Μέτρα για την αντιμετώπιση του «φονιά» του γλυκού νερού, όπως χαρακτηρίζεται το ηλιόψαρο, που τα τελευταία χρόνια διαβιεί και αναπαράγεται στην τεχνητή λίμνη Πηγών Αώου, λαμβάνουν οι τοπικοί φορείς.
Ο δήμος Μετσόβου, στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ενέκρινε την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης με την περιφέρεια Ηπείρου, το πανεπιστήμιο και συγκεκριμένα το τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Βόρειας Πίνδου, με σκοπό άμεσα να ληφθούν τα πρώτα μέτρα, που θα συμβάλουν στη μείωση του πληθυσμού του ηλιόψαρου, το οποίο αφενός αναπαράγεται ταχύτατα, αφετέρου απειλεί τα ενδημικά είδη καθώς τρέφεται από τα αυγά τους.
Μάλιστα, κατά την εισήγησή του προς το Σώμα, ο δήμαρχος Μετσόβου Κώστας Τζαφέας σημείωσε τον κίνδυνο να αφανισθούν όλα τα είδη ψαριών που ενδημούν στη λίμνη και ενημέρωσε για την σύσκεψη που έγινε στην περιφέρεια Ηπείρου, όπου αναλύθηκαν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τον περιορισμό ή αφανισμό του ηλιόψαρου, ώστε να προστατευθούν τα υπόλοιπα είδη.
Στα άμεσα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν με την επιστημονική καθοδήγηση του τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του υπεύθυνου καθηγητή Ιωάννη Λεονάρδου, είναι οι επιλεκτικές αλιεύσεις για την απομάκρυνση των γεννητόρων του ξενικού είδους.
Πρόκειται για μια διαδικασία, όμως, που όπως σημείωσε ο κ. Τζαφέας στον Η.Α. πρέπει να γίνει με πλωτά μέσα, εντός των νερών της λίμνης και γι’ αυτό απαιτείται συνεννόηση και συνεργασία με τη ΔΕΗ, που χειρίζεται το φράγμα.
Με την απομάκρυνση των αυγών του ηλιόψαρου, κατά τις περιόδους που αυτό ενδείκνυται, εκτιμάται ότι θα περιοριστεί ο πληθυσμός του, καθώς θεωρείται σχεδόν αδύνατο να εξαλειφθεί πλήρως.
Εκτός από τις άμεσες αυτές ενέργειες, θα ακολουθήσει οργανωμένη και συστηματική παρατήρηση, προκειμένου να καταγραφούν οι πληθυσμοί, οι επιπτώσεις από την παρουσία του ηλιόψαρου στα ενδημικά είδη, όπως και τα αποτελέσματα των μέτρων αντιμετώπισης.
Η παρουσία του ηλιόψαρου στα νερά της τεχνητής λίμνης δεν είναι κάτι νέο. Για πρώτη φορά ταυτοποιήθηκε μετά από δειγματοληψία που έκανε ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου –Αώου και Πίνδου σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες του τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του πανεπιστημίου Ιωαννίνων για τον προσδιορισμό των ειδών ιχθυοπανίδας, τον Σεπτεμβρίου του 2015.
Στην έρευνα συμμετείχαν μέλη Αθλητικού Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων Ιωαννίνων, οι οποίοι με τις εμπειρικές τους γνώσεις βοήθησαν σημαντικά, αλλά ήταν και εκείνοι που γνωστοποίησαν την παρουσία του ψαριού στους φορείς.
Οι δειγματοληψίες έλαβαν χώρα σε τέσσερα σημεία στις όχθες της Λίμνης με τη χρήση ειδικών οργάνων ηλεκτραλιείας (με την ηλεκτραλιεία τα ψάρια ακινητοποιούνται προσωρινά, συλλέγονται και αφού υποβληθούν στις απαραίτητες μετρήσεις, απελευθερώνονται εκ νέου στο φυσικό τους περιβάλλον) και προέκυψαν ενδιαφέροντα ευρήματα.
Ένα από τα ευρήματα ήταν η επιβεβαίωση της παρουσίας του ηλιόψαρου (Lepomis gibbosous), στα ανατολικά όρια του συστήματος και ειδικά μέσα στη λίμνη.
Πρόκειται για ένα είδος ψαριού της βόρειας Αμερικής που έχει εισαχθεί με άγνωστο τρόπο σε διάφορα υδάτινα συστήματα της βόρειας Ελλάδας και λόγω των οικολογικών και βιολογικών του χαρακτηριστικών, μπορεί να κυριαρχήσει και να επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στους πληθυσμούς των άλλων ειδών.
Τόσο ο χρόνος όσο και ο τρόπος με τον οποίο εισήχθησαν στην Λίμνη Πηγών Αώου παραμένει άγνωστος, με αναφορές αλιέων, όμως, να κάνουν τότε λόγο για τα τελευταία δύο με τρία έτη.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Κώστα Φρίγκα, ο «ξενιστής» συναντάται σε επτά λίμνες και ποτάμια της χώρας, όμως θα είναι η πρώτη φορά που θα υπάρξει οργανωμένη προσπάθεια αντιμετώπισης, μέσα από βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα.
Μιλώντας στον Η.Α., σημείωσε, επίσης, πως είναι πιθανό να έχει «έρθει» στη λίμνη από αλλοδαπούς ψαράδες που το χρησιμοποιούν ως δόλωμα. Η εμπορική αξία του ηλιόψαρου, πάντως, είναι μικρή, με δεδομένο ότι το μέγεθος του κυμαίνεται περίπου στα 200 γραμμάρια.
agon.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου