H δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, ο έλεγχος των πυροσβεστικών κρουνών, οι καθαρισμοί των δασικών δρόμων, οι έλεγχοι για παράνομη εναπόθεση απορριμμάτων και οι καθαρισμοί οικοπέδων, αποτελούν τις βασικές προτεραιότητες των φορέων της Πολιτικής Προστασίας, υπό την καθοδήγηση των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, για τη νέα αντιπυρική περίοδο.
«Αν συνεργαστούμε και αν συντονιστούμε, τότε θα έχουμε και την ερχόμενη θερινή περίοδο θετικά αποτελέσματα στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών», υπογράμμισε ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, σε παρέμβαση που έκανε στη χθεσινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της περιφερειακής ενότητας Ιωαννίνων, ενώ αναφέρθηκε διεξοδικά και στη σημαντική βελτίωση που έχει επέλθει τα τελευταία χρόνια στον τομέα της πρόληψης και κατάσβεσης των πυρκαγιών, κάνοντας ειδική μνεία και για τα μέτρα ανάσχεσης των «εισαγόμενων» από τη γειτονική Αλβανία.
Ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Δημήτρης Μαυρογιώργος, ανοίγοντας τις εργασίες του Συντονιστικού, εξήρε τη συνεργασία που υπήρξε και κατά την προηγούμενη αντιπυρική χρονιά, ενώ ζήτησε να υπάρχει άμεση αλληλοενημέρωση, ώστε να επιτυγχάνονται τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Επιμέρους ζητήματα που αφορούν τις περιοχές τους, έθεσαν οι δήμαρχοι, μεταξύ των οποίων και η ανάγκη αύξησης της χρηματοδότησής τους για έργα αντιπυρικής προστασίας.
Ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου Κωνσταντίνος Σκούπρας επεσήμανε τις προτεραιότητες που πρέπει να τεθούν ενόψει της νέας περιόδου, σημειώνοντας πως η προηγούμενη αντιπυρική περίοδος ήταν σε καλό επίπεδο. Η Ήπειρος αντιμετώπισε συνολικά 246 πυρκαγιές και κάηκαν 2.500 στρέμματα κυρίως χορτολιβαδικής έκτασης, με μεγαλύτερη και πιο επικίνδυνη την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην Ελεούσα, κοντά στον οικιστικό ιστό.
Όπως ανέφερε, πρώτο μέλημα θα πρέπει να είναι η διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, κυρίως σε όλους τους ορεινούς οικισμούς, ώστε να μην υπάρξουν θύματα σε ενδεχόμενες μεγάλες πυρκαγιές. Σε ό,τι αφορά τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής, αυτές βρίσκονται σε ετοιμότητα ενώ, ο κ. Σκούπρας ζήτησε να εξεταστεί η δυνατότητα ύπαρξης δεξαμενής στο αεροδρόμιο για τη μείωση του χρόνου επέμβασης των εναέριων μέσων.
Στις δυνατότητες που έχει πλέον η υπηρεσία μέσω της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών και των χρηματοδοτικών προγραμμάτων, αναφέρθηκε ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ιωαννίνων Γιώργος Χαβέλας, σημειώνοντας τα θετικά αποτελέσματα που έχουν προκύψει από τις ηλεκτρονικές εφαρμογές πυροπροστασίας, όπως από την επιτήρηση των ορεινών περιοχών και διαχείριση των δασικών πυρκαγιών με την βοήθεια καμερών.
Στη συνεδρίαση εκπροσωπήθηκαν οι δήμοι Ζαγορίου, Ζίτσας, Μετσόβου, Κόνιτσας, Πωγωνίου και Βορείων Τζουμέρκων είτε από τους δημάρχους και αρμόδιους αντιδημάρχους, είτε από υπηρεσιακά στελέχη, οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, η 8η Ταξιαρχία, η παράταξη «Ήπειρος Ανατροπής» από τον επικεφαλής Κ. Μπασιούκα, η Αστυνομική Διεύθυνση Ιωαννίνων, η Τροχαία Ιωαννίνων, οι δασικές υπηρεσίες, οι προϊστάμενοι Πολιτικής Προστασίας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου και Π.Ε. Πρέβεζας, η ΔΕΔΔΗΕ, το ΤΕΕ/Τμ. Ηπείρου, ο Κρατικός Αερολιμήν Ιωαννίνων και εθελοντικές οργανώσεις.
agon.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου