Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

Διαφορετικοί δρόμοι για ενιαία τριτοβάθμια εκπαίδευση





Σε εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις σε ό,τι αφορά τον ενιαίο χώρο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης κινούνται οι πρυτανικές αρχές του πανεπιστημίου Ιωαννίνων και η διοίκηση του ΤΕΙ Ηπείρου, παρά τη συμφωνία τους για την ανάγκη προώθησης του εγχειρήματος.

Μετά την εκδήλωση που οργανώθηκε πριν λίγες ημέρες παρουσία του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, αρχίζουν να αποκρυσταλλώνονται οι σκέψεις, αλλά κυρίως οι βλέψεις και οι προσδοκίες κάθε πλευράς, που φαίνεται να αποκλίνουν σε καίρια σημεία, καθώς από τη μεριά του πανεπιστημίου Ιωαννίνων γίνεται λόγο για απορρόφηση κάποιων τμημάτων και μία διαφορετικού τύπου τεχνική εκπαίδευση στη συνέχεια, ενώ από αυτή του ΤΕΙ για διατήρηση και πιθανώς μετεξέλιξη κάποιων τμημάτων με κοινή διοίκηση.

Περισσότερο ίσως αποκαλυπτικός για το πώς εννοεί τον ενιαίο χώρο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ήταν σε χθεσινές του δηλώσεις ο αναπληρωτής πρύτανης του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, ο οποίος, αν και διευκρίνισε πως εκφράζει προσωπικές απόψεις, απηχεί ουσιαστικά τις σκέψεις των πρυτανικών αρχών.

«Προσωπική άποψή μου είναι υπάρχουν στα ΤΕΙ τμήματα σε τρία επίπεδα: αυτά που είναι αντίστοιχα με τα πανεπιστημιακά, τμήματα που είναι κοντά στο πανεπιστημιακό επίπεδο και θα πρέπει να τους δοθεί ένα διάστημα να προσπαθήσουν να φτάσουν σε αυτό το επίπεδο, ενώ για όσα τμήματα είναι καθαρά τεχνολογικά, θα μπορούσαν να παραμείνουν στο κομμάτι της τεχνικής εκπαίδευσης. Αυτό είναι ένα θέμα το οποίο θα πρέπει να συζητηθεί μεταξύ διοικήσεων ΑΕΙ και ΤΕΙ, αλλά κυρίως με το υπουργείο Παιδείας», ανέφερε ο Τρ. Αλμπάνης. Συμπεριλαμβάνοντας και τα ΙΕΚ, ο αναπληρωτής πρύτανης του πανεπιστημίου μίλησε ουσιαστικά για ένα νέο μοντέλο τεχνικής-επαγγελματικής εκπαίδευσης, που ουσιαστικά σήμερα είναι υποβαθμισμένη.

Η διαδικασία της απορρόφησης-ενσωμάτωσης τμημάτων είναι, ωστόσο, κάτι που δε βρίσκει σύμφωνη τη διοίκηση του ΤΕΙ Ηπείρου, με τη στόχευσή του να είναι εντελώς διαφορετική, καθώς θα προκύψουν ζητήματα κυρίως για τους διδάσκοντες.

Τις δικές του σκέψεις, που συνίστανται σε μια ένωση πανεπιστημίου και ΤΕΙ με μια κοινή διοίκηση, παρουσίασε ο πρόεδρος του ΤΕΙ Ηπείρου Ευριπίδης Γλαβάς, μιλώντας χθες στην εκπομπή «Ό,τι πεις εσύ» στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων και στον Γιώργο Γκόντζο.

«Η δική μας πρόταση για το μέλλον της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας, με προοπτική δεκαετίας, για την Ήπειρο θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει ένα μεγάλο ίδρυμα, το οποίο θα προέλθει από το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το ΤΕΙ Ηπείρου. Πιστεύω ότι τα τμήματά μας είναι σε πάρα πολύ υψηλό επίπεδο, θα μπορούσαν άνετα να ενωθούν με το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σε μια κοινή διοίκηση, όπου θα προκύψει ένα ίδρυμα μεγάλο, που -λόγω και του μεγέθους- θα μπορεί να έχει πολύ καλύτερες αξιολογήσεις, πολύ καλύτερη παρέμβαση στην τοπική κοινωνία, θα αυξηθεί η διαθεματικότητα και η επιστημονικότητα των τμημάτων μας και πιστεύω ότι θα ωφεληθεί πάρα πολύ η εκπαίδευση που παρέχουμε τόσο εμείς όσο και το πανεπιστήμιο. Αυτό πιστεύω ότι πρέπει να είναι το μεέλλον», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Σε ερώτηση για τις επιφυλάξεις από τον χώρο του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, απάντησε ότι είναι υπαρκτές, αλλά αφορούν γενικότερα ενστάσεις που διατυπώνονται από πρυτανικές αρχές σε όλη την Ελλάδα. «Στην Ήπειρο ίσως είναι λιγότερες απ’ ότι σε άλλες περιοχές, γιατί στην Ήπειρο η συνεργασία του πανεπιστημίου με το ΤΕΙ ήταν πάρα πολύ μεγάλη, τουλάχιστον σε τμήματα του πανεπιστημίου που είχαν σχέση με δικά μας τμήματα (Χημικού, Πληροφορικής, Ιατρικής, Παιδαγωγικού). Στη συνέχεια τόνισε ότι επιφυλάξεις μπορεί να υπάρχουν σε δυο επίπεδα, ένα επίπεδο είναι ότι οι πόροι θα μοιράζονται πλέον σε πιο πολλούς και ένα άλλο αφορά το επιστημονικό και ερευνητικό προφίλ των τμημάτων του ΤΕΙ, υπενθυμίζοντας σχετική παρέμβασή του στην συνάντηση στα Γιάννινα στην οποία αναφέρθηκε στο «υψηλό επίπεδο τμημάτων του ΤΕΙ και σε έργο εφάμιλλο του πανεπιστημίου».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου