Ποια τεράστια ασφαλιστική εταιρεία βγαίνει στο σφυρί;
Μεταξύ Fosun International και J. Calamos-Exin Group θα επιλεγεί τις επόμενες εβδομάδες ο προτιμητέος επενδυτής για την Εθνική Ασφαλιστική. Πληροφορίες από την αγορά αναφέρουν ως επικρατέστερη την κινεζική Fosun, με το τίμημα μάλιστα να κυμαίνεται πάνω από την λογιστική αξία, περί τα 800 εκατ. ευρω.
Η πώληση της θυγατρικής θα είναι μια επιτυχία για τη διοίκηση της ΕΤΕ, καθώς θα σηματοδοτήσει την ολοκλήρωση του πλάνου αναδιάρθρωσης, η οποία αποτελεί μνημονιακή δέσμευση και για την εφαρμογή της όλες οι τράπεζες έχουν δεσμευτεί στην DG Comp. Ηδη η Εθνική, με την πρόσφατη πώληση της βουλγαρικής UBB, έχει υλοποιήσει σε ποσοστό 80% τις δεσμεύσεις που ανέλαβε βάσει του συγκεκριμένου πλάνου.
H διαδικασία της πώλησης είναι σύνθετη, καθώς η ΕΤΕ έχει το δικαίωμα να αποφασίσει για πώληση του 100% ή και έως του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής. Το τελικό τίμημα της εξαγοράς θα καθοριστεί από τους όρους και την αξία της συμφωνίας στο τραπεζοασφαλιστικό της σκέλος. Γι’ αυτό και η συμφωνία πρακτόρευσης της ασφαλιστικής από την Εθνική Τράπεζα είναι καθοριστικής σημασίας, όπως και η αξία των ακινήτων που έχει στο χαρτοφυλάκιό της. Και οι δύο παράμετροι πρέπει να σταθμιστούν και προσαρμοστούν κατάλληλα ώστε οι προσφορές -που άνοιξαν το πρωί της περασμένης Τετάρτης- να είναι συγκρίσιμες.
Μετά την επιλογή του προτιμητέου επενδυτή, το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής θα πρέπει στην επόμενη συνεδρίασή του και, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, σίγουρα μέσα στον μήνα να επικυρώσει την επιλογή. Οι προσφορές που κατατέθηκαν είναι τέσσερις και προέρχονται από τους κινεζικούς ομίλους Fosun International, Gongbao και Wintime καθώς και την ελληνοαμερικανική, καθώς κοινοπραξία του Τζον Κάλαμος με το Exin Group.
Το προβάδισμα, όμως, φέρεται να το έχουν οι Fosun International και John Calamos-Exin Group. Οι σύμβουλοι της Εθνικής, Goldman Sachs και Morgan Stanley, θεωρούν πολύ πιθανόν η διαδικασία της αξιολόγησης να ολοκληρωθεί μέχρι και το τέλος Απριλίου.
Η πώληση της ασφαλιστικής θα είναι επιτυχία για τη διοίκηση Λεωνίδα Φραγκιαδάκη, καθώς θα ενισχύσει τα κεφάλαια της τράπεζας, ενώ τη «σώζει» και από την υποχρέωση να καλύψει αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής Ασφαλιστικής με το νέο ρυθμιστικό καθεστώς Solvency II.
Τα τελευταία χρόνια η Εθνική Τράπεζα χρειάστηκε να προχωρήσει σε αλλεπάλληλες αυξήσεις κεφαλαίου της ασφαλιστικής της για να καλύψει τα κεφαλαιακά της ελλείμματα. Υπενθυμίζεται ότι η θυγατρική ήταν ζημιογόνα και σταδιακά τα τελευταία πέντε χρόνια έγινε κερδοφόρα. Το 2016 παρουσίασε κέρδη προ φόρων 65 εκατ. Ευρώ.
Επιπλέον, με την πώληση η ασφαλιστική θα καταστεί ανταγωνιστικότερη, εξέλιξη η οποία διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας και αποβαίνει προς όφελος του προσωπικού της. Η Εθνική περνάει σε νέα εποχή, όπως συμβαίνει και με τις άλλες μεγάλες τράπεζες στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής ακολουθεί τις πωλήσεις άλλων αντίστοιχων εταιρειών, με πιο πρόσφατα παραδείγματα της Αγροτικής Ασφαλιστικής από την Τράπεζα Πειραιώς, της Eurolife από τη Eurobank κ.ά. Με δεδομένο ότι οι προσφορές δεν είναι συγκρίσιμες, λέγεται ότι τα προσφερόμενα τιμήματα κινούνται στην περιοχή μεταξύ 700 και 850 εκατ. ευρώ.
Αν πράγματι οι πληροφορίες αυτές αποδειχθεί ότι ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, η πώληση της ασφαλιστικής θα είναι εξαιρετικά επιτυχής για την ΕΤΕ.
fimes.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου