Ως ο μεγαλύτερος ίσως «σταθμός» των τελευταίων ετών για τις δράσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων θεωρείται πλέον η περιοδική έκθεση που ολοκληρώθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης με τίτλο «Δωδώνη. Το μαντείο των ήχων».
Η έκθεση ολοκληρώθηκε στις 31 Μαρτίου και η επισκεψιμότητα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ξεπέρασε τον αριθμό των 50.000 ατόμων.
Ο αριθμός αυτός από μόνος του ίσως δε λέει πολλά, σύμφωνα όμως με τον Έφορο Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Κ. Σουέρεφ αποτελεί ήδη τη εφαλτήριο για την αύξηση της επισκεψιμότητας της περιοχής από τους επισκέπτες της έκθεσης.
Ο κ. Σουέρεφ σε χθεσινές του δηλώσεις τόνισε πως η έκθεση για την αρχαία Δωδώνη αφήνει ήδη το στίγμα της, στα αρχαιολογικά δρώμενα των Ιωαννίνων θέτοντας ψηλά των πήχη και παρέχοντας τη δυνατότητα για την επανάληψη αντίστοιχων εκθέσεων, με την προβολή υλικού από την Ήπειρο.
Ήδη, αρκετοί επισκέπτες, κυρίως οργανωμένα γκρουπ που φτάνουν στο αρχαιολογικό μουσείο των Ιωαννίνων και στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης ενημερώνουν πως η έκθεση στο Μουσείο της Ακρόπολης αποτέλεσε το εφαλτήριο για την επίσκεψή τους στην περιοχή.
«Πιστεύουμε, ότι η έκθεση αυτή αποτελεί ίσως τον μεγαλύτερο σταθμό των τελευταίων ετών για την Εφορεία Αρχαιοτήτων και οι επισκέπτες της έκθεσης έρχονται ήδη στην περιοχή, για να θαυμάσουν και τα ίδια εκθέματα αλλά και τον χώρο από τον οποίο προέρχονται.
Η έκθεση μας έδωσε μοναδικές εμπειρίες για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να καλυφθούν οι εκθεσιακές ανάγκες και μία ευκαιρία να δοκιμάσουμε με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο τις δυνάμεις μας και σε μουσειολογικό και σε μουσειογραφικό επίπεδο», σημείωσε ο κ. Σουέρεφ.
Εκπονείται η μελέτη για το θέατρο Στο μεταξύ το έργο της συντήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξης του αρχαίου θεάτρου της Δωδώνης και των άλλων μνημείων του αρχαιολογικού χώρου συνεχίζεται μέσα από τη νέα προγραμματική περίοδο και ήδη εκπονούνται οι μελέτες από την ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί.
Παράλληλα, βρίσκεται ήδη «στον αέρα» ο διεθνής διαγωνισμός για την κατασκευή της γερανογέφυρας, μία πρωτότυπη ιδέα, που έτυχε της έγκρισης από το ΚΑΣ και η οποία θα εφαρμοστεί για την αποκατάσταση των ειδωλίων του αρχαίου θεάτρου.
Χωρίς διευρυμένο ωράριο προς το παρόν
Τέλος, έκπληξη προκάλεσε η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού την προηγούμενη εβδομάδα σύμφωνα με την οποία, στη λίστα των αρχαιολογικών χώρων οι οποίοι θα λειτουργούν στο εξής και μέχρι το τέλος καλοκαιριού με διευρυμένο ωράριο, δεν βρίσκονται αρχαιολογικοί χώροι των Ιωαννίνων.
Όπως εξήγησε ο κ. Σουέρεφ πρόκειται για ένα διαδικαστικό πρόβλημα στη διαδικασία μεταξύ της αρμόδιας οικονομικής υπηρεσίας και του υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο σχετίζεται με το αντικείμενο της πρόσληψης των φυλάκων με οκτάμηνες συμβάσεις.
«Ευελπιστούμε ως υπηρεσία ότι τα διαδικαστικά αυτά προβλήματα θα επιλυθούν το συντομότερο και από την 1η Μαΐου ή το αργότερο την 1η Ιουνίου, να έχουμε τη δυνατότητα λειτουργίας με το διευρυμένο ωράριο».
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια καταγράφεται μία σημαντική αύξηση της επισκεψιμότητας στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης σε ετήσια βάση, κάτι που οφείλεται και στην ανάδειξη του χώρου, αλλά και στην εφαρμογή του διευρυμένου ωραρίου λειτουργίας.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
ele.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου