερειακού συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη, όταν κλήθηκε να απαντήσει ποιο είναι το ακριβές σχέδιο της κυβέρνησης και ποιες οι κόκκινες γραμμές της.

Αφού εξήγησε ότι αρχίζει μια τριμερής συζήτηση μεταξύ δανειστών, κυβέρνησης και ΔΕΗ με ορίζοντα εξαμήνου, δηλαδή το φθινόπωρο, προσέθεσε: «Αν αποτύχει αυτό το σχέδιο, όταν θα τεθεί σε δοκιμασία το market test (σ.σ. θα δείξει αν το προς πώληση πακέτο της ΔΕΗ προσελκύει επενδυτικό ενδιαφέρον), τότε υπάρχει κίνδυνος να κινητοποιηθούν και επιπρόσθετα δομικά μέτρα. Δεν μπορώ να το αρνηθώ αυτό, διότι είναι μια θεσμική διαδικασία που λέει ότι αν αυτό αποτύχει για οποιονδήποτε λόγο, τότε ξανανοίγει η συζήτηση».

Στην πραγματικότητα, αυτό που είπε ο κ. Σταθάκης από την Κοζάνη είναι ότι αν τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο του 2017, οπότε και θα έχει ολοκληρωθεί το market test, απορριφθεί το πακέτο λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ από τους δυνητικούς αγοραστές ως μη ελκυστικό, θα προστεθούν σε αυτό και τα υδροηλεκτρικά.

Με δεδομένο πως είναι γενική η εκτίμηση -ακόμη και μέσα στους κόλπους της ΔΕΗ- ότι δύσκολα θα βρεθούν επενδυτές μόνο για λιγνιτικές μονάδες, καθώς η ανταγωνιστικότητά τους επιβαρύνεται από τα μέτρα για την κλιματική αλλαγή (κόστος CO2), η πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων σε μεταγενέστερο χρόνο θεωρείται προεξοφλημένη.

Δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθεί επενδυτής που θα ανοίξει το πορτοφόλι του για να αγοράσει μόνο λιγνιτικά εργοστάσια, τα οποία παράγουν τη μεγαβατώρα προς 50-60 ευρώ, όταν μπορεί κάλλιστα να την αγοράζει μέσω των δημοπρασιών ΝΟΜΕ προς 37 ευρώ ή και χαμηλότερα.

Το ποιες υδροηλεκτρικές μονάδες από αυτές που βρίσκονται στην Ήπειρο, θα βρεθούν στο επίκεντρο της συζήτησης για να βγουν στο σφυρί, δε χρειάζεται φαντασία.

Όταν η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε ξεκινήσει τη συζήτηση για τη δημιουργία και πώληση της «μικρής ΔΕΗ», στη σχετική λίστα περιλαμβανόταν τα υδροηλεκτρικά έργα Πουρνάρι Ι και Πουρνάρι ΙΙ στην Άρτα, καθώς και αυτό των πηγών Αώου στο Μέτσοβο, και τα τρία άνω των 5 MW.

Ενδιαφέρον έχει αν θα υπάρξουν αντιδράσεις στον βαθμό που είχαν καταγραφεί τότε, τόσο από πλευράς στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και από την περιφέρεια Ηπείρου, τον δήμο Άρτας, συλλόγους και περιβαλλοντικές οργανώσεις.




agon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου