Δευτέρα 24 Απριλίου 2017

Άρτα: Αν θέλει η κυβέρνηση την κάνει αμέσως! Την Γεωπονική Σχολή της Άρτα




Με αφορμή τις εξελίξεις για την ίδρυση Γεωπονικής Σχολής στην Άρτα και η στάση των τοπικών παραγόντων...

Η συζήτηση, εν μέσω πασχαλινού ενδιαφέροντος για τα μεγάλα θέματα του τόπου, επικεντρώθηκε στην ίδρυση και λειτουργία στην Άρτα, της Γεωπονικής Σχολής, ως Σχολής του ΠανεπιστημίουΙωαννίνων, έχοντας ως φόντο την πραγματικότητα, πως ο νομός Άρτας, είναι ο ιδανικότερος για την λειτουργία της εν λόγω Σχολής, μιας και συνδυάζει το σύνολο των αντικειμένων μιας γεωπονικής Σχολής...
Την εύφορη πεδιάδα, για την γεωργία, τον μοναδικό Αμβρακικό για την αλιεία και φυσικά τα Τζουμέρκα για την κτηνοτροφία.
Αναζητώντας τις αιτίες που δεν φτάσαμε στο ζητούμενο αποτέλεσμα, ακούστηκαν απόψεις, σε σχέση με το αν η επιζητούμενη συνένωση των τμημάτων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με το ΤΕΙ Ηπείρου, μπορεί ν' αποτελεί πρόσκομμα ή τι άλλο μπορεί να συμβαίνει και στην ιδιαίτερη πολιτική συγκυρία για την Άρτα, δεν βλέπουμε "φως στο τούνελ", σε σχέση με την κυβερνητική απόφαση, που πρέπει να ληφθεί.
Γρήγορος και πρακτικός στην πολιτική του σκέψη ο συνομιλητής μας λέει το πιό απλό: "Έχουμε τον πρωθυπουργό απ' την Άρτα, την πρώτη τη τάξει υπουργό, βουλευτή Άρτας και συζητούμε, αν μπορεί να ιδρυθεί στην Άρτα, η Γεωπονική Σχολή", είπε. Και κατέληξε: "Αν θέλουν πραγματικά, μπορούν να την δημιουργήσουν άμεσα και χωρίς κανένα πρόβλημα".
Στην τελευταία συνέντευξη που παραχώρησε και αναφέρθηκε σε θέματα της Άρτας, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη, είπε πως πρώτη ασχολήθηκε με το θέμα, χωρίς να επιδιώκει τυμπανοκρουσίες και άφησε να εννοηθεί, πως έχει κάνει όλες τις σημαντικές παρεμβάσεις και αναμένει αποφάσεις.
Είπε χαρακτηριστικά, πως έχει ενημερωθεί πλήρως ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, με τον οποίο μάλιστα διατηρεί καλές σχέσεις. Την ίδια ενημέρωση, λογικά μπορούμε να υποθέσουμε, πως έχει κάνει και στον πρωθυπουργό, χωρίς να το αναφέρει, στην εν λόγω συνέντευξη.
-Και που σκοντάφτει το όλο θέμα;
Αυτό πρέπει είναι το πρώτο ζητούμενο, σ' όσες αναλύσεις κι αν γίνουν, μιας και το δεδομένο της πολιτικής βούλησης, υπάρχει. Μοιραία σε εικασίες θα καταφύγουμε, μιας και σ' ότι αφορά το δεδομένο από πλευράς κυβέρνησης, είναι αυτό που είπε η κα Γεροβασίλη, με την υπόμνηση πως είναι η πρώτη που ενδιαφέρθηκε για το θέμα.
Έχει την άποψη η κα Γεροβασίλη, σύμφωνα πάντα με τις τελευταίες της δηλώσεις, πως το όλο θέμα μπορεί να προχωρήσει, με την διαδικασία της αναβάθμιση του γεωπονικού τμήματος του ΤΕΙ Ηπείρου, σε γεωπονική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Αυτή την εκδοχή, εξ όσων πληροφορούμαστε εμείς, ούτε που θέλουν ν' ακούσουν οι άνθρωποι της διοίκησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, άσχετα αν την άποψή τους, δεν την φωνάζουν και τόσο δυνατά!
Το νέο δεδομένο στην συζήτηση, οδηγεί στην σκέψη πως μέχρι να πεισθεί η πλευρά του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, για το ενδεχόμενο της αναβάθμισης του τμήματος του ΤΕΙ Ηπείρου, χάνεται πολύτιμος χρόνος, ενώ με δεδομένη την πολιτική βούληση, θα μπορούσε, χωρίς την πρόταση αυτή, η αυτόνομη και χωρίς προϋποθέσεις ίδρυση της γεωπονικής σχολής, να είχε προχωρήσει, με ταχύτερους ρυθμούς...
Σ' αυτή την ανάλυση, τα δεδομένα είναι εικασίες, αφού θεωρούμε πως τα δεδομένα που έθεσε η αρτινή υπουργός, δεν πρέπει να αμφισβητηθούν, ειδικά σ' ότι αφορά το πραγματικό ενδιαφέρον... Για να προκύψει η απορία:
-Γιατί δεν γίνεται σαφής και συγκεκριμένη, η ενημέρωση των πολιτών, για το που ακριβώς βρίσκεται το όλο θέμα;
Αυτό το ερώτημα, μπορεί ν' αποτελεί το καθοριστικό στοιχείο στην όλη συζήτηση, που και πολίτες δικαίως κάνουν. Δεν μπορεί να αποτελεί σημείο στρατηγικής, η μη ενημέρωση των πολιτών που ανησυχούν.
Και ακριβώς αυτό, είναι το ζητούμενο της δημοσιογραφικής έρευνας, από δω και στο εξής... 


Τι μπορεί να φέρει το ΤΕΙ στην Άρτα;

Το έχουμε υποστηρίξει πολλές φορές, το επαναλαμβάνουμε ως πρόλογο, στο σημείωμα που ακολουθεί, γιατί η διαπίστωση οδηγεί σε ακριβή συμπεράσματα… Όταν ελήφθησαν οι αποφάσεις για την λειτουργία του ΤΕΙ Ηπείρου την Άρτα, την… έπιασαν στον ύπνο, οι γιαννιώτες! Άφησαν την έδρα για την Άρτα και πήραν αυτοί τις σχολές με τον κόσμο!
Για να περάσουμε στο βασανιστικό ερώτημα:
-Σήμερα που μιλάμε, μπορεί κανένας να ισχυριστεί, ότι την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, το ΤΕΙ Ηπείρου, θα έχει την δυνατότητα, να φέρει περισσότερο κόσμο στην Άρτα;
Μπορεί να προκύψουν αφελείς και αβανταδόροι, να το ισχυριστούν κι αυτό, για να ρίξουν τα βάρη στην κυβέρνηση, που δεν βοηθάει το ΤΕΙ και για τον λόγο αυτό, δεν έχουμε κόσμο. Η απάντηση σ’ αυτούς (σ.σ. είναι οι ίδιοι που εκμεταλλεύονται άπειρα προγράμματα… Είναι πολλά τα λεφτά, λέμε) έρχεται από μόνη της, μόνο με την ερώτηση, γιατί δεν συμβαίνει το ίδιο και με τις σχολές των Ιωαννίνων. Τέλος πάντων.
Η ουσία είναι ότι και την επόμενη χρονιά, οι σπουδαστές θα είναι λιγότεροι απ’ την προηγούμενη χρονιά, όπως λιγότεροι είναι και φέτος, σε σχέση με πέρυσι. Αν μιλήσουμε για τον πραγματικό αριθμό, θα απογοητευτούμε. Δεν ξεπερνούν τους τριακόσιους, οι ξένοι σπουδαστές, που μένουν στην Άρτα…
-Αρχικά ποιος πρέπει να δώσει λόγο και προς την ακαδημαϊκή κοινότητα και προς την τοπική κοινωνία, για την κατάντια του πνευματικού ιδρύματος;
Όχι πάντως η κυβέρνηση και η κάθε κυβέρνηση… Γιατί με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζει το ΤΕΙ Ηπείρου, η κάθε κυβέρνηση, αντιμετωπίζει και όλα τα υπόλοιπα ΤΕΙ της χώρας. Με την διαφορά ότι όλα τα άλλα ιδρύματα, έχουν τον κόσμο, που ΔΕΝ ΕΧΕΙ το ΤΕΙ Ηπείρου.
-Μήπως ήρθε η ν’ αναλάβουν και κάποιες ευθύνες, αυτοί που το διοικούν και οι καθηγητές, που αναδεικνύονται ως «μορφές» στην αξιοποίηση των προγραμμάτων;





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου